Storsatsning ska ge fler pallplatser på Paralympics

Får vi lov att presentera: En sjusiffrig satsning som ska ge fler pallplatser i Paralympics - och fler som vill tävla inom parasporten. Toyota går in tungt och ska lyfta svensk parasport till en ny nivå.

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté kan låta åtta parasportare gör en full satsning till nästa Paralympics tack vare Toyota som går in på global nivå - och lokalt i bland annat Sverige. Satsningen går under namnet Podium och ska ge fler pallplatser på framtida Paralympics. — Foto: Elias Håkansson, Svenska Parasportförbundet

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har sin topp- och talangsatsning som möjliggör för våra bästa idrottare att satsa fullt ut.

Vända den negativa trenden

Nu får parasporten sin egen topp- och talangsatsning: Podium. Förebilden är andra liknande satsningar ute i världen där det finns ett klart samband mellan fullskaliga satsningar och medaljskörd. Nederländerna är ett sådant exempel. Landet har gått från plats 19 i medaljligan vid Paralympics 2008 till plats sju i Rio 2016.

Sverige har under samma tid gått åt andra hållet: Från plats 24 till plats 49.

Nu ska det bli ändring på det - med hjälp av Toyota. Den japanska biljätten går in som en av huvudsponsorerna och i Paralympics på global nivå med tillhörande satsning i varje land där företaget har dotterbolag - bland annat Sverige.

Porträtt av Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB

Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB.

Samma förutsättningar

– Vi på Toyota ställer just nu om från att vara ett bilföretag till att bli ett mobilitetsföretag med satsningar på mobilitet för alla, vilket egentligen är detsamma som frihet. Därför ligger en satsning på parasporten och Paralympics helt i linje med vår vision: att alla människor ska ha samma förutsättningar, förklarar Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB, med ett förflutet som fotbollsspelare i AIK:s ungdomslag och Stockholms stadslag, och därmed väl medveten om idrottens kraft för såväl individen som samhället i stort:

– Utan fotbollen hade jag inte kunnat plugga på stipendium på college i USA, och tagit mig vidare till utmanande jobb i näringslivet. Idrotten blev en språngbräda och det känns bara att få möjlighet att vara med och ge tillbaka.

Emils dröm uppfylld

Porträtt av Emil Andersson

Bordtennisspelaren Emil Andersson som tog silver i dubbel tillsammans med Linus Karlsson

Åtta parasportare får chansen i Podium. De får chansen tack vare att de tog medalj vid Paralympics i Rio de Janeiro, Brasilien, 2016. En av dem är bordtennisspelaren Emil Andersson som tog silver i dubbel tillsammans med Linus Karlsson, Klass 8.

– För mig betyder detta att jag kan göra en full satsning på OS i Tokyo 2020, bland annat att gå ned i tid från mitt arbete som timanställd kanslist på Östergötlands Bordtennisförbund till att träna mer med Linus, men också att få mer tid för fysträning och att träffa min coach, förklarar Emil Andersson som har rötterna i Arboga och bor, tränar och tävlar i Motala sedan ett par år tillbaka:

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, att kunna göra en full satsning på bordtennisen. En dröm jag haft i många år.

Åtta inspirerar fler

Hans Säfström, chef för Elitutveckling och Utbildning på Svenska Parasportförbundet, säger om satsningen.

– Toyotas engagemang gör det möjligt att ta ett nytt, stort steg i parasportens historia: att göra en koncentrerad satsning med sikte på nästa Paralympics. Det är bra även för skiktet under de här åtta som ingår i Podium. Den fungerar nämligen som inspiration för att fortsätta satsa.

Förutom toppen ingår också bredden, att få fler att börja med parasport och gärna börja tävla med sikte på Paralympics. Det sker i form av läger som går under namnet Your Impossible Camp, vilka arrangeras på utvalda orter runt om i Sverige och utformas som "prova-på"-aktiviteter.

Thomas Björn>

Fakta

De åtta som ingår i satsningen är:

  • Zebastian Modin, längdskidor
  • Maja Reichard, simning
  • Karl Forsman, simning
  • Joackim Norberg, sportskytte
  • Anna-Carin Ahlqvist, bordtennis
  • Linus Karlsson, bordtennis
  • Emil Andersson, bordtennis
  • Louise Etzner Jakobsson, paradressyr

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.