Ovärderligt att tidigt få vanan
Landslaget förblir en dröm för de flesta. Få kommer ens halvvägs. Men många blir vinnare i alla fall. De vänjer sin kropp vid rörelse – de motionerar och anstränger sig regelbundet som vuxna. De utrustar sig själva med mer styrka att stå emot ökad ålder och sjukdom. Mycket tack vare att de i unga år fick den vanan. De skaffade sig en livsstil – via idrott och skolan.
Det är självklarheter. Vardagsmotionären är en större hjälte än landslagsrepresentanten. I blågult är allt serverat och uppbackningen maximal, medan den enskilde är beroende av egen vilja och en del tjurskallighet.
De som anstränger sig och har en vana vid fysisk aktivitet ett par gånger i veckan och de insåg värdet tidigt. Upptäckten och betydelsen är livsviktig, senare är det svårare.
Skapa något ovärderligt
Och - vad är viktigare än din egen hälsa? Hur ologiskt är det att inte ge skolan och idrotten resurser? Att tidigt ge möjlighet till att skapa ett ovärderligt beteende.
Forskarna är eniga - det behövs flera och vitt skilda åtgärder för att förbättra förutsättningarna för fysisk aktivitet för ungdomar, i synnerhet under skoltid – som också påverkar fritiden.
Idag berättar vi ett reportage om ett unikt projekt i Falun, där eleverna motionerar under lektionerna samtidigt som undervisningen pågår när de sitter på en motionscykel till exempel.
Genom att förbättra ungas möjlighet till fysik aktivitet under och efter skoltid skapas vanor och rutiner. Redan i unga år blir motionerande och rörelser till något självklart. En livsstil, helt enkelt. Som människor har nytta av i framtiden, hur länge den än varar.
Intresset finns bland unga
Det finns ett stort intresse för idrott och motion bland unga i Sverige, och trots att den stora majoriteten säger sig vara fysiskt aktiva i både skolan och på fritiden, visar objektiva mätningar att en majoritet unga inte når rekommendationen om 60 minuters daglig fysisk aktivitet. Detta gäller särskilt äldre ungdomar och flickor i större utsträckning än pojkar.
Det behövs ökade resurser till skolan och idrottsrörelsen för att rekrytera, aktivera och behålla barn och ungdomar längre upp i åldrarna. Att uppmuntra till vardagsmotion är avgörande för många
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om 25 miljoner på fem dagar!
Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar.
N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar