Motionsförbunden agerar gemensamt

Att sex förbundsordförande tydliggör betydelsen av motionsloppen för deras förbund och för idrottssverige stärker RF i arbetet mot regeringen. Ett arbete som sedan tidigare fokuserar på att skapa villkor för föreningar och förbund att kunna utveckla och driva lopp och andra event med skäliga villkor. 

 

Detta agerande är viktigt eftersom idrotten äger evenemangen och genom föreningars engagemang och arbete skapas en cirkulärekonomi där det överskott som normalt genereras kommer tusentals ideella idrottsföreningar till gagn. 

Slår hårt mot motionsarrangörer

I samband med att regeringens beslut att minska smittspridningen genom att max 50 personer får samlas på en och samma plats, så fattades också beslutet att införa näringsförbud på vissa aktiviteter. En av dessa aktiviteter var motionslopp. Idrottens affärer har tidigare påvisat hur detta beslut slår ekonomiskt mot idrottsrörelsen och de ekonomiska motorer som motionsloppen innebär.

I och med debattartikeln i Aftonbladet tar ordföranden i sex specialförbund position för att stora evenemang såsom Vätternrundan, Stockholm Marathon, O-ringen, Vansbrosimningen, men även små arrangemang, bör få ha egna skäliga avtalsvillkor och inte automatiskt falla under till exempel konsumenttjänstlagen.

Bakgrunden till agerandet är att eventarrangörerna påtalat force majeure och de allmänna avtalsvillkor som loppen ingår med deltagarna i samband med anmälan. Konsumentverket meddelade den 11 maj att konsumenter har rätt att få pengarna tillbaka. Samma ansats har också förmedlats av kommunala konsumentrådgivare runt om i landet. 

Oskäliga villkor

Dilemmat med konsumentverkets agerande är att det finns ingen praxis inom området och det finns flera oklarheter som talar emot deras ställningstagande. De vill göra gällande att de anmälningsvillkor som finns för motionsloppen är oskäliga och att force majeure inte gäller, vilket bland annat grundas i en oförståelse om evenemang och hur ideella föreningar driver sin verksamhet.

Konsumentverket gör förvisso det som de ska göra nämligen driva konsumentens intressen, men det som är otydligt i deras kommunikation är att det inte tydliggörs att deras åsikt är en partsinlaga. För konsumenter som driver ett fall till tingsrätten kan utfallet mycket väl kan bli att konsumenten får bära både sina och motpartens rättegångskostnader utifrån konsumentverkets rekommendation. 

Kärnfrågan juridiskt är om avtalen är skäliga och om motionsloppsarrangörer får åberopa force majeure när deras evenemang förhindras att arrangeras. För en lekman kan det vara svårt att förstå varför denna coronaepedemi inte är force majeure och att lopp som planeras och arbetas aktivt med under hela året samt tar betydande investeringar innan sina arrangemang inte får ha skäliga avtalsvillkor. 

Loppens dilemma är också den ideella statusen (som nästan alla lopp i Sverige har), vilket innebär att man inte får bygga upp reserver. Överskott i en ideell förening måste återinvesteras i verksamheten enligt fullföljandeprincipen.

Det vill säga investeras för att den ideella idrottsrörelsen ska utvecklas. Det gör att föreningsarrangörer har för denna typ av händelser små eller obefintliga marginaler och buffertar. 

Otydliga särintressen

I och med Corona så tydliggörs otydliga gränser och särintressen. De otydliga villkor Konsumentverket nu vill göra gällande innebär att det som skulle bli en kompensation till idrottsrörelsen kan mycket väl bli en baksmälla för eventarrangörer.

Den eventuella kompensation man får blir mycket mindre än de krav som finns på arrangörerna. Följden kan mycket väl bli att arrangemang försvinner, läggs ned eller köps upp, vilken innebär att svensk idrott förminskas. En utveckling som inte skulle vara bra för svensk idrott. Därför är det viktigt att specialförbunden och RF agerar.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ronaldo är överst på det amerikanska magasinet Forbes  årliga lista över världens tio bäst betalda fotbollsspelare.

När Ronaldo flyttade från Juventus till Manchester United blev han omedelbart det populäraste namnet på klubbens sida för matchtröjor och liknande. Försäljningen slog rekord för nyförvärv världen över, skriver Forbes och hänvisar till siffror från värvningar som Lionel Messi, Tom Brady och LeBron James.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljonEN i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.