Många län vill kopiera Jämtland

Inom många län i Sverige sneglar politiker och tjänstemän nu mot Jämtland. Hur såväl skidskytte-VM som alpina VM kommer till länet är resultatet av en strategisk plan. Det finns alla skäl till att ta efter på andra håll.
Fjäll och skidskytte, Åre och Östersund, alpint VM och skidskytte-VM samtidigt. I Jämtland har man gjort något helt unikt. Och dessutom efter ett koncept som många län borde ta efter.

 

- Jag är väldigt glad. Triumfen ska ses utifrån att skidvärlden, nu både den alpina och inom skidskyttet, litar på oss. De vet att vi kan garantera leverans utifrån vad vi lovar, säger AnnSofie Andersson, Östersunds kommunalråd.

Intensiva två månader

- Att vi nu får dubbla skidmästerskap med VM-status i vår region samma år, kan betyda mycket för vår framtida utveckling.

Aldrig har en region fått ett sådant ansvar för två så stora arrangemang på en och samma gång.

AnnSofie Andersson var en av de sex jämtar som höll i presentationen som var och en av kandidatstäderna gjorde före omröstningen vid IBU:s kongress.

Knockade konkurretnerna

Tanken var att omröstningen sedan skulle ske i två omgångar. Östersund knockade de övriga kandidaterna och stod som klara segrare redan efter första delen.

- Men det var fruktansvärt spännande.  Tiden mellan presentationen och resultatet kände som tortyr, erkände Helena Ekholm, förra stjärnan som ingick i delegationen. 

AnnSofie Andersson förklarar framgången.

- Många minns VM 2008. De vet att vi kan göra någonting liknande igen. Vårt trumfess med stadskärnan in på skidstadions knutar, går hem överallt. Nu blir det VM med vinterfestival 2019.

Bara att kopiera 

Samarbetet i Jämtland har blivit ett vinnande koncept och något för andra att ta efter. När Åre fick alpina VM i juni var regionförbundet med åtta kommuner delaktiga. Så skedde även denna gång.

- Här ges en unik plattform för att skapa ökad framtidstro. Få till ökat kontaktskapande och på sikt därmed lyckas etablera fler företag och nya jobb till regionen, hävdar regiondirektör Anders Byström.

Hittills har kampanjen kostat regionen drygt 2 miljoner kronor och det gäller både Åre och Östersund. För att inte tala om hur mycket vunnen stolthet man får på kuppen…

- Det finns så många fördelar för en arrangör och även för besöksnäringen med två stora evenemang samma säsong. Det som sätter begränsningen är fantasin, kommenterar Olle Dahlin, ordförande för Svenska Skidskytteförbundet. 

Så nära ett vinter-OS

Med ett VM i Åre i början av februari och ett skidskytte-VM i Östersund i mitten på mars blir det full fokus på regionen Jämtland Härjedalen.

Alla är införstådda att nu blir det fråga om investeringar och att budgeten för respektive arrangemang kommer att växa. 

- Det här är så nära ett vinter-OS man kan komma i Sverige och det här ger oss oerhörda möjligheter till ett delat värdskap över kommungränserna. Ja, vi ska väl inte stoppa där. Hela Sverige ska känna att man ska få vara delaktiga i den här vinterfesten, säger Ann Sofie Andersson.

Glöm inte renchipsens betydelse

Patrik Jemteborn har som projektledare jobbat oförtrutet i två år. Tillsammans med en styrgrupp har han planerat allt in i minsta detalj det senaste halvåret. 

I synnerhet har producenterna Kjell Lundberg och Per Wiklander haft nyckelroller.

Med till IBU:s kongress i St Wolfang, strax utanför Salzburg, fanns också rökt älgfilé från Änge, Mörsjö rotsakschips, ostar från Skärvången, bröd från Huså, chokladpraliner, renchips och gransirap. 

Allt det, ett vinnande koncept och bra lobbying gav resultat.

Björn Kempe (inte verifierad)

mån, 2014-09-08 14:34

1. Skidskytte- och Alpina VM 2019

Bra jobbat Jämtland! Det är nog få som kan prestera ett så bra idrottsligt samarbete! Det ska bli härligt att få vara med på dessa evenemang! Ett särskilt tack till Helena ekholm!

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.