Ungdomarna lockas ännu mer av idrott
Svenskens intresset för idrott växer, och samtidigt lockas ungdomarna allt mer, men det betyder också att sponsormarknaden kommer att förändras.
Det påvisar analysföretaget Upplevelseinstitutet via studien Sportnavigatorn, och samtidigt hänvisas till rapporten Sponsring 4.0 som konsultfirman Rättighetsbyrån genomförde tidigare i år.
Det påvisar analysföretaget Upplevelseinstitutet via sin årliga studie, Sportnavigatorn, och samtidigt hänvisas till rapporten Sponsring 4.0 som konsultfirman Rättighetsbyrån genomförde tidigare i år.
”Det märks verkligen att studien engagerar eftersom så många har frågor kring resultaten” säger Peter Allvin på Upplevelseinstitutet.
Allt fler unga gillar idrott
studien visar att idrottsintresset är stort och dessutom växer bland svenskarna. 42 procent anser sig vara mycket intresserade av sport, vilket är en ökning med hela 11 procent på fyra år.
”Det som är glädjande är att utvecklingen bland unga (15-29 år) är ännu mer positiv, där 46 procent anser sig vara mycket intresserade av sport, en ökning med hela 21 procent på fyra år” säger Peter Allvin.
Studien mäter svenska folkets intresse att följa olika idrotter. De fem idrotter som flest svenskar är intresserade av är fotboll, ishockey, friidrott, alpint och längdskidor. Bland unga är den absoluta toppen identisk, men topp 10 skiljer sig mot resten av befolkningen.
”Jämfört med svenska folkets topp 10-lista så lyckas basket, MMA, gymnastik, E-sport och boxning ta sig in bland de ungas topp 10. Säkerligen mycket beroende på framgångar och populära profiler, säger Peter Allvin.
Traditionella evenemang toppar
Vasaloppet befäster sin position som Sveriges mest populära idrottsevenemang, följt av Finnkampen. Två evenemang som har en lång historik i svenskarnas medvetande. På tredjeplats återfinns däremot ett evenemang som inte ens fyllt tio år ännu, nämligen SM-veckan.
Vasaloppet toppar även intresset i den unga målgruppen, men där tar sig Dreamhack in på andraplats och Gothia Cup på en tredjeplats. SM-veckan ligger kvar i toppen med en fjärdeplats, medan Tough Viking kniper femteplatsen.
Fotboll och ishockey dominerar svenskarnas intresse för ligor
Våra två största idrotter dominerar intresset bland ligor där topplistans fem första placeringar innehas av fotboll och ishockey. SHL och Fotbollsallsvenskan delar förstaplatsen, följt av Hockeyallsvenskan, Superettan och Damallsvenskan.
”Vi ser en tydlig trend att intresset för svenska damligor ökar kraftigt! Sedan 2014 har intresset för damligorna i snitt ökat med hela 89 procent, vilket kan jämföras med motsvarande herrligor som ökat med 25 procent under samma period” säger Peter Allvin.
Nya utmaningar för rättighetsinnehavarna
Trots att alla kurvor pekar uppåt och intresset för idrott aldrig varit större så är det inte tillräckligt för att de stora sponsoravtalen ska skrivas. Det finns en diskrepans mellan vad idrotten många gånger erbjuder och vad företagen efterfrågar.
Studien Sponsring 4.0 syftar till att människor ska förstå varför och på vilka sätt ett företag engagerar sig i olika samhällsfrågor.
- Det som är väldigt tydligt är att samhällsengagemang är en naturlig del av företagens arbete idag och inte längre en isolerad del av verksamheten. Detta påverkar förstås även hur företagen ser på kommande sponsorsatsningar.” säger Andreas Andersson på Upplevelseinstitutet.
Studien belyser hur sponsring har utvecklats från att drivas av VD-intressen, till att enbart handla om exponering vidare till målgruppsfokusering & association till att i framtiden handla om affärsutveckling och en del i företagets verksamhet.
- Utifrån resultaten i studien bedömer vi att det i framtiden kommer krävas värdeskapande rättigheter som inte bara genererar samhällsnytta, utan också kan paketera, erbjuda, mäta och kommunicera den på ett relevant sätt.” säger Andreas Andersson.
Potentialen finns i egna kanaler
Även om företagen engagerar sig i samhällsfrågor och gör bra saker för samhället är det inte alltid lätt att nå ut med sina budskap. Respondenterna i studien belyser problemet med att trovärdigheten saknas när de själva pratar om vilken nytta de gör och vilken funktion rättighetsinnehavarna har.
Att använda idrott som en kommunikationsplattform för att förmedla budskap i kanaler som rättighetsinnehavaren förfogar över är något som flera av respondenterna i studien säger är avgörande för framtiden.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.