”No show” står golfare dyrt
Missad starttid i golf – och du riskerar böter.
Från och med den här säsongen öppnas möjlighet för landets cirka 480 golfklubbar att bötfälla spelare som uteblir från bokad starttid. Redan har ett 25-tal klubbar lagt in den funktionen i golfens GIT-system, sportens stora datasystem.
Det nya begreppet kallas förstås inte böter. I golf-Sverige talar man hellre om ”no show” avgifter, det ska kosta att utebli från en bokad startid!
Golf Uppsala, med två 18 hålsslingor, hade ”no show” redan under 2018. Spelare som inte dök upp, och hade missat att avboka 24 timmar innan spel kunde se fram emot en faktura hem i brevlådan på 200 kronor. Både medlemmar och greenfeegäster fakturerades.
Som att missa tandläkartiden
Bakgrunden var att statistik från 2017 visade att 22 procent eller över 9000 av alla bokade starttider försvann i det blå, något som var ekonomiskt dåligt för anläggningen och till stor förtret för andra spelare.
-Vi tycker därför det är rimligt att avgiftsbelägga de som uteblir. Precis som du får göra när du missar en tandläkartid eller hoppar av en hotellbokning, utan att lämna återbud, säger Jonas Ekström, vd. på Golf Uppsala.
-Syftet är inte att dra in mer pengar till klubben, utan att få spelare medvetna om situationen. I botten tror jag att det finns en förståelse för avgiften, meningen är ju att öka antalet bokningsbara tider, menar Jonas Ekström.
-Vi vill förändra ett beteende. Att utebli har ökat i omfattning år från år. Självfallet tar vi hänsyn till sjukdom och andra oförutsedda händelser. Men att inte utnyttja sin bokade tid för besök på stranden godkänner vi inte.
Under 2018 uppgick ”no show” avgiften till 8000 kronor, ur klubbkassan togs samma belopp för att skänkas till Barncancerfonden.
Vid möten och föreningsträffar har Jonas Ekström redogjort för syftet med den nya avgiften.
-Till en början möttes jag av stor skepsis, många förskräcktes och var livrädda för ett system som kan tolkas som ett straff. Men efter hand har oron lagt sig, och det finns i dag en förståelse för att ”no show” gynnar anläggningen och alla som vill spela, betonar Jonas Ekström.
Bara enstaka protester
Haninge GK, med 27 hål har från och med denna säsong ”no show” avgifter på 300 kronor.
Ordföranden Karl-Erik Larsson redovisar samma skäl som Jonas Ekström i Uppsala. Han har mött enstaka protester och poängterar att främsta och enda skäl är att öka beläggningen på banan, inte strikt ekonomiska.
-Jag är ibland ”starter” och irriteras starkt av att endast två eller tre spelare kan dyka upp i inbokade fyrbollar. På papperet är banan fullbokad, men i slutändan har vi en tom starttid när den eller de som bokat inte kommer till start.
-Och kanske alldeles för sent för att någon annan ska hinna få starttiden. Att låta ”no show” avgiften gå till Barncancerfonden är bra idé. Jag ska ta upp det i styrelsen, meddelar Karl-Erik Larsson
Idrottens Affärer har tidigare avslöjat att hockeylegendaren Peter ”Foppa” Forsberg nu också är slottsherre med förvärvet av Årsta slott, på vars ägor golfklubben är belägen.
Haninge kommun har sedan 2018 ett samarbetsavtal med Fopha Invest, avsikten är att utveckla närliggande områden till Årsta slott. Planarbete för bland annat hotell, spaanläggning och bostäder har påbörjats. Huvudägare till Fopha Invest är hockeyvärldens mest kända nr. 21, Peter Forsberg.
-Jag ser positivt på det, i framtiden innebär det ökade möjligheter också för Haninge golf, avslutar Karl-Erik Larsson.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar