Guide inför Hockeyallsvenskan
HockeyAllsvenskans 14 lag spelar i två olika divisioner – ur ekonomisk synvinkel.
Bakom ligans jättar, som AIK, Modo och Leksand, med en beräknad omsättning upp mot 80 miljoner kronor hittar vi lag som Västervik, Vita Hästen och Tingsryd som ska klara säsongen 2018-2019 på cirka 15 miljoner kronor.
-Ja det är en korrekt bild, du kan säga att det ekonomiska spannet hos oss är identiskt med det hos SHL-lagen, skillnaden är beloppens storlek. Årsomsättningen i de 14 SHL-lagen pendlar mellan 120-180 miljoner, säger Stephan Guiance, vd. för HockeyAllsvenskan, (HA), första nedsläpp på fredagskvällen, den 21 september.
Vd handplockades
Hans uppgift är att driva HockeyAllsvenskan så affärsmässigt som möjligt. Han rekryterades under 2015 från en chefspost på Teracom AB, som på regeringens uppdrag är operatör av det svenska marknätet för radio och TV. I kravprofilen betonades ”förmåga, kunskap, och inställning för att skapa en innovativ affärsutveckling med strategisk idéhöjd”.
Stefan Guiance slåss mot jätten ”Glufs, Glufs”, det vill säga SHL-organisationen och dess två miljarder i årlig omsättning, och med ett guldkantat TV-avtal som enligt kritiker hotar att ytterligare splittra svensk ishockey. Från andra sidan kräver Hockeyettan och dess ordförande, Ronnie Glysing, att HockeyAllsvenskan går i graven och ersätts av fyra tio-lagsgrupper från norr till söder.
-Hockeyettan får komma igen med en affärsmässig kalkyl, då lovar jag att titta på en sådan indelning. Nej, det är HockeyAllsvenskan vi ska utveckla, och jag vill hävda att deltagande lag i huvudsak mår bra. Vår produkt utvecklas år från år, publikutvecklingen är positiv, i snitt 2 700 åskådare säsongen 2017-2018.
620 miljoner i omsättning
-Till den årliga upptaktsträffade kom över 70 journalister och vi kommer att producera över 400 matcher för sändande kanal, C-more gruppen, under säsongen. Den totala omsättningen, ligan och klubbarna, landar på cirka 620 miljoner kronor, meddelar Stephan Guiance.
Gällande TV-avtal ger varje HockeyAllsvensk klubb 2,3 miljoner kronor per säsong, att jämföras med SHL-klubbarnas årliga ersättning på 45-50 miljoner beroende på om vissa kriterier uppfylls. Fördelningen sticker förstås i ögonen. Under förra säsongen krävde sex HockeyAllsvenska klubbar, med AIK och Leksand i spetsen, en förändring. En begäran som direkt avslogs.
Nu tycks alla stridsyxor nedgrävda, i varje fall enligt Stephan Guiance.
Framtida potential
-I stället för att ropa efter andra fördelningsprinciper, borde vi förstå hur marknaden fungerar och till och med gratulera SHL till ett bra avtal. Min uppgift till kommande avtalsförhandlingar är att visa för motparten hur HockeyAllsvenskan har utvecklatsg, det publika intresset och den framtida potentialen, betonar Stephan Guiance
-Ni i media vill gärna måla upp en bild om hur okunning och svag HockeyAllsvenskans ledning är. Det är naivt och visar på noll kunskap om hur kommersiella lösningar tecknas. När Teilas avtal om köpet av TV 4 gruppen är på plats kommer marknaden att ritas om, säger Stephan Guiance .
-Nya aktörer innebär nya möjligheter, om produkten är tillräckligt stark, betonar HockeyAllsvenkans vd.
I HA:s andra division, fjärran från AIK:s och Leksands stjärnglans, befinner sig Västerviks IK, tredje säsongen i HA. Våren 2018 räddades fortsatt spel i näst högsta ligan via kvalspel. Förra säsongens bokslut visade ett minus på 700 00 kronor, men med ett eget kapital på, 1,8 miljoner klarade föreningen licensnämndens krav.
Tvingades permittera
Inför säsongen 2018-2019 använder säsongnye ordföranden Per Embretsen den välbekanta osthyveln. Tre tjänster på kansliet, en heltid och två deltid att jämföras med AIK:s sju kanslianställda. I spelartruppen gäller åtta månaders kontrakt, den vanliga kontraktstiden för lag i HA:s ”andra division”.
-Det är verkligheten för oss, vi har budgeterat för en omsättning kring 15 miljoner. Avgörande blir hur vi lyckas på isen och att publiken sluter upp bakom oss. Förra säsongens hemmasnitt, 1300 i snitt per match, är vi inte nöjda med. Vi vill upp till 1700-1800 åskådare, säger Per Embretsen.
Debutsäsongen, 2016-2017, hade Västervik ”häng” på en plats i slutkvalet till SHL, en säsong som också lämnade över en miljon plus i kassan. Nu är osäkerheten stor hos Embretsen. Ute hos klubbarna är TV-avtalet den stora ”snackisen”.
-Det är som det är, vi får leva med det, och visst är vi några lag som har mindre förutsättningar. Men det ska avgöras på isen, glöm inte det, hälsar Embretsen.
Fyra med vissa besvär
Fyra föreningar i HA redovisar ett eget kapital som understiger kapitalkravet 1,5 miljoner kronor. Dessa fyra, AIK, Karlskrona HK, VIK Västerås HK och IK Pantern har beviljats dispens för kommande säsong. Enligt regelverket kan denna typ av dispens endast erhållas en gång under en fem års period. Till säsongen 2019-2020 ökar kapitalkravet till 2 miljoner kronor.
AIK Ishockeys ordförande Håkan Svensson, tillika styrelseordförande för HA, vill inte uppge sin förenings budgeterade omsättning för säsongen 2018-2019. I AIK:s satsning ingår tidigare SHL-målvakten Johannes Jönsson.
I januari-mars 2018 erbjöds anhängare att köpa aktier i AIK Ishockey AB. Målsättningen var då att få in 6-16 miljoner kronor, en nyemission som ska skriva ut SHL-biljetten våren 2019, om kapitalkravet uppfylls.
Kjell Nilsson
-
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar