Rikard Grip en man för toppjobb i SOK

En lyckosam svensk OS-ansökan 2030 kan förbättra bilden av Sverige ute i världen. Hans von Uthmann, ordförande i SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är övertygad om att en OS-ansökan, och ett ja från IOK-högkvarteret i Lausanne, är till stor fördel för Sverige.

-Ja, absolut. Bilden av Sverige ifrågasätts idag , och min, och SOK:s uppfattning, är att ett värdskap i Sverige 2030 är till fördel för hur delar av omvärlden i dag vill uppfatta oss, menar SOK:s ordförande.

Säkerställa OS-budget

Arbetet med det svenska ”budet” går i höst in i ett skarpare läge. Tyngdpunkten ligger på att säkerställa en budget, så långt det är möjligt.

 SOK:s beräkningar vilar på den budget som Milano/Cortina 2026 arbetar efter, med en balans kring 17 miljarder. Med hänsyn till inflation och ett högre kostnadsläge är 20 miljarder ett möjligt scenario för en svensk OS-budget.

Stödet från IOK beräknas till 10 miljarder.

Det skulle innebära att 10 miljarder saknas…

-Vi har en intensiv höst framför oss, och någon gång i oktober/november vill jag kunna presentera skarpare ställningstagande.

-Vi är mycket ödmjuka i våra förhandlingar, från idrottsminister Jakob Forssmed och statministerkansli, till politiker på regional nivå.  Beslutsfattare i Stockholm, som kommunalrådet Karin Wanngård, (s), är förstås centrala aktörer för oss, betonar Han von Uthmann.

Vad SOK-basen eftersträvar är bland annat ekonomiska garantier, främst säkerhetsmässiga kostnader, som möjliggör en svensk ansökan

. Det statsfinansiella läget talar inte för Hans von Uthmann. Senast under torsdagen tecknade finansminister Elisabeth Svantesson en  mycket mörk bild av svensk ekonomi vid regeringssammanträde på Harpsund.

-Som jag sade tidigare, vi är mycket ödmjuka i våra samtal. Vi tror på vår strategi. Vi har arenor och vi känner en medvind, tidigare redovisat i opinions-undersökningar.

Sigulda i Lettland har visat stort intresse för värdskap i bob, rodel och skeleton, Skridskoovalen, Nils van del Poels område, är i dag enda arenamässiga frågetecknet. Här finns öppningar både i Norge och Holland, om inte någon svensk kommun räcker upp handen och lämnar förslag om en arenalösning.

Under sommaren har Frankrike, avslöjat i Idrottens Affärer, samt Schweiz, klivit in på arenan och förväntas ansöka om värdskap för 2030.  IOK tros lämna besked i samband med sommar-OS i Paris 2024.

-Jag har ingen kommentar till det, vi är trygga i vårt arbete och de värden, bland annat hållbarhet, som vi arbetar efter, poängterar Hans von Uthmann.

Närmast på SOK-ordförandens schema står anställning av en ny sportdirektör/verksamhetschef efter avgående Peter Reinebo som går i pension efter OS i Paris 2024. 

Närmast ansvarig är SOK:s generalsekreterare, Åsa Edlund Jönsson, och sista ansökningsdag är 24 september. Totalt kommer sportdirektören att leda ett lag på cirka 30 personer. I uppdraget ingår att vara truppchef vid OS, chef de mission och ansvara för SOK:s stödprogram Topp och Talang. 

Idrottens Affärer lanserar en stark kandidat - Rikard Grip, 42 år, sedan 2020 generalsekreterare på Skidskytteförbundet och tidigare, 2010-201 mycket uppskattad, och framgångsrik, förbundskapten i längdskidåkning.

-Ja, Rikard är ett starkt namn, men det här ligger på Åsa Edlund Jönssons bord, betonar Hans Von Uthmann.

Grip blir högaktuell

Givetvis kommer rekryteringen ske i samråd med SOK-styret. Det han inte uteslutas den blivande sportdirektören redan finns i Hans von Uthmanns närhet.

Tittar vi i styrelsen finns flera kompetenta namn som Eva Lena Frick, skidåkare i grunden och van organisatör från vd jobb för Vätternrundan och Vasaloppet, nu ansvarig för Göteborgsvarvet. Här finns också handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp,  välfyllt cv från näringslivet och gedigen idrottsbakgrund.

Ishockeyns Anders Larsson är också SOK-ledamot, men är knappast en grovjobbare på fältet. Han har dessutom VM-arrangemanget 2025 på hemmais att förbereda. Kanske kan Petra Sörling, 52 år och ordförande i världsomspännande Internationella Bordtennisförbundet vara en outsider.

Uppdraget som sportdirektör i SOK är tveklöst det mest prestigetunga jobbet i svensk idrott.  Peter Reinebo tog rollen efter Stefan Lindeberg, i dag 73, kanotisten som 2000 blev SOK-ordförande. Han lämnade SOK-styret 2016 och hann även med att vara sportchef och chef de mission vid olympiska spel.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.