Drömmarna och pengarna tog slut

En exceptionell arena, även med internationella mått. Drömmarna blev verkliga för över 100 miljoner kronor. Men arenan har haft ständiga underskott och ekonomin urholkades. Till slut var konkursen oundviklig vid Tierps Arena.
Investeringarna är omfattande på det gamla militärflygfältet som förvandlades till en internationell tävlingsbana.Från kommunalt håll tyckte man att det var en investering att satsa 8,5 miljoner kronor för namnrättigheterna i 15 år. Beslutet rörde upp känslorna
Först i Kammarrätten i Stockholm avgjordes frågan. 

Kommunen fick rätt - och fel

Kommunstyrelsens beslut att godkänna avtalet överklagades till Förvaltningsrätten i Uppsala som upphävde beslutet med hänvisning till att det var olagligt då stöd till bolaget stred mot EU-rättsliga bestämmelser.

Kommunen i sin tur överklagade domen till Kammarrätten och hänvisade till en studie där värdet av namnrättigheterna beräknades till uppemot till 2 miljoner kr per år. Därför gav kammarrätten kommunen rätt.

I dag är konkursen ett faktum. Det vilar en tystnad över anläggningen och ingen vet vad det ska bli av banan. Enligt bolaget saknas pengar att driva verksamheten vidare. Förlorarna är många och störst långivare är Swedbank som har en fordran på 30 miljoner kronor.

En militärflygplats

Den gamla militärflygplatsen såldes 2010 av Tierps kommun för 8,8 miljoner. Tierps Motorpark AB hade visioner och en exklusiv anläggning tog form.

Investeringarna beräknades först till runt 40 miljoner, men ägargruppen ville mera än så. I takt med den u-formade arenan tog form med den 432 meter långa och 18 meter breda stripen, huvudbyggnaden i tre våningar med panoramafönster mot anläggningen, kontor, konferensutrymmen, restaurang, utbildningslokaler, verkstadsutrymmen och de båda läktarna med totalt 20 000 sittplatser steg också kostnaderna. Slutligen var notan uppe på runt 100 miljoner kronor.

Sedan dess har ett flertal tävlingar arrangerats som bl a dragracing-EM. Då kom 28 000 besökare och över 400 tävlingsteam deltog. Därtill har banracing med TTA och STCC genomförts på Tierps Arena.

Ständiga frågor

”Här finns Sveriges största arena för sittande publik”, hette det i marknadsföringen.

- Dragracingbanan kommer att sätta Tierp på världskartan. Vi ska ha 10 000 sittande åskådare och större tävlingar drar uppåt 40 000 åskådare, deklarerades när optimismen var som störst.

Men ekonomiskt har det funnits frågetecken hela tiden. Det har varit ständiga underskott och desperationen vilade över budgeten till 2012 när ägarna skissade på 40 miljoner enbart i biljettintäkter.

Nu kom de till en annan slutsats och de själva begärde bolaget i konkurs.

Perper (inte verifierad)

ons, 2013-10-16 08:00

1. Kostnaden?

Tråkigt att en så pass seriös mediakanal som Idrottens Afärrer inte har bättre koll på kostnader. 40 miljoner lär inte ha räckt långt. Enligt bokslutet är det väl runt 150 mkr.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.