Kopian som blir allt bättre

300 TV-timmar i SVT, 10 miljoner kronor i sponsorintäkter och en storsatsning på de 58 paralympier i 15 grenar som har landat i Rio de Janeiro för att erövra minst lika många medaljer som i Paralympics i London 2012, tolv stycken.
Hans Säfström, sportchef för den svenska paralympics-satsningen är redo. Paralympics i Rio de Janeiro kan starta.. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

 

7-18 september arrangeras Paralympics i Rio de Janeiro, Brasilien. Det är ett idrottsevenemang som växer på alla sätt, och snart kan komma att utgöra ett hot mot OS.

TV-tiden ökar

Paralympics växer från evenemang till evenemang. TV-tiden globalt har haft följande utveckling de tre senaste sommar-Paralympics:

• Aten 2004: 617 timmar

• Peking 2008: 1 810 timmar

• London 2012: 2 684 timmar

Prognoserna för Rio de Janeiro pekar fortsatt uppåt.

Sponsorintäkterna har också utvecklats uppåt, även för svenskt vidkommande. Från 8 miljoner kronor inför 2012 till nu alltså 10 miljoner från de tre huvudsponsorerna ATG, Folksam och ICA, tillsammans med sponsorerna Adressändring, JKL, Jysk, Kia, Kone och nyanslutna SKF samt de officiella leverantörerna Adecco, Grand Travel Group, H&M och Scandic – i pengar eller varor av värde. Utfallet av Olympiatravet, cirka 1,4 miljoner, ingår i den summan.

Andelen ökar

Största delen från Olympiatravet går fortfarande till SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, men Sveriges Paralympiska Kommittés andel av totalbeloppet har ökat de senaste åren.

Sveriges Paralympiska Kommitté och Sveriges Olympiska Kommitté är båda egna organisationer och har inget formellt samarbete, förutom uppvaktningar av politiker för att få ett vinter-OS till Sverige och visst praktiskt samarbete om material och utrustning på plats under evenemangen, men relationen är god. Både bearbetar marknaden på egen hand, aldrig tillsammans. 

Ibland kan de mötas i samma företagsreception, uppvaktandes samma potentiella sponsor efter varandra. Fortfarande är det oftast SOK som drar det längsta strået, men Sveriges Paralympiska Kommitté blir allt oftare ett högintressant alternativ.

Ej bearbeta OS-konkurrenter

För generalsekreteraren Johan Strid och marknadschefen Tomas Brandt är dock marknaden något begränsad. Utifrån av Internationella Olympiska Kommittén stipulerade regler får inte Internationella Paralympiska Kommittén och dess nationella kommittéer, såsom Sveriges Paralympiska Kommitté, bearbeta konkurrenter till OS huvudsponsorer.

Exempel: Sveriges Paralympiska Kommitté bearbetar OS-sponsorn McDonald´s, som tackar nej till ett sponsoravtal i Sverige. Då är dörren till den branschen stängd. Burger King och Max får alltså inte bearbetas.

Detsamma gäller branscherna där Coca-Cola, Atos, Dow, General Electric, Omega, Panasonic, Procter & Gamble, Samsung, Toyota och Visa verkar.

Snart hot mot OS?

Trots det är full fart framåt och sponsorerna blir allt fler, och allt nöjdare.

Det framgick av ett frukostseminarium som arrangerades i DN-skrapan i Stockholm med Svenska Parasportförbundet & Sveriges Paralympiska Kommitté, Sponsrings & Eventföreningen samt Dagens Industri, varav den sista producerade en egen, redaktionell bilaga i veckans DI Weekend om den förestående Paralympics-festen utifrån svenskt perspektiv.

Faktum är att Paralympics - världens tredje största idrottsevenemang - växer med sådan kraft att evenemanget snart kan börja utgöra ett hot för OS.

Företagen allt mera intresserade

- Vi är fortfarande lillebror, eller lillasyster, om du vill. Men jag tror att den olympiska rörelsen får räkna med Paralympics-rörelsen på allvar inom en snar framtid vad gäller kampen om ekonomiska resurser. Parasport står för värden som många företag vill associera sig med i dag, säger Tomas Brandt, marknadschef på Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

Och då har vi inte ens nämnt Special Olympics, världens största idrottsevenemang för människor med utvecklingsstörning, bland annat Downs syndrom, adhd och aspergers syndrom. 

Även den växande verksamheten ingår i Svenska Parasportförbundet, vars strategi är att de respektive specialidrottsförbunden ska ”äga” sin egen parasportidrott, och Parasportförbundet ska inta en roll som kompetenscenter för att stötta, följa upp och kvalitetssäkra parasportverksamheten i de respektive idrottsförbunden.

Såsom det fungerar i dag inom bland annat golf, segling, ridsport, basket och triathlon.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.