Vilken motionsgrupp tillhör du?

Nu vet vi eller kan anta hur kompisen, kollegan eller grannen tränar, om, när och hur de gör det. Varannan svensk tränar två-tre gånger i veckan, åtta procent tränar aldrig...

 

Att hålla sig frisk och sund, få bättre kondition och gå ner i vikt är de tre vanligaste anledningarna till att vi motionerar. 

Undersökningen visar att gång, löpning, styrketräning och cykling är de mest populära träningsformerna. Samtidigt finns det skillnader mellan olika åldersgrupper; 

• 18–29-åringar föredrar löpning och styrketräning

• 50–64-åringar föredrar gång och cykling. 

Stavar ännu populärt

Man kan också se olika mönster i träningsform. Vanligast är - gång! Med eller utan stavar (56 procent), faktiskt. Relaterat till ålder, dvs äldre föredrar denna aktivitet.

Så värst många personerna under 40 år med stavar kan man ju inte upptäcka.

Den gruppen är desto mer förtjust i löpning (31 procent), styrketräning (29 procent) och cykling (24 procent.

Därpå följer gruppträning/pass (13 procent) som attraherar blandade åldrar. medan bollsport (9 procent) rör desto fler yngre och slutligen på sjunde plats, och värt att nämna, är simning på 7 procent. Möjligen något som man trodde lockade flera.

Därför tränar vi

Anledningarna till varför vi tränar skiljer sig också åt; 

• 18–29-åringar tränar för att få en snyggare kropp, bli starkare och för att det är roligt

• Kvinnorna tränar, i högre utsträckning än männen, för att bli smidigare och rörligare.

Unga och pensionärer lägger mest tid på träning. 

Faktum är att 65–79-åringarna lägger mest tid på träning, hela 16 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan. Det är imponerande och mycket glädjande. Trenden är att allt fler äldre inser nyttan och att de kan träna oavsett förutsättningar!

Åldersgruppen 18–29-år är näst flitigast. 13 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan.

Frisk och sund yttersta skälet

Många andra har insett nyttan och vill inte vara utan den stimulans de innebär. Här är de vanligaste anledningarna till att vi tränar:

1. Hålla sig frisk och sund (71 procent).

2. Få bättre kondition (43 procent).

3. Gå ner i vikt (27 procent).

4. Bli smidigare och rörligare (23 procent).

5. För att det är roligt (21 procent).

6. Bli starkare (20 procent).

7. Få en snyggare kropp (18 procent).

Minst benägna

Minst rörliga, och i störst behov av uppmuntran är 30–49-åringarna och 50–64-åringarna där sju respektive åtta procent tränar eller motionerar inte mer, om ens det, sju timmar eller mer i veckan.

Vissa anser att de inte har tid, andra orkar inte och några förmår att ta tag i saken, dvs låta kroppen anstränga sig.

De vanligaste anledningarna till att vi inte tränar oftare

1. Gillar inte att träna eller motionera (27 procent).

2. Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter (25 procent).

3. Barn eller familj tar upp den tiden (14 procent).

4. Jag är hindrad av sjukdom, skada eller annat fysiskt hinder (12 procent).

5. Jobbet tar upp den tiden (11 procent).

Förklaringarna eller bortförklaringarna består av:  

• Gillar inte att träna, säger 18–29-åringarna.

• Barn eller familj tar upp den tiden, svarar 30–49-åringarna.

• Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter, är 65–79-åringarnas version...

Fåfänga påverkar dig

Lite fåfänga skadar inte, om det nu får personer att vara mer aktiva... Sålunda vill många visa för andra att de minsann tränar. Var fjärde person har lagt upp en bild, film eller text på sociala medier i samband med sin träning.

Teknikprylar och appar har blivit en naturlig del av träningen. Två av fem personer har någon gång använt en träningsapp. I åldersgruppen 30-49 år använder en av tre en träningsapp varje månad.

Fotnot: Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av Stadium. 

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen.  Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.

Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.

Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.