Drömmarna och pengarna tog slut

En exceptionell arena, även med internationella mått. Drömmarna blev verkliga för över 100 miljoner kronor. Men arenan har haft ständiga underskott och ekonomin urholkades. Till slut var konkursen oundviklig vid Tierps Arena.
Investeringarna är omfattande på det gamla militärflygfältet som förvandlades till en internationell tävlingsbana.
AnnonsFrån kommunalt håll tyckte man att det var en investering att satsa 8,5 miljoner kronor för namnrättigheterna i 15 år. Beslutet rörde upp känslorna
Först i Kammarrätten i Stockholm avgjordes frågan. 

Kommunen fick rätt - och fel

Kommunstyrelsens beslut att godkänna avtalet överklagades till Förvaltningsrätten i Uppsala som upphävde beslutet med hänvisning till att det var olagligt då stöd till bolaget stred mot EU-rättsliga bestämmelser.

Kommunen i sin tur överklagade domen till Kammarrätten och hänvisade till en studie där värdet av namnrättigheterna beräknades till uppemot till 2 miljoner kr per år. Därför gav kammarrätten kommunen rätt.

I dag är konkursen ett faktum. Det vilar en tystnad över anläggningen och ingen vet vad det ska bli av banan. Enligt bolaget saknas pengar att driva verksamheten vidare. Förlorarna är många och störst långivare är Swedbank som har en fordran på 30 miljoner kronor.

En militärflygplats

Den gamla militärflygplatsen såldes 2010 av Tierps kommun för 8,8 miljoner. Tierps Motorpark AB hade visioner och en exklusiv anläggning tog form.

Investeringarna beräknades först till runt 40 miljoner, men ägargruppen ville mera än så. I takt med den u-formade arenan tog form med den 432 meter långa och 18 meter breda stripen, huvudbyggnaden i tre våningar med panoramafönster mot anläggningen, kontor, konferensutrymmen, restaurang, utbildningslokaler, verkstadsutrymmen och de båda läktarna med totalt 20 000 sittplatser steg också kostnaderna. Slutligen var notan uppe på runt 100 miljoner kronor.

Sedan dess har ett flertal tävlingar arrangerats som bl a dragracing-EM. Då kom 28 000 besökare och över 400 tävlingsteam deltog. Därtill har banracing med TTA och STCC genomförts på Tierps Arena.

Ständiga frågor

”Här finns Sveriges största arena för sittande publik”, hette det i marknadsföringen.

- Dragracingbanan kommer att sätta Tierp på världskartan. Vi ska ha 10 000 sittande åskådare och större tävlingar drar uppåt 40 000 åskådare, deklarerades när optimismen var som störst.

Men ekonomiskt har det funnits frågetecken hela tiden. Det har varit ständiga underskott och desperationen vilade över budgeten till 2012 när ägarna skissade på 40 miljoner enbart i biljettintäkter.

Nu kom de till en annan slutsats och de själva begärde bolaget i konkurs.

Perper (inte verifierad)

ons, 2013-10-16 08:00

1. Kostnaden?

Tråkigt att en så pass seriös mediakanal som Idrottens Afärrer inte har bättre koll på kostnader. 40 miljoner lär inte ha räckt långt. Enligt bokslutet är det väl runt 150 mkr.

Betydelsen av att sälja spelare bevisas med all önskvärd tydlighet i Elfsborg. Klubben gick 15 miljoner plus 2020 - mycket tack vare försäljningen av forwarden Jesper Karlsson till nederländska AZ Alkmaar. Det innebär i sin tur att klubben har 30 miljoner i eget kapital

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.