Allt och lite till diskuterades i Visby

Idag arrangerade Socialdemokraterna i Stockholmsregionen ett seminarium om hur vi sluter hälsoklyftorna med hjälp av samhällsplanering och idrott. 

Under panelsamtalet i en naturskön trädgård Visby framkom att anläggningar och ytor för idrott samt annan fysisk aktivitet måste komma bli mera angeläget i stadsbyggnadsprocessen och samhällsplaneringen i de flesta kommuner.

Panelen vid seminariet i Visby, fr v Tomas Eriksson,Carolina Klüft, Johan Storåkers, och Helene Hellmark Knutsson.

Det måste bli större krav på tjänstemän och politiker. Det är viktigt att idrott och möjligheter till fysisk aktivitet ingår tidigt i planeringen inför nya stads- och kommundelar .  

En namnkunnig paneldeltog och bestod av:

Tomas Eriksson, Ledamot av Riksidrottsstyrelsen och SISU:s förbundsstyrelse samt ordförande i Internationella Innebandyförbundet

Helene Hellmark Knutsson, Riksdagsledamot (S), Vice ordförande i riksdagens näringsutskott och ordförande för Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm

Carolina Klüft, Verksamhetschef Generation Pep och f.d. elitfriidrottare på den högsta globala nivån

Johan Storåkers, Kommunalråd (L) i Sundbybergs stad och ordförande i Svenska Friidrottsförbundet

Carro kritisk

Idrotts- och hälsoikonen Carolina Klüft är numera verksamhetschef för Generation Pep. Hon undanhöll inte sin kritik mot att att folkhälsofrågorna inte får ökat fokus bland samhällets beslutsfattare. Hon tyckte också att det krävs nationella riktlinjer om hur fysisk aktivitet ska stimuleras. 

Det var mycket tydligt att Carro har ett brinnande engagemang för folkhälsa och ett brett samt inkluderande ledarskap. Hon framhöll att vi måste bli bättre på att värna våra eldsjälar till ledare. 

Efter sin mycket framgångsrika karriär som elitidrottare har Carolina Klüft etablerat sig som en viktig intellektuell röst i den offentliga debatten med speciell inriktning på folkhälso- och hållbarhetsfrågor.

Måste söka kontakt

Johan Storåkera, som är engagerad inom både idrotten och politiken, betonade att idrottsrörelsen måste bli bättre på att vända sig mot politiker och tjänstemän av olika inriktning. Det är viktigt med information och folkbildning då kunskapen om idrott bland politiker ofta är låg. Idrottsfrågor hanteras idag av flera kommunala förvaltningar och nämnder, olika delar av regionerna, flera riksdagsutskott och departement. Han menade också att iIdrottsrörelsen måste ta våga ta kontakt med den högsta politiska nivån, oavsett om det gäller kommunstyrelsens ordförande, regionstyrelsens ordförande eller statsministern. 

Inför hälso- och idrottsfrågor var paneldeltagarna överens om att hälsoklyftorna är en ödesfråga inför framtiden och att idrottsrörelsen här kan bidra., Men det kan inte ställas direkta skarpa krav om att idrotten ska lösa de stora samhällsutmaningarna utan att formen som självständig folkrörelse ska försvaras. 

Strategi 2025 och förflyttningen från triangel till rektangel innebär emellertid att Sveriges största folkrörelses bidrag till den breda folkhälsan är ännu större än tidigare.

Det framfördes på ett tydligt sätt, efter framförallt inlägg från både moderatorn och Helene Hellmark Knutsson, att Stockholmsregionen har en större brist på idrottsanläggningar än många andra regioner i Sverige. 

Helene gav en nyanserad politisk bild av att ansvaret för denna brist gäller alla politiska partier och att anläggningssituationen skiljer sig mycket åt mellan olika idrotter. 

För att komma till resultat krävs en ökad samverkan inom olika förvaltningar och nämnder i kommunerna, men även med till exempel bygg- och fastighetsbolag. 

Ta hjälp av politikerna

I Sverige som land är det få personer som kan både idrott och politik men det var under dagens panelsamtal tydligt att Helene Hellmark Knutsson är en av dessa unika individer. Hon valdes till ny ordförande i Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i mars.

Tomas Eriksson från Riksidrottsstyrelsen och SISU Idrottsutbildarnas förbundsstyrelse var noga med att betona vikten av hjälp från högre politiker för att få in idrottsanläggningar i den formella hanteringen i kommuner och i

På statlig nivå, bland annat när det gäller lagstiftning. I i valrörelsen drev Riksidrottsförbundet anläggningsfrågorna hårt för att bland annat få in formella skrivningar i plan- och bygglagen. Tomas var noga med att påpeka vikten av att idrottsrörelsen behöver vara beredda på att vara flexibla om framtidens idrottsanläggningar och att perspektiven ofta måste gälla den breda vardagliga verksamheten.

Seminariet genomsyrades av en god samsyn. Samtidigt som det fanns med en viss frustration om att inte mer konkret görs, med bland annat ”verktygslådor”, när så mycket information och kunskap finns. Kunskap om till exempel våra hälsoutmaningar och vikten av en bättre samhällsplanering för idrottsanläggningar på olika nivåer för spontan utövning, skolverksamhet och föreningslivet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.