Drömmarna och pengarna tog slut

En exceptionell arena, även med internationella mått. Drömmarna blev verkliga för över 100 miljoner kronor. Men arenan har haft ständiga underskott och ekonomin urholkades. Till slut var konkursen oundviklig vid Tierps Arena.
Investeringarna är omfattande på det gamla militärflygfältet som förvandlades till en internationell tävlingsbana.Från kommunalt håll tyckte man att det var en investering att satsa 8,5 miljoner kronor för namnrättigheterna i 15 år. Beslutet rörde upp känslorna
Först i Kammarrätten i Stockholm avgjordes frågan. 

Kommunen fick rätt - och fel

Kommunstyrelsens beslut att godkänna avtalet överklagades till Förvaltningsrätten i Uppsala som upphävde beslutet med hänvisning till att det var olagligt då stöd till bolaget stred mot EU-rättsliga bestämmelser.

Kommunen i sin tur överklagade domen till Kammarrätten och hänvisade till en studie där värdet av namnrättigheterna beräknades till uppemot till 2 miljoner kr per år. Därför gav kammarrätten kommunen rätt.

I dag är konkursen ett faktum. Det vilar en tystnad över anläggningen och ingen vet vad det ska bli av banan. Enligt bolaget saknas pengar att driva verksamheten vidare. Förlorarna är många och störst långivare är Swedbank som har en fordran på 30 miljoner kronor.

En militärflygplats

Den gamla militärflygplatsen såldes 2010 av Tierps kommun för 8,8 miljoner. Tierps Motorpark AB hade visioner och en exklusiv anläggning tog form.

Investeringarna beräknades först till runt 40 miljoner, men ägargruppen ville mera än så. I takt med den u-formade arenan tog form med den 432 meter långa och 18 meter breda stripen, huvudbyggnaden i tre våningar med panoramafönster mot anläggningen, kontor, konferensutrymmen, restaurang, utbildningslokaler, verkstadsutrymmen och de båda läktarna med totalt 20 000 sittplatser steg också kostnaderna. Slutligen var notan uppe på runt 100 miljoner kronor.

Sedan dess har ett flertal tävlingar arrangerats som bl a dragracing-EM. Då kom 28 000 besökare och över 400 tävlingsteam deltog. Därtill har banracing med TTA och STCC genomförts på Tierps Arena.

Ständiga frågor

”Här finns Sveriges största arena för sittande publik”, hette det i marknadsföringen.

- Dragracingbanan kommer att sätta Tierp på världskartan. Vi ska ha 10 000 sittande åskådare och större tävlingar drar uppåt 40 000 åskådare, deklarerades när optimismen var som störst.

Men ekonomiskt har det funnits frågetecken hela tiden. Det har varit ständiga underskott och desperationen vilade över budgeten till 2012 när ägarna skissade på 40 miljoner enbart i biljettintäkter.

Nu kom de till en annan slutsats och de själva begärde bolaget i konkurs.

Perper (inte verifierad)

ons, 2013-10-16 09:00

1. Kostnaden?

Tråkigt att en så pass seriös mediakanal som Idrottens Afärrer inte har bättre koll på kostnader. 40 miljoner lär inte ha räckt långt. Enligt bokslutet är det väl runt 150 mkr.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.