Vilken motionsgrupp tillhör du?
Att hålla sig frisk och sund, få bättre kondition och gå ner i vikt är de tre vanligaste anledningarna till att vi motionerar.
Undersökningen visar att gång, löpning, styrketräning och cykling är de mest populära träningsformerna. Samtidigt finns det skillnader mellan olika åldersgrupper;
• 18–29-åringar föredrar löpning och styrketräning
• 50–64-åringar föredrar gång och cykling.
Stavar ännu populärt
Man kan också se olika mönster i träningsform. Vanligast är - gång! Med eller utan stavar (56 procent), faktiskt. Relaterat till ålder, dvs äldre föredrar denna aktivitet.
Så värst många personerna under 40 år med stavar kan man ju inte upptäcka.
Den gruppen är desto mer förtjust i löpning (31 procent), styrketräning (29 procent) och cykling (24 procent.
Därpå följer gruppträning/pass (13 procent) som attraherar blandade åldrar. medan bollsport (9 procent) rör desto fler yngre och slutligen på sjunde plats, och värt att nämna, är simning på 7 procent. Möjligen något som man trodde lockade flera.
Därför tränar vi
Anledningarna till varför vi tränar skiljer sig också åt;
• 18–29-åringar tränar för att få en snyggare kropp, bli starkare och för att det är roligt
• Kvinnorna tränar, i högre utsträckning än männen, för att bli smidigare och rörligare.
Unga och pensionärer lägger mest tid på träning.
Faktum är att 65–79-åringarna lägger mest tid på träning, hela 16 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan. Det är imponerande och mycket glädjande. Trenden är att allt fler äldre inser nyttan och att de kan träna oavsett förutsättningar!
Åldersgruppen 18–29-år är näst flitigast. 13 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan.
Frisk och sund yttersta skälet
Många andra har insett nyttan och vill inte vara utan den stimulans de innebär. Här är de vanligaste anledningarna till att vi tränar:
1. Hålla sig frisk och sund (71 procent).
2. Få bättre kondition (43 procent).
3. Gå ner i vikt (27 procent).
4. Bli smidigare och rörligare (23 procent).
5. För att det är roligt (21 procent).
6. Bli starkare (20 procent).
7. Få en snyggare kropp (18 procent).
Minst benägna
Minst rörliga, och i störst behov av uppmuntran är 30–49-åringarna och 50–64-åringarna där sju respektive åtta procent tränar eller motionerar inte mer, om ens det, sju timmar eller mer i veckan.
Vissa anser att de inte har tid, andra orkar inte och några förmår att ta tag i saken, dvs låta kroppen anstränga sig.
De vanligaste anledningarna till att vi inte tränar oftare
1. Gillar inte att träna eller motionera (27 procent).
2. Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter (25 procent).
3. Barn eller familj tar upp den tiden (14 procent).
4. Jag är hindrad av sjukdom, skada eller annat fysiskt hinder (12 procent).
5. Jobbet tar upp den tiden (11 procent).
Förklaringarna eller bortförklaringarna består av:
• Gillar inte att träna, säger 18–29-åringarna.
• Barn eller familj tar upp den tiden, svarar 30–49-åringarna.
• Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter, är 65–79-åringarnas version...
Fåfänga påverkar dig
Lite fåfänga skadar inte, om det nu får personer att vara mer aktiva... Sålunda vill många visa för andra att de minsann tränar. Var fjärde person har lagt upp en bild, film eller text på sociala medier i samband med sin träning.
Teknikprylar och appar har blivit en naturlig del av träningen. Två av fem personer har någon gång använt en träningsapp. I åldersgruppen 30-49 år använder en av tre en träningsapp varje månad.
Fotnot: Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av Stadium.
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.