Bandyfinalen stannar i Uppsala?

Uppsala är bandyklädd. På lördagen avgörs damerna och herrarnas SM-finaler på Studenternas, AIK-Skutskär; Edsbyn-Sandviken. Mellan 1991 och 2012 avgjordes finalerna på ”Studan” 22 år i rad. Kanske har finalerna kommit hem för gott.

Ola Rosén, bandygeneral, pratar under Svenska Bandyförbundets presskonferens på Studenternas IP i Uppsala, inför årets bandyfinaler. Foto: Staffan Claesson / TT

Så här sa Svenska Bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson på fredagen:

– När man ser sig omkring i Uppsala och upplever det vi upplever här så känner man att nu är vi på rätt ställe.

Särskilt herrfinalen är Förbundets kassako. Omsättningen i år beräknas till 15 miljoner kronor. Och Förbundet kommer att tjäna mer pengar än på de sex finalerna som avgjorts i Stockholm.

Kostnaden för att göra is på Tele 2 Arena kostade mellan två och tre miljoner kronor. Den utgiften är borta. Och hyran för Friends Arena var hög.

Avtal på fem år

Bandyförbundet har skrivit ett femårsavtal med Uppsala kommun, tre plus två år. Kommunen har i sin tur lagt ut arrangemanget kring finalerna på Destination Uppsala. Bandyförbundet ansvarar för det sportsliga, det vill säga matcherna.

Alla applåderade inte när det blev känt att finalerna skulle spelas utomhus igen. Inte minst minns många snömatchen 2010 mellan Hammarby och Bollnäs, 3-1. Ordnat spel var omöjligt, blötsnön vräkte ned. Det blev parodi på bandy.

Det är pengarna som styr. Förbundet försökte och försökte sälja bandyfinalerna i Stockholm men det var trögt. Ja, vi undantar förstås nyhetens behag när Friends var nytt och Hammarby var ena part 2013. 38 474 såg ”Bajen” utklassa Sandviken med 9-4.

Det blev vardag

Året därpå var det vardag, Sandviken-Västerås, 20 497 personer. Det ekade ödsligt på Friends. Avtalet upphörde, Tele 2 blev den nya finalarenan. Men de tre finalerna där blev inga publikfester. Stockholmarna var trögflörtade. Som mest ifjol, Edsbyn-Bollnäs, 16 836 personer.

Uppsala hade under åren inte gjort någon hemlighet att staden vill ha tillbaka finalen. Förbundet nappade på betet. 25 560 personer såg snömatchen Hammarby-Bollnäs 2010. Så många rymmer inte Studenternas nu. Anledningen är bygget av den nya fotbollsarenan vägg i vägg.

20 500 kommer in, sen är det lapp på luckan. Sak samma 2019 men till finalerna 2020 ska det vara möjligt med extraläktare igen. Och kanske blir det en välbehövlig uppsnyggning av bandyarenan också. Den byggdes 1909, första finalen spelades 1911.

Bandyn sitter i de gamla väggarna… 


Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen