Drömmarna och pengarna tog slut

En exceptionell arena, även med internationella mått. Drömmarna blev verkliga för över 100 miljoner kronor. Men arenan har haft ständiga underskott och ekonomin urholkades. Till slut var konkursen oundviklig vid Tierps Arena.
Investeringarna är omfattande på det gamla militärflygfältet som förvandlades till en internationell tävlingsbana.



Från kommunalt håll tyckte man att det var en investering att satsa 8,5 miljoner kronor för namnrättigheterna i 15 år. Beslutet rörde upp känslorna
Först i Kammarrätten i Stockholm avgjordes frågan. 

Kommunen fick rätt - och fel

Kommunstyrelsens beslut att godkänna avtalet överklagades till Förvaltningsrätten i Uppsala som upphävde beslutet med hänvisning till att det var olagligt då stöd till bolaget stred mot EU-rättsliga bestämmelser.

Kommunen i sin tur överklagade domen till Kammarrätten och hänvisade till en studie där värdet av namnrättigheterna beräknades till uppemot till 2 miljoner kr per år. Därför gav kammarrätten kommunen rätt.

I dag är konkursen ett faktum. Det vilar en tystnad över anläggningen och ingen vet vad det ska bli av banan. Enligt bolaget saknas pengar att driva verksamheten vidare. Förlorarna är många och störst långivare är Swedbank som har en fordran på 30 miljoner kronor.

En militärflygplats

Den gamla militärflygplatsen såldes 2010 av Tierps kommun för 8,8 miljoner. Tierps Motorpark AB hade visioner och en exklusiv anläggning tog form.

Investeringarna beräknades först till runt 40 miljoner, men ägargruppen ville mera än så. I takt med den u-formade arenan tog form med den 432 meter långa och 18 meter breda stripen, huvudbyggnaden i tre våningar med panoramafönster mot anläggningen, kontor, konferensutrymmen, restaurang, utbildningslokaler, verkstadsutrymmen och de båda läktarna med totalt 20 000 sittplatser steg också kostnaderna. Slutligen var notan uppe på runt 100 miljoner kronor.

Sedan dess har ett flertal tävlingar arrangerats som bl a dragracing-EM. Då kom 28 000 besökare och över 400 tävlingsteam deltog. Därtill har banracing med TTA och STCC genomförts på Tierps Arena.

Ständiga frågor

”Här finns Sveriges största arena för sittande publik”, hette det i marknadsföringen.

- Dragracingbanan kommer att sätta Tierp på världskartan. Vi ska ha 10 000 sittande åskådare och större tävlingar drar uppåt 40 000 åskådare, deklarerades när optimismen var som störst.

Men ekonomiskt har det funnits frågetecken hela tiden. Det har varit ständiga underskott och desperationen vilade över budgeten till 2012 när ägarna skissade på 40 miljoner enbart i biljettintäkter.

Nu kom de till en annan slutsats och de själva begärde bolaget i konkurs.

Perper (inte verifierad)

ons, 2013-10-16 08:00

1. Kostnaden?

Tråkigt att en så pass seriös mediakanal som Idrottens Afärrer inte har bättre koll på kostnader. 40 miljoner lär inte ha räckt långt. Enligt bokslutet är det väl runt 150 mkr.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.