Gunilla Lindberg tror på svenskt OS

SOK-basen Gunilla Lindberg tror fortfarande på ett vinter-OS i Östersund. Hon har nyligen besökt den kommande OS-staden Vancouver för möten mellan IOK, Internationella Olympiska kommittén, och Vanoc, Vancouvers olympiska kommitté. Samtidigt tar upp frågan om ett svenskt OS-arangemang.

- Det är positivt för den olympiska rörelsen att det är sådant stort intresse. Det är framförallt sommar-OS som växer. Därför tror jag fortfarande att Östersund skulle klara av det. Det som krävs är att hotellsidan byggas ut. Här finns det chans att bygga något som är bra även efter OS, som här där den olympiska byn efteråt blir ett bostadsområde mitt i centrum, säger Gunilla Lindberg i en intervju med Sundsvalls Tidning.

Lagom som en majoritet trodde att ett svenskt OS var glömt och begravt ger hon ny näring åt debatten.

- Alla OS-städer vill vara ett föredöme – och inte bara att idrottsmännen ska kämpa väl. Det är fascinerande att alla vill lägga till något eget. Det här är en möjlighet för olika städer att samla den egna befolkningen kring någonting och att visa upp sig fört världen.

- Titta bara på Lillehammer – en liten skitstad i Norge. Folk pratar fortfarande om den – och bilderna som kablades ut i världen, säger hon.

Inte ens sex månader återstår till spelen i Vancouver. Ett nytt vinter-OS i en storstad, här finns 2,5 miljoner invånare. Skulle då Sverige verkligen ha en chans i den hårda konkurrensen?

- OS blir större och större, men jag tror fortfarande att Östersund skulle klara av det, säger hon.

IOK anslår faktiskt 200 miljoner kronor extra för uteblivna världssponsorpengar och hjälper Vancouver att bygga klart.

- Det är ett OS, men på två orter. Men alla som tävlar här nere i Vancouver kan bo i OS-byn – det är nära till hockeyn och skridskoåkningen och curling. Det är gångavstånd till hockeyhallen och till prisutdelningen. Så är det också uppe i Whistler – alla kan bo i den OS-byn, säger Gunilla Lindberg.

- Från början handlade det bara om det sportsliga. Men de senaste 15 åren har den olympiska rörelsen utvecklats enormt. Nu handlar det också om det sociala, kulturella och om miljön – och att olympiaden ska betyda någonting för staden efter spelen, säger hon.

De olympiska spelen fortsätter att växa, men Gunilla Lindeberg passar på att betona att det är antalet mediarepresentanter som ökar. 1988 i Söul närvarade 11 000 journalister. I Peking 23 000. De gäller sommarspelen. Till Vancouver kommer 10 000 från media, vilket innebär två journalister på varje OS-deltagare.

Tommy Gustafsson (inte verifierad)

tors, 2009-09-24 11:09

1. Vinterolympiska Spel i Östersund

tors, 2009-09-24 11:04 1. Vinter - OS i Östersund Ett tips till Gunilla Lindberg och alla andra som fortfarande vågar vilja tro på ett Olympiskt Spel i Sverige: Grundläggande förutsättningar för att övertyga Internationella Olympiska Kommitteen,IOK, om att man ska få arrangera ett Vinter-OS är: att man kan övertyga dem om att man kan leverera evenemanget på högsta världsklassnivå samt att man kan visa på långsiktig nytta av alla infrastrukturinvesteringar som måste göras. IOK vill absolut inte förknippas med ekonomiska fiaskon, typ Montreal 1976, eftersom det ger dålig publicitet och svärtar ner varumärket Olympiska Spel vilket i sin tur riskerar att försvaga Olympiska Kommitteens varumärke rent kommersiellt vilket är grunden för IOK:s ekonomiska styrka och stabilitet samt inflytande. Den moderna tidens Vinter-OS kräver numera en infrastruktur som egentligen är omöjlig att erbjuda i småstäder och glest befolkade regioner. Investeringskostnaderna som krävs för att bygga denna infrastruktur i dessa småstäder/regioner är i stort sett omöjlig att försvara och efteranvändningen och resursutnyttjandet blir extremt kostsamt, vilket leder till stor kritik och sk badwill. De tre senaste vinter-OS har arrangerats i Salt Lake City/Park City 2002 i Turin/Sestriere 2006 och 2010 är det Vancouver/Whistlers tur, alla tre är miljonstäder i kombination med en redan välutvecklad alpin vinterskidort. Med detta i åtanke så framträder egentligen bara ett realistiskt svenskt alternativ för ett framtida vinter-OS nämligen kombinationen Stockholm/Åre. Här finns redan det mesta av infrastruktur och de ytterligare investeringar/utbyggnader som krävs sker i områden där framtidens tillväxt ändå kommer att ske vilket gör att investeringarnas värde blir väsentligt högre! Ytterligare skäl som talar för kombinationen Stockholm/Åre är att det skulle i så fall vara andra gången i den Olympiska historien då ett Vinter-OS arrangeras av en huvudstad(Oslo 1952)vilket dels höjer evenemangets prestigevärde och därmed ökar PR-värdet för staden/regionen/landet(minns att Sommar-OS 1912 som hölls i Stockholm och kallades Solskensolympiaden var en succé). Därtill så ger ett vinter-OS i Stockholm/Åre enorma möjligheter att tillskapa unika miljöfördelar inte minst när det gäller all transportlogistik vilket är en av de största utmaningarna kring ett Olympiskt Spel. Östersund har inga av dessa möjligheter och skapar endast en massa risker för resursförstöring och ekonomiskt fiasko. Därtill har vi med Östersund sökt Vinter-OS vid minst 5-6 tillfällen tidigare och aldrig lyckats, det talar tyvärr sitt tydliga språk emot att det någonsin skulle lyckas. Så min slutsats är att vi ska absolut försöka få arrangera Vinter-OS i framtiden men i så fall ska det vara med det bästa vi har att erbjuda, Stockholm/Åre. Mvh/Tommy Gustafsson

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.