Underskott hotar klubbarnas ekonomi

Höjningen av styrräntan med en hel procent till 1,75 sänder kalla kårar till SHL-lagen och underliggande ligor.

 Visserligen talar riksbankchefen Stefan Ingves om en ”mild inbromsning av ekonomin”, andra som Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, beskriver höjningen som  en ”räntesmocka”. Det påverkar hockeypublikens plånbok.

Drömmen för hockeyklubbarna - kö för att se matcherna, men fram tiden är hotfull med ekonmisk oro som drabbar människor

De är också överens om att risken för en djupare lågkonjunktur ökar dramatiskt, och breddas långt bortom el och drivmedel. 

-I stort sett alla priser stiger snabbt. Inflationen i Sverige, är faktiskt, med undantag för energi, högre än både i USA och i Europa-området, sammanfattade Stefan Ingves efter chockhöjningen.

En hockeybiljett kostar

I Catena Arena i Ängelholm, hemvist för Rögle, kostar i dag en sittplatsbiljett på övre etage 500 kronor. Hos vårens guldvinnare Färjestad kostar säsongkort guld, 12 995 kronor, och säsong serie 8 495 kronor.

Första serieomgången, 17 september var i det närmaste utsåld, med undantag för Skandinavium i Göteborg och Saab Arena i Linköping, 10404 mot  12 044 vid fullt hus och 5 142, Saab Arena tar in 8 190. Totalpubliken uppgick till 50 836 med ett snitt på 6 354 åskådare. Siffror som visar att  hockeypremiären var efterlängtad.

Frågan är hur hockeypubliken reagerar i höst och i vinter. Med en matprisinflation på 11,4 procent i årstakt, varupriser överlag som stiger med 7,1 procent och tjänster  med 4,8 procent? Samt inte minst ökade bolånekostnader. Publikt hämtar SHL-lagen en bred majoritet av publiken från villaområden med hushåll av god köpkraft.

Hockeypubliken är trogen sitt lag, och visade en enastående solidaritet och förståelse under pandemin. där publikrestriktioner pressade ned lagens ekonomi.

Idrottens Affärer har tidigare berättat om att skenande elpriser begränsar SHL-lag, främst i energiområde 4, att bedriva normal verksamhet. Rögles vd. Daniel Koch kan stå inför en elprishöjning på 400 procent!

Ännu finns inget svar hur SHL-lagen tacklar de svårigheter som väntar den här säsongen.  Väljer Daniel Koch i Rögle att höja biljettpriset ytterligare på sittplats, till 600 kronor? Kommer Färjestad att vädja till sina säsongskort -innehavare om en tilläggsavgift – med anledning av force majeure, en oförutsedd händelse.

Vem kunde förutse Putins invasion av Ukraina och efterföljande kaos på såväl ekonomi som energi.

SHL-lagen har en mångårig vana att balansera på en ekonomisk svag lina. Revisionsbolaget Ernest&Young genomgång av lagens ekonomi har noga redovisats i Idrottens Affärer. I den 62-sidiga rapporten hittar jag ett avsnitt som kanske inte har belysts tidigare.

Mer oro i fyra klubbar

Artikelförfattaren och revisorn, Carlos Esterling, slår fast att fyra lag har extra stor anledning att känna oro över nuvarande oroliga situation i omvärlden. Det är Malmö, Örebro, Rögle och Linköping.

-Pressen på SHL-lagen att prestera goda ekonomiska resultat har nog aldrig varit högre än nu, konstaterar han.

Bakgrunden är Svenska Ishockeyförbundets licenskrav där lagen nu bedöms enligt en ny modell. I stället för absoluta belopp införs ett procentuellt krav i relation till den totala omsättningen enligt årsredovisningen. Den här säsongen uppfyller samtliga lag licenskravet. I modellen ökar procentsatsen år från år och vid bokslutet efter säsongen 2024-2025 gäller 10 procent i eget kapital i förhållande till omsättningen.

De fyras gäng, lagen ovan, bör redan nu tänka på framtiden för att klara elitlicensen våren 2025.  Linköpings egna kapital är i dag fyra procent i relation till omsättningen.

-Det betyder inte att övriga 10 lag kan slå sig till ro. De senaste årens händelser visar att världen är föränderlig.  De stödåtgärder som kom SHL-lagen till del under pandemin har haft avgörande betydelse för boksluten i våras, säger Carlos Esterling.

Färjestad är bäst i  SHL-klassen avdelning eget kapital med 130 miljoner på kontot,  följt av HV 71 med  51,7 miljoner.

Bakgrundsfakta: Eget kapital utgörs av en organisations egna medel. Det består främst av tillskjutna medel, av medlemmar, ägare och bidragsgivare samt tidigare års ackumulerade driftöverskott (vinster) eller driftunderskott (förluster).

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.