Rikard Grip en man för toppjobb i SOK

En lyckosam svensk OS-ansökan 2030 kan förbättra bilden av Sverige ute i världen. Hans von Uthmann, ordförande i SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är övertygad om att en OS-ansökan, och ett ja från IOK-högkvarteret i Lausanne, är till stor fördel för Sverige.

-Ja, absolut. Bilden av Sverige ifrågasätts idag , och min, och SOK:s uppfattning, är att ett värdskap i Sverige 2030 är till fördel för hur delar av omvärlden i dag vill uppfatta oss, menar SOK:s ordförande.

Säkerställa OS-budget

Arbetet med det svenska ”budet” går i höst in i ett skarpare läge. Tyngdpunkten ligger på att säkerställa en budget, så långt det är möjligt.

 SOK:s beräkningar vilar på den budget som Milano/Cortina 2026 arbetar efter, med en balans kring 17 miljarder. Med hänsyn till inflation och ett högre kostnadsläge är 20 miljarder ett möjligt scenario för en svensk OS-budget.

Stödet från IOK beräknas till 10 miljarder.

Det skulle innebära att 10 miljarder saknas…

-Vi har en intensiv höst framför oss, och någon gång i oktober/november vill jag kunna presentera skarpare ställningstagande.

-Vi är mycket ödmjuka i våra förhandlingar, från idrottsminister Jakob Forssmed och statministerkansli, till politiker på regional nivå.  Beslutsfattare i Stockholm, som kommunalrådet Karin Wanngård, (s), är förstås centrala aktörer för oss, betonar Han von Uthmann.

Vad SOK-basen eftersträvar är bland annat ekonomiska garantier, främst säkerhetsmässiga kostnader, som möjliggör en svensk ansökan

. Det statsfinansiella läget talar inte för Hans von Uthmann. Senast under torsdagen tecknade finansminister Elisabeth Svantesson en  mycket mörk bild av svensk ekonomi vid regeringssammanträde på Harpsund.

-Som jag sade tidigare, vi är mycket ödmjuka i våra samtal. Vi tror på vår strategi. Vi har arenor och vi känner en medvind, tidigare redovisat i opinions-undersökningar.

Sigulda i Lettland har visat stort intresse för värdskap i bob, rodel och skeleton, Skridskoovalen, Nils van del Poels område, är i dag enda arenamässiga frågetecknet. Här finns öppningar både i Norge och Holland, om inte någon svensk kommun räcker upp handen och lämnar förslag om en arenalösning.

Under sommaren har Frankrike, avslöjat i Idrottens Affärer, samt Schweiz, klivit in på arenan och förväntas ansöka om värdskap för 2030.  IOK tros lämna besked i samband med sommar-OS i Paris 2024.

-Jag har ingen kommentar till det, vi är trygga i vårt arbete och de värden, bland annat hållbarhet, som vi arbetar efter, poängterar Hans von Uthmann.

Närmast på SOK-ordförandens schema står anställning av en ny sportdirektör/verksamhetschef efter avgående Peter Reinebo som går i pension efter OS i Paris 2024. 

Närmast ansvarig är SOK:s generalsekreterare, Åsa Edlund Jönsson, och sista ansökningsdag är 24 september. Totalt kommer sportdirektören att leda ett lag på cirka 30 personer. I uppdraget ingår att vara truppchef vid OS, chef de mission och ansvara för SOK:s stödprogram Topp och Talang. 

Idrottens Affärer lanserar en stark kandidat - Rikard Grip, 42 år, sedan 2020 generalsekreterare på Skidskytteförbundet och tidigare, 2010-201 mycket uppskattad, och framgångsrik, förbundskapten i längdskidåkning.

-Ja, Rikard är ett starkt namn, men det här ligger på Åsa Edlund Jönssons bord, betonar Hans Von Uthmann.

Grip blir högaktuell

Givetvis kommer rekryteringen ske i samråd med SOK-styret. Det han inte uteslutas den blivande sportdirektören redan finns i Hans von Uthmanns närhet.

Tittar vi i styrelsen finns flera kompetenta namn som Eva Lena Frick, skidåkare i grunden och van organisatör från vd jobb för Vätternrundan och Vasaloppet, nu ansvarig för Göteborgsvarvet. Här finns också handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp,  välfyllt cv från näringslivet och gedigen idrottsbakgrund.

Ishockeyns Anders Larsson är också SOK-ledamot, men är knappast en grovjobbare på fältet. Han har dessutom VM-arrangemanget 2025 på hemmais att förbereda. Kanske kan Petra Sörling, 52 år och ordförande i världsomspännande Internationella Bordtennisförbundet vara en outsider.

Uppdraget som sportdirektör i SOK är tveklöst det mest prestigetunga jobbet i svensk idrott.  Peter Reinebo tog rollen efter Stefan Lindeberg, i dag 73, kanotisten som 2000 blev SOK-ordförande. Han lämnade SOK-styret 2016 och hann även med att vara sportchef och chef de mission vid olympiska spel.

Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.

Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor  för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.