Konkurrensen om motionärerna ökar
Hälsotrenden bidrar till att konkurrensen mellan arrangörer av tävlingslopp ökar. Konsumenterna lockas av de nya påhitten. De etablerade arrangörerna, ja, till och med gymmen ser vad som är på väg att hända och måste hämtar idéer och anpassas sig.
Fler vill mer
Det ökade intresset och antal tävlingslopp beror på hälsotrenden. Allt fler människor är intresserade av träning och en hälsosam livsstil med fokus på kosten och aktivitet.
- Löpning har en lätthet och tillgänglighet för alla, det är både kostnads- och tidsmässigt bra, menar marknadschefen David Fridell vid Stockholm Marathon-gruppen
Konsumenten är ute efter en utmaning och upplevelse som passar deras liv och villkor. Och i sin tur, som gynnar en träning som fungerar i livspusslet.
En stor del av grundträningen är enkel. Majoriteten av de olika motionsformerna bygger på att deltagaren har en god grundfysik.
Vägen dit går via löpning som är en bra grund som varken är speciellt tidskrävande eller särskilt dyrt. Det är enkelt att utföra och kan ske var och när som helst. Samtidigt som loppen blir ett kvitto på att träningen går framåt.
Nya inslag
Just nu förändras motions-Sverige. Nya påhitt tar allt mera plats, konsumenten attraheras och de etablerade har inget annat val än att försöka hämta inspiration.
Nya som gamla arrangörer vill såklart uppfylla konsumenternas önskemål och i mångt och mycket satsar alla på samma grundidé.
- Det handlar mer om en upplevelse än en tävling. Resan är målet, säger Vasaloppets marknadschef, Jon Svensson.
I lika hög grad ska det ingå en gemenskap. Det handlar inte längre om att komma absolut först, även om den aspekten fortfarande gäller för åtskilliga. Det kommer alltid att finnas de som är ute efter just tävlingsperspektivet.
Göteborgsvarvet tar intryck
Göteborgsvarvet är jätten med sina springlopp i stans centrum.
Men nu bryts traditionen delvis. Varvet fortsätter, men med nya inslag hoppas man på fler anhängare och fler motionsbenägna.
I samarbete med Military Fitness Sweden genomförs i november för första gången ett Mud Run. Ett terränglopp på stigar och obanad terräng genom lera och kärr och med krav på simkunnighet.
Stor skillnad mot asfalt och promenadvägar under alla år med varvet.
Vasaloppet breddade inriktningen redan för några år sedan med olika cykel- och springlopp, inte minst Ultravasan, som tillkom via en sommarvecka.
Senaste nyheten är Nattvasan. Ytterligare en utmaning, lite som ett test 2017, men likväl, det är en 90 km lång färd på skidor från Sälen till Mora.
Men i mörker.
Vill ha nya upplevelser
Men hur skapas bättre upplevelser?
Det kan innefatta flera olika faktorer beroende på vad konsumenterna efterfrågar. I vissa fall är äventyrsaspekten viktigast medan gemenskapen är avgörande vid andra arrangemang.
- Ett av våra viktiga kärnområden är folkfesten, vi utvecklar aktiviteterna runt tävlingen varje år för att höja upplevelsen, berättar Göteborgsvarvets kommunikationsansvariga Mattias Grahn.
Med upplevelser uppstår ett mervärde. Exempelvis om människor kan involveras i tränings- och löpargrupper via samma arrangörer som vid själva loppen.
- Hela upplevelsen ska vara trevlig och består inte enbart av själva tävlingsbiten, säger Jon Svensson.
Deltagarnas förväntningar
Fokus ligger på att skapa en upplevelse, utöver själva prestationen. Samtidigt får destinationen allt större betydelse. Orten, naturen och området har stor påverkan.
Resan och samvaron har sin betydelse, boendet likaså och sedan resan hem och diskussionerna om när, var, hur det gick för var och en.
Konkurrensen bidrar till utveckling även hos alla aktörer. Här finns det vinnare och förlorare, precis som i själva tävlingen.
Då finns det många vinnare – såväl arrangörer som deltagare.
Marina Ström
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen