Frågetecken inför framtiden
Svenska landslaget njuter av helt nya villkor för träning i oktober. Åkarna befinner sig nämligen i Göteborg och åker miltals på snö dagligen.
- Vi njuter av i en sagolik anläggning med boende, servering, gym och skidhall i samma byggnad, rapporterar förundskapten Rikard Grip.
Göteborgs Nya Arena med fem skidspår i bredd på en snötäckt slinga om 1,2 km är oerhört inbjudande.
Det är två månader kvar till Världscupens premiär i Ruka i Finland.
Stark trend
I dag är det alltså en positiv ton inom skidsporten.
Petter Northug, Margot Björgen och Therese Johaug står i spetsen för det suveräna norska landslaget. Charlotte Kalla är ikonen för svensk skidåkning.
Sponsorerna pumpar in pengar och säljer som aldrig förr. Långloppen bara växer och många människor prioriterar skidåkning som motionsform.
Och kom ihåg hur Falu-VM i våras var en formidabel publikfest.
Stor skillnad på nationer
Så inte är det något fel egentligen med skidåkningen i vissa delar av Europa. Men...
- En av de viktigaste frågorna som ska diskuteras i år är hur vi kan jämna ut förhållandena mellan starka och svaga längdnationer, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.
Det är en prioriterad vid Internationella Skidförbundets (FIS) årliga kommittémöten.
Svenska Skidförbundets längdverksamhet har fem representanter i de olika kommittéerna: Mattias Berglund (regelkommittén), Rikard Grip (världscupskommittén), Tommy Höglund (långloppskommittén) Niklas Jonsson (längdkommittén) och Jenny Limby (barn- & ungdomskommittén). Dessutom finns Johan Sares på plats i Zürich.
Påverka framtiden
Tillsammans med representanter från FIS och övriga skidnationer ska de titta på förutsättningarna inför vintern, men också se framåt i tiden för att diskutera hur sporten ska utvecklas.
- Det är viktigt att vi finns på plats i Zürich för att kunna påverka längdskidåkningens framtid. På mötet diskuteras allt ifrån skidåkning för barn och ungdomar till världscuptävlingar och regelverk i olika kommittéer, berättar Johan Sares.
Ett annat viktigt uppdrag för den svenska delegationen är att presentera Svenska Skidförbundets förslag på att Ulricehamn får arrangera världscupen 2017 och 2019.
- Det här är fantastiskt! Vi har haft stora tävlingar förr, men en världscup är några dimensioner större, utropade Karl-Erik Claesson, vice ordförande i Ulricehamns IF.
Det Internationella Skidförbundet (FIS) meddelade i våras att Sverige, förutom världscupen i Falun, får arrangera ytterligare en världscuphelg år 2017 och 2019. Skidförbundet gick då ut med information till skid-Sverige om att man söker en arrangör.
- Vi fick in flera väldigt bra och ambitiösa ansökningar. Det visar att det finns ett stort intresse i Sverige av att arrangera internationella skidtävlingar, säger Johan Sares.
Förväntan i Ulricehamn
Bland de sökande fanns allt ifrån traditionella världscuparrangörer till nyare arrangörer. Valet föll slutligen på Ulricehamn, vilket Johan Sares främst förklarar med att man genom dem ser en möjlighet att stärka intresset för längdskidåkning i södra Sverige.
- Det var inte lätt att välja. Men vi tror att Ulricehamn kan locka en stor publik till tävlingarna och att de har förutsättningar att anordna en riktig folkfest. Det har aldrig tidigare genomförts världscuptävlingar i distans så långt söderut i Sverige och därmed möjliggör vi för en ny publik att få se världseliten live, säger Johan Sares.
Där finns för övrigt en av nordens största och modernaste anläggningar för konstsnö. Dessutom, klubben har 500 medlemmar i skidsektionen.
Alla beslut som tas på mötet i Zürich förmedlas vidare som rekommendationer till FIS Council, som tar de slutgiltiga besluten i början av november.
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.