Drömmarna och pengarna tog slut

En exceptionell arena, även med internationella mått. Drömmarna blev verkliga för över 100 miljoner kronor. Men arenan har haft ständiga underskott och ekonomin urholkades. Till slut var konkursen oundviklig vid Tierps Arena.
Investeringarna är omfattande på det gamla militärflygfältet som förvandlades till en internationell tävlingsbana.



Från kommunalt håll tyckte man att det var en investering att satsa 8,5 miljoner kronor för namnrättigheterna i 15 år. Beslutet rörde upp känslorna
Först i Kammarrätten i Stockholm avgjordes frågan. 

Kommunen fick rätt - och fel

Kommunstyrelsens beslut att godkänna avtalet överklagades till Förvaltningsrätten i Uppsala som upphävde beslutet med hänvisning till att det var olagligt då stöd till bolaget stred mot EU-rättsliga bestämmelser.

Kommunen i sin tur överklagade domen till Kammarrätten och hänvisade till en studie där värdet av namnrättigheterna beräknades till uppemot till 2 miljoner kr per år. Därför gav kammarrätten kommunen rätt.

I dag är konkursen ett faktum. Det vilar en tystnad över anläggningen och ingen vet vad det ska bli av banan. Enligt bolaget saknas pengar att driva verksamheten vidare. Förlorarna är många och störst långivare är Swedbank som har en fordran på 30 miljoner kronor.

En militärflygplats

Den gamla militärflygplatsen såldes 2010 av Tierps kommun för 8,8 miljoner. Tierps Motorpark AB hade visioner och en exklusiv anläggning tog form.

Investeringarna beräknades först till runt 40 miljoner, men ägargruppen ville mera än så. I takt med den u-formade arenan tog form med den 432 meter långa och 18 meter breda stripen, huvudbyggnaden i tre våningar med panoramafönster mot anläggningen, kontor, konferensutrymmen, restaurang, utbildningslokaler, verkstadsutrymmen och de båda läktarna med totalt 20 000 sittplatser steg också kostnaderna. Slutligen var notan uppe på runt 100 miljoner kronor.

Sedan dess har ett flertal tävlingar arrangerats som bl a dragracing-EM. Då kom 28 000 besökare och över 400 tävlingsteam deltog. Därtill har banracing med TTA och STCC genomförts på Tierps Arena.

Ständiga frågor

”Här finns Sveriges största arena för sittande publik”, hette det i marknadsföringen.

- Dragracingbanan kommer att sätta Tierp på världskartan. Vi ska ha 10 000 sittande åskådare och större tävlingar drar uppåt 40 000 åskådare, deklarerades när optimismen var som störst.

Men ekonomiskt har det funnits frågetecken hela tiden. Det har varit ständiga underskott och desperationen vilade över budgeten till 2012 när ägarna skissade på 40 miljoner enbart i biljettintäkter.

Nu kom de till en annan slutsats och de själva begärde bolaget i konkurs.

Perper (inte verifierad)

ons, 2013-10-16 09:00

1. Kostnaden?

Tråkigt att en så pass seriös mediakanal som Idrottens Afärrer inte har bättre koll på kostnader. 40 miljoner lär inte ha räckt långt. Enligt bokslutet är det väl runt 150 mkr.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.