Ungdomarna lockas ännu mer av idrott

Svenskens intresset för idrott växer, och samtidigt lockas ungdomarna allt mer, men det betyder också att sponsormarknaden kommer att förändras.

Det påvisar analysföretaget Upplevelseinstitutet via studien Sportnavigatorn, och samtidigt hänvisas till  rapporten Sponsring 4.0 som konsultfirman Rättighetsbyrån genomförde tidigare i år.

Ungdomar lockas allt mer av idrott. De vill vara på läktarna och de vill vara aktiva. Här ett gäng fotbollssupportrar. Foto: Pernilla Wahlman, Scanpix

Det påvisar analysföretaget Upplevelseinstitutet via sin  årliga studie, Sportnavigatorn, och samtidigt hänvisas till  rapporten Sponsring 4.0 som konsultfirman Rättighetsbyrån genomförde tidigare i år.

”Det märks verkligen att studien engagerar eftersom så många har frågor kring resultaten” säger Peter Allvin på Upplevelseinstitutet.

Allt fler unga gillar idrott 

studien visar att idrottsintresset är stort och dessutom växer bland svenskarna. 42 procent anser sig vara mycket intresserade av sport, vilket är en ökning med hela 11 procent på fyra år.

”Det som är glädjande är att utvecklingen bland unga (15-29 år) är ännu mer positiv, där 46 procent anser sig vara mycket intresserade av sport, en ökning med hela 21 procent på fyra år” säger Peter Allvin.

Studien mäter svenska folkets intresse att följa olika idrotter. De fem idrotter som flest svenskar är intresserade av är fotboll, ishockey, friidrott, alpint och längdskidor. Bland unga är den absoluta toppen identisk, men topp 10 skiljer sig mot resten av befolkningen.

”Jämfört med svenska folkets topp 10-lista så lyckas basket, MMA, gymnastik, E-sport och boxning ta sig in bland de ungas topp 10. Säkerligen mycket beroende på framgångar och populära profiler, säger Peter Allvin.

 

Traditionella evenemang toppar

Vasaloppet befäster sin position som Sveriges mest populära idrottsevenemang, följt av Finnkampen. Två evenemang som har en lång historik i svenskarnas medvetande. På tredjeplats återfinns däremot ett evenemang som inte ens fyllt tio år ännu, nämligen SM-veckan. 

Vasaloppet toppar även intresset i den unga målgruppen, men där tar sig Dreamhack in på andraplats och Gothia Cup på en tredjeplats. SM-veckan ligger kvar i toppen med en fjärdeplats, medan Tough Viking kniper femteplatsen. 

Fotboll och ishockey dominerar svenskarnas intresse för ligor

Våra två största idrotter dominerar intresset bland ligor där topplistans fem första placeringar innehas av fotboll och ishockey. SHL och Fotbollsallsvenskan delar förstaplatsen, följt av Hockeyallsvenskan, Superettan och Damallsvenskan. 

”Vi ser en tydlig trend att intresset för svenska damligor ökar kraftigt! Sedan 2014 har intresset för damligorna i snitt ökat med hela 89 procent, vilket kan jämföras med motsvarande herrligor som ökat med 25 procent  under samma period” säger Peter Allvin.

Nya utmaningar för rättighetsinnehavarna

Trots att alla kurvor pekar uppåt och intresset för idrott aldrig varit större så är det inte tillräckligt för att de stora sponsoravtalen ska skrivas. Det finns en diskrepans mellan vad idrotten många gånger erbjuder och vad företagen efterfrågar. 

Studien Sponsring 4.0 syftar till att människor ska förstå varför och på vilka sätt ett företag engagerar sig i olika samhällsfrågor. 

- Det som är väldigt tydligt är att samhällsengagemang är en naturlig del av företagens arbete idag och inte längre en isolerad del av verksamheten. Detta påverkar förstås även hur företagen ser på kommande sponsorsatsningar.” säger Andreas Andersson på Upplevelseinstitutet. 

Studien belyser hur sponsring har utvecklats från att drivas av VD-intressen, till att enbart handla om exponering vidare till målgruppsfokusering & association till att i framtiden handla om affärsutveckling och en del i företagets verksamhet. 

- Utifrån resultaten i studien bedömer vi att det i framtiden kommer krävas värdeskapande rättigheter som inte bara genererar samhällsnytta, utan också kan paketera, erbjuda, mäta och kommunicera den på ett relevant sätt.” säger Andreas Andersson.

Potentialen finns i egna kanaler

Även om företagen engagerar sig i samhällsfrågor och gör bra saker för samhället är det inte alltid lätt att nå ut med sina budskap. Respondenterna i studien belyser problemet med att trovärdigheten saknas när de själva pratar om vilken nytta de gör och vilken funktion rättighetsinnehavarna har.

Att använda idrott som en kommunikationsplattform för att förmedla budskap i kanaler som rättighetsinnehavaren förfogar över är något som flera av respondenterna i studien säger är avgörande för framtiden. 

Fakta

Sportnavigatorn är Sveriges största idrottsstudie med 6 000 intervjuer om året, fördelat med 500 intervjuer i månaden och mäter intresset för idrotter, ligor, evenemang, landslag tillsammans med generell idrottskonsumtion med mera. Totalt kartläggs omkring 120 objekt. 

Sponsring 4.0 är av kvalitativ karaktär där djupintervjuer med 11 stora svenska bolag har genomförts. Syftet är att förstå varför och på vilket sätt ett företag engagerar sig i samhällsfrågor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.