25 miljoner bara i utgifter i Göteborg
Idén föddes för ett halvår sedan. Thomas Torkelsson, VD på Got Event, och Affe Akbari, vd vid Sport & Evenemang AB, kunde inte motstå lockelsen. Inte heller Ullevis arenachef Jonas Georgsson som fick uppdraget att kolla förutsättningarna.
Lika begärlig som hopplös
En omöjlig uppgift egentligen. En drömmatch, lika begärlig som hopplös, för alla arrangörer.
- Göteborg tänker alltid stort kring evenemang. Både storklubbar och världsartister vet att vi är duktiga på genomförande, säger Jonas Georgsson som lett förhandlingarna från idépresentation till konkret affärsavtal med klubbarna.
Via hans möten med representanter för Barcelona och United växte förhoppningarna. Det var visst möjligt att i Göteborg ordna en repris på fjolårets Champions League-final.
En glödhet sommar
För 14 dagar sedan förstod de tre göteborgarna att Barcelonas och Uniteds klubbledningar gillade förslaget och att ett undertecknande var nära. I veckan skrev alla på kontraktet och den 8 augusti springer stjärnorna ut på Nya Ullevi inför 50 000 åskådare.
Göteborg befäster ytterligare positionen som en av Skandinaviens viktigaste besöksorter. Sommaren blir glödhet, först med både Madonna och Bruce Springsteen som nu alltså följs av världsstjärnor som Lionel Messi, Danny Welbeck, Andrés Iniesta och Wayne Rooney.
Got Event och företaget Sport & Evenemang är nu partners och de som riskar i affären. Budgeten är klar, om än ifrågasatt åtskilliga gånger innan beslut fattades.
Flyg, arvode, hotell, ja, allt
Om de inte vore så säkra på att det blir fullsatt på Nya Ullevi hade de aldrig vågat gå in i affären.
Idrottens Affärer kan avslöja att utgifterna ligger på ca 10 miljoner kronor per klubb. Det är vad de kräver för att komma och spela. Till det kommer flyg i första klass, fem-stjärnigt hotell, mat, transport, och andra kringkostnader.
De slutliga utgifterna hamnar på nära 25 miljoner. Det är precis vad intäkterna beräknas ge – 50 000 åskådare multiplicerat med 500 kr i snitt för biljetterna.
- Vi tjänar pengar på det och de tjänar pengar på det. Det är en bra affär för alla parter, medger Thomas Torkelsson.
En supermatch per år
Det är på marginalerna som arrangörerna ska hämta hem en vinst. Framför allt via de dyraste biljetterna, sponsoravtal och på att sälja TV-rättigheten.
- Vår förhoppning är att Supermatchen kan utvecklas till ett återkommande evenemang, säger Max Markusson på Göteborg & Co som tror att ett stort antal utländska fans lockas till stan.
Sport & Evenemang har stor del i event, såväl ekonomiskt som praktiskt. Företaget bygger också om Nya Ullevi till en tajt fotbollsarena med läktare om ca 100 meters längd på båda kortsidorna för 18-20 000 personer.
Många uppdrag
Sport & Evenemang etablerar sig allt mera på eventsidan i landet. De står bakom utomhusmatcherna i ishockey på olika orter, för STCC bygger de om Solvallas travbana och Östersunds flygfält på Frösön till racingbanor och de står bakom planerna på Världscup-slalom inne på Ullevi 2014.
- Allt är möjligt. Och sånt här gillar folk, säger Affe Akbari som har ytterligare ett stort projekt aktuellt.
- Det har aldrig gjorts något liknande. Inte heller det, säger Akbari med ett skratt och förblir hemlighetsfull.
Det gäller ytterligare en idrott, det ska ske mitt i stan, det är helt unikt och det kommer garanterat att samla tiotusentals åskådare.
Europas största skärm
Akbari berättar glatt om Arena Sweden och byggandet av Europas största TV-skärm i samband med Sveriges tre EM-matcher.
- 17 000 personer köpte biljetter till tre fotbollsfester inne på Gamla Ullevi. Vi hade en sagolik stämning under Sveriges matcher. Men så hade vi också en jätteskärm för att sända matcherna.
255 kvm stor! Motsvarande 554 stycken 42-tums TV-apparater eller stor som en 25-metersbassäng med tio banor!
- Med underhållning, artister, ett jättelikt cateringområde blev det en jättesuccé. Nu planerar vi att sända minst fem matcher från fotbolls-VM i Brasilien, avslutar Akbari.
Här nedan kan du se filmen som marknadsförde Arena Sweden och som visar skärmens storlek.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.
svenska folket (inte verifierad)
mån, 2012-07-02 10:16
1. bra artikel
bra artikel