Storsatsning ska ge fler pallplatser på Paralympics

Får vi lov att presentera: En sjusiffrig satsning som ska ge fler pallplatser i Paralympics - och fler som vill tävla inom parasporten. Toyota går in tungt och ska lyfta svensk parasport till en ny nivå.

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté kan låta åtta parasportare gör en full satsning till nästa Paralympics tack vare Toyota som går in på global nivå - och lokalt i bland annat Sverige. Satsningen går under namnet Podium och ska ge fler pallplatser på framtida Paralympics. — Foto: Elias Håkansson, Svenska Parasportförbundet

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har sin topp- och talangsatsning som möjliggör för våra bästa idrottare att satsa fullt ut.

Vända den negativa trenden

Nu får parasporten sin egen topp- och talangsatsning: Podium. Förebilden är andra liknande satsningar ute i världen där det finns ett klart samband mellan fullskaliga satsningar och medaljskörd. Nederländerna är ett sådant exempel. Landet har gått från plats 19 i medaljligan vid Paralympics 2008 till plats sju i Rio 2016.

Sverige har under samma tid gått åt andra hållet: Från plats 24 till plats 49.

Nu ska det bli ändring på det - med hjälp av Toyota. Den japanska biljätten går in som en av huvudsponsorerna och i Paralympics på global nivå med tillhörande satsning i varje land där företaget har dotterbolag - bland annat Sverige.

Porträtt av Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB

Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB.

Samma förutsättningar

– Vi på Toyota ställer just nu om från att vara ett bilföretag till att bli ett mobilitetsföretag med satsningar på mobilitet för alla, vilket egentligen är detsamma som frihet. Därför ligger en satsning på parasporten och Paralympics helt i linje med vår vision: att alla människor ska ha samma förutsättningar, förklarar Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB, med ett förflutet som fotbollsspelare i AIK:s ungdomslag och Stockholms stadslag, och därmed väl medveten om idrottens kraft för såväl individen som samhället i stort:

– Utan fotbollen hade jag inte kunnat plugga på stipendium på college i USA, och tagit mig vidare till utmanande jobb i näringslivet. Idrotten blev en språngbräda och det känns bara att få möjlighet att vara med och ge tillbaka.

Emils dröm uppfylld

Porträtt av Emil Andersson

Bordtennisspelaren Emil Andersson som tog silver i dubbel tillsammans med Linus Karlsson

Åtta parasportare får chansen i Podium. De får chansen tack vare att de tog medalj vid Paralympics i Rio de Janeiro, Brasilien, 2016. En av dem är bordtennisspelaren Emil Andersson som tog silver i dubbel tillsammans med Linus Karlsson, Klass 8.

– För mig betyder detta att jag kan göra en full satsning på OS i Tokyo 2020, bland annat att gå ned i tid från mitt arbete som timanställd kanslist på Östergötlands Bordtennisförbund till att träna mer med Linus, men också att få mer tid för fysträning och att träffa min coach, förklarar Emil Andersson som har rötterna i Arboga och bor, tränar och tävlar i Motala sedan ett par år tillbaka:

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, att kunna göra en full satsning på bordtennisen. En dröm jag haft i många år.

Åtta inspirerar fler

Hans Säfström, chef för Elitutveckling och Utbildning på Svenska Parasportförbundet, säger om satsningen.

– Toyotas engagemang gör det möjligt att ta ett nytt, stort steg i parasportens historia: att göra en koncentrerad satsning med sikte på nästa Paralympics. Det är bra även för skiktet under de här åtta som ingår i Podium. Den fungerar nämligen som inspiration för att fortsätta satsa.

Förutom toppen ingår också bredden, att få fler att börja med parasport och gärna börja tävla med sikte på Paralympics. Det sker i form av läger som går under namnet Your Impossible Camp, vilka arrangeras på utvalda orter runt om i Sverige och utformas som "prova-på"-aktiviteter.

Thomas Björn>

Fakta

De åtta som ingår i satsningen är:

  • Zebastian Modin, längdskidor
  • Maja Reichard, simning
  • Karl Forsman, simning
  • Joackim Norberg, sportskytte
  • Anna-Carin Ahlqvist, bordtennis
  • Linus Karlsson, bordtennis
  • Emil Andersson, bordtennis
  • Louise Etzner Jakobsson, paradressyr

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.