20 bandyhallar målet till 2025

När Seppo Vaihela 2018 åtog sig jobbet som ordförande för Svenska bandyförbundets  Anläggningskommitté var hans uttalade målsättning att det skulle finnas 15 bandyhallar 2020.  Målet är uppfyllt. Vaihela kvarstår som ordförande med en ny strategi: 20 hallar till 2025.

En typisk bandyhall i Sverige i dag. De vinner inga designpris, men fyller sin funktion.

Vaihela är ett bekant idrottsnamn, framför allt inom bandy,. Tongivande elitspelarespelare i IFK Kungälv i 14 säsonger, ordförande i Bandyförbundet 2002 – 2006, Klubbdirektör i IFK Göteborg 1.9.2006 - november 2012,  idag relativt färsk pensionär och dessutom ordförande för Friskis & Svettis i hemorten Kungälv, 5 400 medlemmar.

-        Glöm nu inte att nämna Lasse Wennerholm (tjänsteman i Anläggningskommittén och mångårig, uppskattad medarbetare i Bandyförbundet). Utan det jobb han har gjort och gör hade vi inte nått vårt mål, berömmer Vaihela.

Inte bara för bandy

Mellan 2013 och 2020 har åtta nya hallar byggts i Sverige. Hallarna är till så mycket mer än för bandyspel. Isytorna används för allmänhetens åkning, för skolungdomar och även äldre i ett antal av runt en halv miljon människor varje år. Människor i rörelse, skyddade från iskyla och busväder.  

-  Men vi måste få fler hallar. Kravet för en elitförening i dag är att ha en hall. Hallar är en nödvändighet för att sporten ska överleva, säger Förbundets ordförande Per Anders Gustafsson och Vaihela med en röst. Ordförande Gustafsson har förresten så smått påbörjat flytten av förbundskansliets sex heltidsanställda från Idrotten Hus på Södermalm till Vänersborg. Hyran sjunker med inte mindre än 500 000 kronor, inflyttning 1 september.

Första inomhushallen skapades i Edsbyn, där bandylaget med många frivilliga krafter kunde skrina in 2003. Kostnad: 34 miljoner. Den senast byggda är blixtbygget i Åby-Tjureda för 43 miljoner, klar i oktober 2019 (mer om Eriksson Arena längre ned i texten).

Hall i Katrineholm – till slut

Just nu byggs en hall i Katrineholm för 110 miljoner kronor. Backavallen blir äntligen en fullvärdig bandyarena. Klar till seriestarten i höst.

I dagarna beslöt Skövde kommun att bygga ett tak för 30 miljoner över konstisen på Billingen. Någon hall blir det inte men med vindsstaket runt banan som håller blåsten ute från isytan. Och den 15 maj öppnades anbudskuverten till den 180 meter långa hallen i Karlstad som utöver bandybanan också ska innehålla två ishockeyrinkar.  

Planerade men inte påbörjade hallar: Bollnäs – efter många om och men – Motala, Mölndal/ Ruddalen och Finspång. Och i höst ska man äntligen kunna åka skridskor och spela bandy i en hall i Stockholm (Gubbängen) efter 20 års hattande.

 I Sverige finns inte de pengar att bygga en hall som i ryska Irkutsk där VM avgörs i månadsskiftet mars/april. Lyxbygget beräknats ha kostat en miljard kronor.

Arenan i skogen blev billig

Eriksson Arena (en stor bidragsgivare som föredrar att vara anonym) i Åby är ett bevis på att det går att bygga fort och billigt. 6 juni 2019 sattes grävskopan i marken bland tallar och lingonröda tuvor. 146 dagar senare stod skapelsen klar till en kostnad om 43 miljoner. Idrottens Affärer har i flera artiklar skrivit om bygget där skogen står så nära som fem meter från ena ytterväggen.

Växjö kommun lånade ut 37,8 miljoner, resterande miljoner fanns i klubbkassan, noga bevakad av klubbens ordförande under 53 år, legendaren Owe Svensson. Klubben betalar årligen 1 290 000 i amortering och ränta. Om 30 år är hallen betald.

Hallbygget blev vida omtalat. Besök har skett och klubben har skickat missionärer till bland annat Borås och Motala. Redan i december fick klubben äran att arrangera ”Fyrnations” för herrar. Och 23-25 oktober har klubben förtroendet att anordna Women World Cup med åtta lag.

 Ville inte riskera kapitalet

Johan Sigvardsson heter den nye ordföranden. Klart att mungiporna pekar nedåt när vi talar om den gångna säsongen, uttåget ur elitserien.

-        Vi var lite naiva och hoppades att spelarmaterialet skulle räcka. Samtidigt fanns det en viss oro för ekonomin och vi ville ge de spelare som tog oss till elitserien att få förtroendet att fortsätta. För att hänga kvar hade vi behövt satsa mellan en och en och en halv miljon kronor men det var vi inte beredda att göra. Vi ville inte riskera vårt kapital.

Gladare blir Sigvardsson när han berättar att sponsorintäkterna ökade från 800 000 till 2,5 miljoner. Bokslutet visade ett plus på närmare en halv miljon, ett av de bästa resultaten i klubbens historia.

-        Framtiden? Samarbete med Öjaby i Växjö, ett lokalt bandygymnasium med start i höst med åtta-nio spelare från trakten som får tre ispass i veckan plus 130 ungdomar från Åby med omnejd i träning.

-  Vi vill tillbaka till elitserien men tänker inte toksatsa. En rimlig målsättning inför den nya säsongen är att vara på den övre halvan i allsvenskan som blir ett riktigt getingbo, säger Sigvardsson.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.