Frågetecken inför framtiden

Beroendet av fixstjärnor är stort. Petter Northug har oerhört betydelse, men den dagen han tröttnar, då... Just nu samlas skidvärldens ledare i Zürich för att diskutera längdåkningen i framtiden.
Marcus Hellner och Calle Halfvarsson njuter av snön när skidlandslaget tränar i nya multisportarenan i Kviberg. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Svenska landslaget njuter av helt nya villkor för träning i oktober. Åkarna befinner sig nämligen i Göteborg och åker miltals på snö dagligen.

- Vi njuter av i en sagolik anläggning med boende, servering, gym och skidhall i samma byggnad, rapporterar förundskapten Rikard Grip.

Göteborgs Nya Arena med fem skidspår i bredd på en snötäckt slinga om 1,2 km är oerhört inbjudande. 

 Det är två månader kvar till Världscupens premiär i Ruka i Finland.

Stark trend

I dag är det alltså en positiv ton inom skidsporten.

Petter Northug, Margot Björgen och Therese Johaug står i spetsen för det suveräna norska landslaget. Charlotte Kalla är ikonen för svensk skidåkning.

Sponsorerna pumpar in pengar och säljer som aldrig förr. Långloppen bara växer och många människor prioriterar skidåkning som motionsform. 

Och kom ihåg hur Falu-VM i våras var en formidabel publikfest.

Stor skillnad på nationer

Så inte är det något fel egentligen med skidåkningen i vissa delar av Europa. Men...

- En av de viktigaste frågorna som ska diskuteras i år är hur vi kan jämna ut förhållandena mellan starka och svaga längdnationer, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.

Det är en prioriterad vid Internationella Skidförbundets (FIS) årliga kommittémöten. 

Svenska Skidförbundets längdverksamhet har fem representanter i de olika kommittéerna: Mattias Berglund (regelkommittén), Rikard Grip (världscupskommittén), Tommy Höglund (långloppskommittén) Niklas Jonsson (längdkommittén) och Jenny Limby (barn- & ungdomskommittén). Dessutom finns Johan Sares på plats i Zürich.

Påverka framtiden

Tillsammans med representanter från FIS och övriga skidnationer ska de titta på förutsättningarna inför vintern, men också se framåt i tiden för att diskutera hur sporten ska utvecklas.

- Det är viktigt att vi finns på plats i Zürich för att kunna påverka längdskidåkningens framtid. På mötet diskuteras allt ifrån skidåkning för barn och ungdomar till världscuptävlingar och regelverk i olika kommittéer, berättar Johan Sares.

Ett annat viktigt uppdrag för den svenska delegationen är att presentera Svenska Skidförbundets förslag på att Ulricehamn får arrangera världscupen 2017 och 2019.

- Det här är fantastiskt! Vi har haft stora tävlingar förr, men en världscup är några dimensioner större, utropade Karl-Erik Claesson, vice ordförande i Ulricehamns IF.

Det Internationella Skidförbundet (FIS) meddelade i våras att Sverige, förutom världscupen i Falun, får arrangera ytterligare en världscuphelg år 2017 och 2019. Skidförbundet gick då ut med information till skid-Sverige om att man söker en arrangör.

- Vi fick in flera väldigt bra och ambitiösa ansökningar. Det visar att det finns ett stort intresse i Sverige av att arrangera internationella skidtävlingar, säger Johan Sares.

Förväntan i Ulricehamn

Bland de sökande fanns allt ifrån traditionella världscuparrangörer till nyare arrangörer. Valet föll slutligen på Ulricehamn, vilket Johan Sares främst förklarar med att man genom dem ser en möjlighet att stärka intresset för längdskidåkning i södra Sverige.

- Det var inte lätt att välja. Men vi tror att Ulricehamn kan locka en stor publik till tävlingarna och att de har förutsättningar att anordna en riktig folkfest. Det har aldrig tidigare genomförts världscuptävlingar i distans så långt söderut i Sverige och därmed möjliggör vi för en ny publik att få se världseliten live, säger Johan Sares.

Där finns för övrigt en av nordens största och modernaste anläggningar för konstsnö. Dessutom, klubben har 500 medlemmar i skidsektionen.

Alla beslut som tas på mötet i Zürich förmedlas vidare som rekommendationer till FIS Council, som tar de slutgiltiga besluten i början av november.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.