Succé för orienterarnas AB

I dag handlar det om mångmiljonomsättning. För tio år sedan fanns det inte en enda anställd och förbundet utsåg funktionärsföreningar och arrangörsorter och de fick klara sig bäst de kunde.
Henrik Boström är vd för O-ringen AB och berättar om vilken betydelse tävlingar har för sporten.

 

O-ringen betyder oerhört mycket för orienteringen. Dels som inkomstkälla och dels som ett evenemang som innebär rekrytering av nya orienterare.

Förvandlingen av O-ringen är total. Det årligen återkommande evenemanget är en av världens största orienteringstävlingar och lockar ofta mer än 20 000 deltagare.

Affärsidén är utvecklad

Henrik Boström som är vd för O-ringen AB berättar om hur även orienterarna valde bolagsform.

- Det har gradvis vuxit fram. Främsta anledningen var att få ned antalet arbetstimmar, göra det lättare att genomföra arrangemanget och få en långsiktighet.

Bolaget utser arrangörsorter och funktionärsföreningar och sedan samarbetar enligt ett bestämt  koncept. Avtal skrivs varje år med de aktuella föreningarna och där bestäms fördelningen av arbetsuppgifter mellan föreningarna och bolaget.  

Svenska orienteringsförbundet (SOFT) är ägare till 100 procent av O-ringen AB som skapades 2013. Bolagets roll är att säkerställa en trygg och stabil ersättning för alla parter (Svenska orienteringsförbundet, bolaget och funktionärsföreningarna) och att vid behov kunna parera ekonomiska svackor. 

Så fördelas miljonerna

Den fördelningsmodell man skapat är utifrån hur ett normalårs intäkter ser ut. Prognosen ett normalår bygger på 7,5 miljoner kronor i intäkter där funktionärsföreningarna får 4,5 miljoner, lika med drygt 60 procent av intäkterna. 

2 miljoner, ungefär 27 procent, går till ägarna, det vill säga Svenska orienteringsförbundet, medan O-ringen AB får resterande 1 miljon som är cirka 13 procent.

- Vid avvikande ekonomiskt resultat fördelas överskottet eller förlusten mellan O-ringen AB och funktionärsföreningarna. Till vilken grad regleras i avtalet, påpekar Henrik Boström.

Långa avtal med sponsorer

O-ringen genomförs i projektform där en visstidsanställd generalsekreterare anställs och som är direkt underställd VD:n för O-ringen AB. Bolaget ansvarar för de formella kontakterna inom allt från ekonomi, avtal, och marknadsföring till deltagaranmälningar och kundtjänst. 

- Bolaget knyter upp långsiktiga avtal med sponsorer. Det är en uppgift som inte funktionärsföreningarna behöver ansvara för. 

Föreningarna ansvarar för att rekrytera och utbilda ideella funktionärer och säkerställer att projektet genomförs av egna funktionärer. 

Förutom att genomförs O-ringen varje år ansvarar aktiebolaget för projektet hittaut.nu som är Sveriges största friskvårdsprojekt med över 30 000 deltagare i 30 olika städer. Projektet går ut på att uppmuntra stadens invånare till fysisk aktivitet genom att med hjälp av en gratis karta ta checkpoints i och runt staden. 

- O-Ringen står stadigt och växer. I år genomfördes den 51:a upplagan i Borås, och kanske blir O-Ringen Sälen 2016 det största någonsin? Vi är inne i en positiv deltagartrend, fastslår Henrik Boström.

Ida Sundström

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.