Succé för orienterarnas AB
O-ringen betyder oerhört mycket för orienteringen. Dels som inkomstkälla och dels som ett evenemang som innebär rekrytering av nya orienterare.
Förvandlingen av O-ringen är total. Det årligen återkommande evenemanget är en av världens största orienteringstävlingar och lockar ofta mer än 20 000 deltagare.
Affärsidén är utvecklad
Henrik Boström som är vd för O-ringen AB berättar om hur även orienterarna valde bolagsform.
- Det har gradvis vuxit fram. Främsta anledningen var att få ned antalet arbetstimmar, göra det lättare att genomföra arrangemanget och få en långsiktighet.
Bolaget utser arrangörsorter och funktionärsföreningar och sedan samarbetar enligt ett bestämt koncept. Avtal skrivs varje år med de aktuella föreningarna och där bestäms fördelningen av arbetsuppgifter mellan föreningarna och bolaget.
Svenska orienteringsförbundet (SOFT) är ägare till 100 procent av O-ringen AB som skapades 2013. Bolagets roll är att säkerställa en trygg och stabil ersättning för alla parter (Svenska orienteringsförbundet, bolaget och funktionärsföreningarna) och att vid behov kunna parera ekonomiska svackor.
Så fördelas miljonerna
Den fördelningsmodell man skapat är utifrån hur ett normalårs intäkter ser ut. Prognosen ett normalår bygger på 7,5 miljoner kronor i intäkter där funktionärsföreningarna får 4,5 miljoner, lika med drygt 60 procent av intäkterna.
2 miljoner, ungefär 27 procent, går till ägarna, det vill säga Svenska orienteringsförbundet, medan O-ringen AB får resterande 1 miljon som är cirka 13 procent.
- Vid avvikande ekonomiskt resultat fördelas överskottet eller förlusten mellan O-ringen AB och funktionärsföreningarna. Till vilken grad regleras i avtalet, påpekar Henrik Boström.
Långa avtal med sponsorer
O-ringen genomförs i projektform där en visstidsanställd generalsekreterare anställs och som är direkt underställd VD:n för O-ringen AB. Bolaget ansvarar för de formella kontakterna inom allt från ekonomi, avtal, och marknadsföring till deltagaranmälningar och kundtjänst.
- Bolaget knyter upp långsiktiga avtal med sponsorer. Det är en uppgift som inte funktionärsföreningarna behöver ansvara för.
Föreningarna ansvarar för att rekrytera och utbilda ideella funktionärer och säkerställer att projektet genomförs av egna funktionärer.
Förutom att genomförs O-ringen varje år ansvarar aktiebolaget för projektet hittaut.nu som är Sveriges största friskvårdsprojekt med över 30 000 deltagare i 30 olika städer. Projektet går ut på att uppmuntra stadens invånare till fysisk aktivitet genom att med hjälp av en gratis karta ta checkpoints i och runt staden.
- O-Ringen står stadigt och växer. I år genomfördes den 51:a upplagan i Borås, och kanske blir O-Ringen Sälen 2016 det största någonsin? Vi är inne i en positiv deltagartrend, fastslår Henrik Boström.
Ida Sundström
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.