Konkurrensen om motionärerna ökar
Hälsotrenden bidrar till att konkurrensen mellan arrangörer av tävlingslopp ökar. Konsumenterna lockas av de nya påhitten. De etablerade arrangörerna, ja, till och med gymmen ser vad som är på väg att hända och måste hämtar idéer och anpassas sig.
Fler vill mer
Det ökade intresset och antal tävlingslopp beror på hälsotrenden. Allt fler människor är intresserade av träning och en hälsosam livsstil med fokus på kosten och aktivitet.
- Löpning har en lätthet och tillgänglighet för alla, det är både kostnads- och tidsmässigt bra, menar marknadschefen David Fridell vid Stockholm Marathon-gruppen
Konsumenten är ute efter en utmaning och upplevelse som passar deras liv och villkor. Och i sin tur, som gynnar en träning som fungerar i livspusslet.
En stor del av grundträningen är enkel. Majoriteten av de olika motionsformerna bygger på att deltagaren har en god grundfysik.
Vägen dit går via löpning som är en bra grund som varken är speciellt tidskrävande eller särskilt dyrt. Det är enkelt att utföra och kan ske var och när som helst. Samtidigt som loppen blir ett kvitto på att träningen går framåt.
Nya inslag
Just nu förändras motions-Sverige. Nya påhitt tar allt mera plats, konsumenten attraheras och de etablerade har inget annat val än att försöka hämta inspiration.
Nya som gamla arrangörer vill såklart uppfylla konsumenternas önskemål och i mångt och mycket satsar alla på samma grundidé.
- Det handlar mer om en upplevelse än en tävling. Resan är målet, säger Vasaloppets marknadschef, Jon Svensson.
I lika hög grad ska det ingå en gemenskap. Det handlar inte längre om att komma absolut först, även om den aspekten fortfarande gäller för åtskilliga. Det kommer alltid att finnas de som är ute efter just tävlingsperspektivet.
Göteborgsvarvet tar intryck
Göteborgsvarvet är jätten med sina springlopp i stans centrum.
Men nu bryts traditionen delvis. Varvet fortsätter, men med nya inslag hoppas man på fler anhängare och fler motionsbenägna.
I samarbete med Military Fitness Sweden genomförs i november för första gången ett Mud Run. Ett terränglopp på stigar och obanad terräng genom lera och kärr och med krav på simkunnighet.
Stor skillnad mot asfalt och promenadvägar under alla år med varvet.
Vasaloppet breddade inriktningen redan för några år sedan med olika cykel- och springlopp, inte minst Ultravasan, som tillkom via en sommarvecka.
Senaste nyheten är Nattvasan. Ytterligare en utmaning, lite som ett test 2017, men likväl, det är en 90 km lång färd på skidor från Sälen till Mora.
Men i mörker.
Vill ha nya upplevelser
Men hur skapas bättre upplevelser?
Det kan innefatta flera olika faktorer beroende på vad konsumenterna efterfrågar. I vissa fall är äventyrsaspekten viktigast medan gemenskapen är avgörande vid andra arrangemang.
- Ett av våra viktiga kärnområden är folkfesten, vi utvecklar aktiviteterna runt tävlingen varje år för att höja upplevelsen, berättar Göteborgsvarvets kommunikationsansvariga Mattias Grahn.
Med upplevelser uppstår ett mervärde. Exempelvis om människor kan involveras i tränings- och löpargrupper via samma arrangörer som vid själva loppen.
- Hela upplevelsen ska vara trevlig och består inte enbart av själva tävlingsbiten, säger Jon Svensson.
Deltagarnas förväntningar
Fokus ligger på att skapa en upplevelse, utöver själva prestationen. Samtidigt får destinationen allt större betydelse. Orten, naturen och området har stor påverkan.
Resan och samvaron har sin betydelse, boendet likaså och sedan resan hem och diskussionerna om när, var, hur det gick för var och en.
Konkurrensen bidrar till utveckling även hos alla aktörer. Här finns det vinnare och förlorare, precis som i själva tävlingen.
Då finns det många vinnare – såväl arrangörer som deltagare.
Marina Ström
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.