Prognosen som överraskade
Drömmen om ett OS i Sverige kanske aldrig har varit starkare. Så trovärdiga och realistiska framstod de planer som presenterades på tisdagen.
Men är det verkligen möjligt? Och hur blir det med pengarna?
Möten med näringslivet
Den 31 juli fick Jöran Hägglund uppdraget och han har sannerligen fått jobba hårt. Många dagar har haft både två och tre möten – med alla tänkbara intressenter, som idrottsförbund, myndigheter, kommunala företrädare och näringslivet. Flera ledande företag är villiga att gå med i en kampanj.
- Jag har synat allt som kan tänkas gynna min slutliga presentation. Som hur Kina planerar inför spelen 2018 och hur München, som fick ett nej, hade tänkt.
Allt enligt uppdragsgivarens önskemål, dvs en OS-allians med Stefan Lindeberg, SOK, Karina Mattson Weijber, RF, och Anna Stina Nordmark Nilsson, Handikappförbundet.
Ekonomiska kalkyler
Via ett litet leende och en tankepaus så sa han:
- Det är fullt möjligt att genomföra ett OS i Stockholm. Ekonomiskt, taktiskt och tekniskt.
Men så har han också en plan.
Han visade hur idrotterna ska spridas över Stockholm, men kärnfrågan dit han sedan nådde är ekonomin:
Spektakulär påbyggnad
Stockholm tar hand om 94 av 102 grenar medan Åre blir platsen för åtta alpina grenar.
- I Flottsbrobacken i Huddinge ska däremot slalom tävla, men det krävs en spektakulär påbyggnad för att backen ska få en fallhöjd från dagens 102 meter till 180 meter.
- Hockeyturneringen ska avgöras i Friends Arena där man med en jättevägg delar av arenan och bygger två hockeyhallar.
- Skidor sprint ska avgöras inne på Stockholms stadion.
- En OS-by med 4 000 bäddar ska byggas på Årstafältetoch en OS-by ska också finnas i Åre med 1 500 bäddar.
Invigning och avslutning sker i Tele2 Arena och OS-elden ska brinna på toppen av Hammarbybacken under spelen.
Utgåtr från befintliga anläggningar
De största investeringarna krävs i form av nya anläggningar för byggandet av bob- och rodelbana, hoppbackar, skidstadion samt skjutvall.
- Visst, det handlar om stora pengar, men jämförelsevis små. Många befarar det värsta, i synnerhet om de tittar på Sotji med deras enorma investeringar, men där fanns ursprungligen ingenting. De bygger allt nytt och dessutom saknade de infrastruktur, betonade Jöran Hägglund.
- Vi kan utgå från befintliga anläggningar. Det är en väsentlig skillnad.
Alla framhöll också hur Stockholmsidrotten, landets största idrottslän, är i ett skriande behov av flera och moderna anläggningar. Det behovet skulle tillgodoses vid ett OS.
Höll tillbaka entusiasmen
Stefan Lindeberg från SOK hade jämnt göra att hålla tillbaka entusiasmen.
- Det är en kostnadseffektiv modell, konstaterade han torrt.
Han kunde lika gärna ha sagt ”som regeringen inte bara kan vifta bort”, men valde i stället:
- Men jag tänker inte rusa iväg. Jag vill inte skapa motstånd.
Möte med alla specialidrottsförbund
På torsdag träffar OS-alliansen alla specialförbund för att höra vad de tycker. Det ska finnas en klar majoritet för att gå vidare, men Hägglund har inte haft särskilt gott om tid hittills och tid finns det inte heller i det här skedet.
Den 14 november är stoppdatum för att skicka in en anmälan till IOK och fastslå att Sverige vill arrangera vinterspelen 2022. Precis som Oslo, München och Almaty i Kazakstan. Konkurrensen kommer att bli tuff.
Är det då verkligen värt att satsa mer tid och pengar på ansökan?
I synnerhet som idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker att ambitionen är lovvärd, men hon menar samtidigt att”En förutsättning för ansökan skulle fortfarande vara en statlig förlustgaranti och då skulle staten ikläda sig en betydande finansiell risk".
"Vem är överraskad av regeringens reaktion?"
Och i uttalandet i går kväll menade Adelsohn Liljeroth också att "Det vore fel att ge falska förhoppningar om statliga förlustgarantier".
Å andra sidan, vad annat ska hon svara i det här läget?
Stefan Lindeberg konstaterade också:
- Vem är överraskad? Däremot hade vi blivit rejält förvånade om regeringen direkt svarat ”Kör på!”.
Jöran Hägglunds rapport ska nu omvandlas till ett mera finstilt koncept.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé.
Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).
Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.
Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.
Fast mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.