Frågetecken inför framtiden

Beroendet av fixstjärnor är stort. Petter Northug har oerhört betydelse, men den dagen han tröttnar, då... Just nu samlas skidvärldens ledare i Zürich för att diskutera längdåkningen i framtiden.
Marcus Hellner och Calle Halfvarsson njuter av snön när skidlandslaget tränar i nya multisportarenan i Kviberg. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Svenska landslaget njuter av helt nya villkor för träning i oktober. Åkarna befinner sig nämligen i Göteborg och åker miltals på snö dagligen.

- Vi njuter av i en sagolik anläggning med boende, servering, gym och skidhall i samma byggnad, rapporterar förundskapten Rikard Grip.

Göteborgs Nya Arena med fem skidspår i bredd på en snötäckt slinga om 1,2 km är oerhört inbjudande. 

 Det är två månader kvar till Världscupens premiär i Ruka i Finland.

Stark trend

I dag är det alltså en positiv ton inom skidsporten.

Petter Northug, Margot Björgen och Therese Johaug står i spetsen för det suveräna norska landslaget. Charlotte Kalla är ikonen för svensk skidåkning.

Sponsorerna pumpar in pengar och säljer som aldrig förr. Långloppen bara växer och många människor prioriterar skidåkning som motionsform. 

Och kom ihåg hur Falu-VM i våras var en formidabel publikfest.

Stor skillnad på nationer

Så inte är det något fel egentligen med skidåkningen i vissa delar av Europa. Men...

- En av de viktigaste frågorna som ska diskuteras i år är hur vi kan jämna ut förhållandena mellan starka och svaga längdnationer, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.

Det är en prioriterad vid Internationella Skidförbundets (FIS) årliga kommittémöten. 

Svenska Skidförbundets längdverksamhet har fem representanter i de olika kommittéerna: Mattias Berglund (regelkommittén), Rikard Grip (världscupskommittén), Tommy Höglund (långloppskommittén) Niklas Jonsson (längdkommittén) och Jenny Limby (barn- & ungdomskommittén). Dessutom finns Johan Sares på plats i Zürich.

Påverka framtiden

Tillsammans med representanter från FIS och övriga skidnationer ska de titta på förutsättningarna inför vintern, men också se framåt i tiden för att diskutera hur sporten ska utvecklas.

- Det är viktigt att vi finns på plats i Zürich för att kunna påverka längdskidåkningens framtid. På mötet diskuteras allt ifrån skidåkning för barn och ungdomar till världscuptävlingar och regelverk i olika kommittéer, berättar Johan Sares.

Ett annat viktigt uppdrag för den svenska delegationen är att presentera Svenska Skidförbundets förslag på att Ulricehamn får arrangera världscupen 2017 och 2019.

- Det här är fantastiskt! Vi har haft stora tävlingar förr, men en världscup är några dimensioner större, utropade Karl-Erik Claesson, vice ordförande i Ulricehamns IF.

Det Internationella Skidförbundet (FIS) meddelade i våras att Sverige, förutom världscupen i Falun, får arrangera ytterligare en världscuphelg år 2017 och 2019. Skidförbundet gick då ut med information till skid-Sverige om att man söker en arrangör.

- Vi fick in flera väldigt bra och ambitiösa ansökningar. Det visar att det finns ett stort intresse i Sverige av att arrangera internationella skidtävlingar, säger Johan Sares.

Förväntan i Ulricehamn

Bland de sökande fanns allt ifrån traditionella världscuparrangörer till nyare arrangörer. Valet föll slutligen på Ulricehamn, vilket Johan Sares främst förklarar med att man genom dem ser en möjlighet att stärka intresset för längdskidåkning i södra Sverige.

- Det var inte lätt att välja. Men vi tror att Ulricehamn kan locka en stor publik till tävlingarna och att de har förutsättningar att anordna en riktig folkfest. Det har aldrig tidigare genomförts världscuptävlingar i distans så långt söderut i Sverige och därmed möjliggör vi för en ny publik att få se världseliten live, säger Johan Sares.

Där finns för övrigt en av nordens största och modernaste anläggningar för konstsnö. Dessutom, klubben har 500 medlemmar i skidsektionen.

Alla beslut som tas på mötet i Zürich förmedlas vidare som rekommendationer till FIS Council, som tar de slutgiltiga besluten i början av november.

Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.