Vilken motionsgrupp tillhör du?
Att hålla sig frisk och sund, få bättre kondition och gå ner i vikt är de tre vanligaste anledningarna till att vi motionerar.
Undersökningen visar att gång, löpning, styrketräning och cykling är de mest populära träningsformerna. Samtidigt finns det skillnader mellan olika åldersgrupper;
• 18–29-åringar föredrar löpning och styrketräning
• 50–64-åringar föredrar gång och cykling.
Stavar ännu populärt
Man kan också se olika mönster i träningsform. Vanligast är - gång! Med eller utan stavar (56 procent), faktiskt. Relaterat till ålder, dvs äldre föredrar denna aktivitet.
Så värst många personerna under 40 år med stavar kan man ju inte upptäcka.
Den gruppen är desto mer förtjust i löpning (31 procent), styrketräning (29 procent) och cykling (24 procent.
Därpå följer gruppträning/pass (13 procent) som attraherar blandade åldrar. medan bollsport (9 procent) rör desto fler yngre och slutligen på sjunde plats, och värt att nämna, är simning på 7 procent. Möjligen något som man trodde lockade flera.
Därför tränar vi
Anledningarna till varför vi tränar skiljer sig också åt;
• 18–29-åringar tränar för att få en snyggare kropp, bli starkare och för att det är roligt
• Kvinnorna tränar, i högre utsträckning än männen, för att bli smidigare och rörligare.
Unga och pensionärer lägger mest tid på träning.
Faktum är att 65–79-åringarna lägger mest tid på träning, hela 16 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan. Det är imponerande och mycket glädjande. Trenden är att allt fler äldre inser nyttan och att de kan träna oavsett förutsättningar!
Åldersgruppen 18–29-år är näst flitigast. 13 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan.
Frisk och sund yttersta skälet
Många andra har insett nyttan och vill inte vara utan den stimulans de innebär. Här är de vanligaste anledningarna till att vi tränar:
1. Hålla sig frisk och sund (71 procent).
2. Få bättre kondition (43 procent).
3. Gå ner i vikt (27 procent).
4. Bli smidigare och rörligare (23 procent).
5. För att det är roligt (21 procent).
6. Bli starkare (20 procent).
7. Få en snyggare kropp (18 procent).
Minst benägna
Minst rörliga, och i störst behov av uppmuntran är 30–49-åringarna och 50–64-åringarna där sju respektive åtta procent tränar eller motionerar inte mer, om ens det, sju timmar eller mer i veckan.
Vissa anser att de inte har tid, andra orkar inte och några förmår att ta tag i saken, dvs låta kroppen anstränga sig.
De vanligaste anledningarna till att vi inte tränar oftare
1. Gillar inte att träna eller motionera (27 procent).
2. Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter (25 procent).
3. Barn eller familj tar upp den tiden (14 procent).
4. Jag är hindrad av sjukdom, skada eller annat fysiskt hinder (12 procent).
5. Jobbet tar upp den tiden (11 procent).
Förklaringarna eller bortförklaringarna består av:
• Gillar inte att träna, säger 18–29-åringarna.
• Barn eller familj tar upp den tiden, svarar 30–49-åringarna.
• Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter, är 65–79-åringarnas version...
Fåfänga påverkar dig
Lite fåfänga skadar inte, om det nu får personer att vara mer aktiva... Sålunda vill många visa för andra att de minsann tränar. Var fjärde person har lagt upp en bild, film eller text på sociala medier i samband med sin träning.
Teknikprylar och appar har blivit en naturlig del av träningen. Två av fem personer har någon gång använt en träningsapp. I åldersgruppen 30-49 år använder en av tre en träningsapp varje månad.
Fotnot: Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av Stadium.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Samtidigt som Johan Lindwall, generalsekreterare på intresseorganisationen, Svensk Elitfotboll, SEF, konstaterar att ordningsläget i Allsvenskan och Superettan har varit det bästa på många år, (pressmeddelande 14 december) visar polisens statistik från 2024 års 240 matcher i herrallsvenskan, att minst 7 756 pyrotekniska produkter har antänts.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.