Rikard Grip en man för toppjobb i SOK

En lyckosam svensk OS-ansökan 2030 kan förbättra bilden av Sverige ute i världen. Hans von Uthmann, ordförande i SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är övertygad om att en OS-ansökan, och ett ja från IOK-högkvarteret i Lausanne, är till stor fördel för Sverige.

-Ja, absolut. Bilden av Sverige ifrågasätts idag , och min, och SOK:s uppfattning, är att ett värdskap i Sverige 2030 är till fördel för hur delar av omvärlden i dag vill uppfatta oss, menar SOK:s ordförande.

Säkerställa OS-budget

Arbetet med det svenska ”budet” går i höst in i ett skarpare läge. Tyngdpunkten ligger på att säkerställa en budget, så långt det är möjligt.

 SOK:s beräkningar vilar på den budget som Milano/Cortina 2026 arbetar efter, med en balans kring 17 miljarder. Med hänsyn till inflation och ett högre kostnadsläge är 20 miljarder ett möjligt scenario för en svensk OS-budget.

Stödet från IOK beräknas till 10 miljarder.

Det skulle innebära att 10 miljarder saknas…

-Vi har en intensiv höst framför oss, och någon gång i oktober/november vill jag kunna presentera skarpare ställningstagande.

-Vi är mycket ödmjuka i våra förhandlingar, från idrottsminister Jakob Forssmed och statministerkansli, till politiker på regional nivå.  Beslutsfattare i Stockholm, som kommunalrådet Karin Wanngård, (s), är förstås centrala aktörer för oss, betonar Han von Uthmann.

Vad SOK-basen eftersträvar är bland annat ekonomiska garantier, främst säkerhetsmässiga kostnader, som möjliggör en svensk ansökan

. Det statsfinansiella läget talar inte för Hans von Uthmann. Senast under torsdagen tecknade finansminister Elisabeth Svantesson en  mycket mörk bild av svensk ekonomi vid regeringssammanträde på Harpsund.

-Som jag sade tidigare, vi är mycket ödmjuka i våra samtal. Vi tror på vår strategi. Vi har arenor och vi känner en medvind, tidigare redovisat i opinions-undersökningar.

Sigulda i Lettland har visat stort intresse för värdskap i bob, rodel och skeleton, Skridskoovalen, Nils van del Poels område, är i dag enda arenamässiga frågetecknet. Här finns öppningar både i Norge och Holland, om inte någon svensk kommun räcker upp handen och lämnar förslag om en arenalösning.

Under sommaren har Frankrike, avslöjat i Idrottens Affärer, samt Schweiz, klivit in på arenan och förväntas ansöka om värdskap för 2030.  IOK tros lämna besked i samband med sommar-OS i Paris 2024.

-Jag har ingen kommentar till det, vi är trygga i vårt arbete och de värden, bland annat hållbarhet, som vi arbetar efter, poängterar Hans von Uthmann.

Närmast på SOK-ordförandens schema står anställning av en ny sportdirektör/verksamhetschef efter avgående Peter Reinebo som går i pension efter OS i Paris 2024. 

Närmast ansvarig är SOK:s generalsekreterare, Åsa Edlund Jönsson, och sista ansökningsdag är 24 september. Totalt kommer sportdirektören att leda ett lag på cirka 30 personer. I uppdraget ingår att vara truppchef vid OS, chef de mission och ansvara för SOK:s stödprogram Topp och Talang. 

Idrottens Affärer lanserar en stark kandidat - Rikard Grip, 42 år, sedan 2020 generalsekreterare på Skidskytteförbundet och tidigare, 2010-201 mycket uppskattad, och framgångsrik, förbundskapten i längdskidåkning.

-Ja, Rikard är ett starkt namn, men det här ligger på Åsa Edlund Jönssons bord, betonar Hans Von Uthmann.

Grip blir högaktuell

Givetvis kommer rekryteringen ske i samråd med SOK-styret. Det han inte uteslutas den blivande sportdirektören redan finns i Hans von Uthmanns närhet.

Tittar vi i styrelsen finns flera kompetenta namn som Eva Lena Frick, skidåkare i grunden och van organisatör från vd jobb för Vätternrundan och Vasaloppet, nu ansvarig för Göteborgsvarvet. Här finns också handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp,  välfyllt cv från näringslivet och gedigen idrottsbakgrund.

Ishockeyns Anders Larsson är också SOK-ledamot, men är knappast en grovjobbare på fältet. Han har dessutom VM-arrangemanget 2025 på hemmais att förbereda. Kanske kan Petra Sörling, 52 år och ordförande i världsomspännande Internationella Bordtennisförbundet vara en outsider.

Uppdraget som sportdirektör i SOK är tveklöst det mest prestigetunga jobbet i svensk idrott.  Peter Reinebo tog rollen efter Stefan Lindeberg, i dag 73, kanotisten som 2000 blev SOK-ordförande. Han lämnade SOK-styret 2016 och hann även med att vara sportchef och chef de mission vid olympiska spel.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.