Underskott hotar klubbarnas ekonomi

Höjningen av styrräntan med en hel procent till 1,75 sänder kalla kårar till SHL-lagen och underliggande ligor.

 Visserligen talar riksbankchefen Stefan Ingves om en ”mild inbromsning av ekonomin”, andra som Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, beskriver höjningen som  en ”räntesmocka”. Det påverkar hockeypublikens plånbok.

Drömmen för hockeyklubbarna - kö för att se matcherna, men fram tiden är hotfull med ekonmisk oro som drabbar människor

De är också överens om att risken för en djupare lågkonjunktur ökar dramatiskt, och breddas långt bortom el och drivmedel. 

-I stort sett alla priser stiger snabbt. Inflationen i Sverige, är faktiskt, med undantag för energi, högre än både i USA och i Europa-området, sammanfattade Stefan Ingves efter chockhöjningen.

En hockeybiljett kostar

I Catena Arena i Ängelholm, hemvist för Rögle, kostar i dag en sittplatsbiljett på övre etage 500 kronor. Hos vårens guldvinnare Färjestad kostar säsongkort guld, 12 995 kronor, och säsong serie 8 495 kronor.

Första serieomgången, 17 september var i det närmaste utsåld, med undantag för Skandinavium i Göteborg och Saab Arena i Linköping, 10404 mot  12 044 vid fullt hus och 5 142, Saab Arena tar in 8 190. Totalpubliken uppgick till 50 836 med ett snitt på 6 354 åskådare. Siffror som visar att  hockeypremiären var efterlängtad.

Frågan är hur hockeypubliken reagerar i höst och i vinter. Med en matprisinflation på 11,4 procent i årstakt, varupriser överlag som stiger med 7,1 procent och tjänster  med 4,8 procent? Samt inte minst ökade bolånekostnader. Publikt hämtar SHL-lagen en bred majoritet av publiken från villaområden med hushåll av god köpkraft.

Hockeypubliken är trogen sitt lag, och visade en enastående solidaritet och förståelse under pandemin. där publikrestriktioner pressade ned lagens ekonomi.

Idrottens Affärer har tidigare berättat om att skenande elpriser begränsar SHL-lag, främst i energiområde 4, att bedriva normal verksamhet. Rögles vd. Daniel Koch kan stå inför en elprishöjning på 400 procent!

Ännu finns inget svar hur SHL-lagen tacklar de svårigheter som väntar den här säsongen.  Väljer Daniel Koch i Rögle att höja biljettpriset ytterligare på sittplats, till 600 kronor? Kommer Färjestad att vädja till sina säsongskort -innehavare om en tilläggsavgift – med anledning av force majeure, en oförutsedd händelse.

Vem kunde förutse Putins invasion av Ukraina och efterföljande kaos på såväl ekonomi som energi.

SHL-lagen har en mångårig vana att balansera på en ekonomisk svag lina. Revisionsbolaget Ernest&Young genomgång av lagens ekonomi har noga redovisats i Idrottens Affärer. I den 62-sidiga rapporten hittar jag ett avsnitt som kanske inte har belysts tidigare.

Mer oro i fyra klubbar

Artikelförfattaren och revisorn, Carlos Esterling, slår fast att fyra lag har extra stor anledning att känna oro över nuvarande oroliga situation i omvärlden. Det är Malmö, Örebro, Rögle och Linköping.

-Pressen på SHL-lagen att prestera goda ekonomiska resultat har nog aldrig varit högre än nu, konstaterar han.

Bakgrunden är Svenska Ishockeyförbundets licenskrav där lagen nu bedöms enligt en ny modell. I stället för absoluta belopp införs ett procentuellt krav i relation till den totala omsättningen enligt årsredovisningen. Den här säsongen uppfyller samtliga lag licenskravet. I modellen ökar procentsatsen år från år och vid bokslutet efter säsongen 2024-2025 gäller 10 procent i eget kapital i förhållande till omsättningen.

De fyras gäng, lagen ovan, bör redan nu tänka på framtiden för att klara elitlicensen våren 2025.  Linköpings egna kapital är i dag fyra procent i relation till omsättningen.

-Det betyder inte att övriga 10 lag kan slå sig till ro. De senaste årens händelser visar att världen är föränderlig.  De stödåtgärder som kom SHL-lagen till del under pandemin har haft avgörande betydelse för boksluten i våras, säger Carlos Esterling.

Färjestad är bäst i  SHL-klassen avdelning eget kapital med 130 miljoner på kontot,  följt av HV 71 med  51,7 miljoner.

Bakgrundsfakta: Eget kapital utgörs av en organisations egna medel. Det består främst av tillskjutna medel, av medlemmar, ägare och bidragsgivare samt tidigare års ackumulerade driftöverskott (vinster) eller driftunderskott (förluster).

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.