Motionsförbunden agerar gemensamt
Att sex förbundsordförande tydliggör betydelsen av motionsloppen för deras förbund och för idrottssverige stärker RF i arbetet mot regeringen. Ett arbete som sedan tidigare fokuserar på att skapa villkor för föreningar och förbund att kunna utveckla och driva lopp och andra event med skäliga villkor.
Detta agerande är viktigt eftersom idrotten äger evenemangen och genom föreningars engagemang och arbete skapas en cirkulärekonomi där det överskott som normalt genereras kommer tusentals ideella idrottsföreningar till gagn.
Slår hårt mot motionsarrangörer
I samband med att regeringens beslut att minska smittspridningen genom att max 50 personer får samlas på en och samma plats, så fattades också beslutet att införa näringsförbud på vissa aktiviteter. En av dessa aktiviteter var motionslopp. Idrottens affärer har tidigare påvisat hur detta beslut slår ekonomiskt mot idrottsrörelsen och de ekonomiska motorer som motionsloppen innebär.
I och med debattartikeln i Aftonbladet tar ordföranden i sex specialförbund position för att stora evenemang såsom Vätternrundan, Stockholm Marathon, O-ringen, Vansbrosimningen, men även små arrangemang, bör få ha egna skäliga avtalsvillkor och inte automatiskt falla under till exempel konsumenttjänstlagen.
Bakgrunden till agerandet är att eventarrangörerna påtalat force majeure och de allmänna avtalsvillkor som loppen ingår med deltagarna i samband med anmälan. Konsumentverket meddelade den 11 maj att konsumenter har rätt att få pengarna tillbaka. Samma ansats har också förmedlats av kommunala konsumentrådgivare runt om i landet.
Oskäliga villkor
Dilemmat med konsumentverkets agerande är att det finns ingen praxis inom området och det finns flera oklarheter som talar emot deras ställningstagande. De vill göra gällande att de anmälningsvillkor som finns för motionsloppen är oskäliga och att force majeure inte gäller, vilket bland annat grundas i en oförståelse om evenemang och hur ideella föreningar driver sin verksamhet.
Konsumentverket gör förvisso det som de ska göra nämligen driva konsumentens intressen, men det som är otydligt i deras kommunikation är att det inte tydliggörs att deras åsikt är en partsinlaga. För konsumenter som driver ett fall till tingsrätten kan utfallet mycket väl kan bli att konsumenten får bära både sina och motpartens rättegångskostnader utifrån konsumentverkets rekommendation.
Kärnfrågan juridiskt är om avtalen är skäliga och om motionsloppsarrangörer får åberopa force majeure när deras evenemang förhindras att arrangeras. För en lekman kan det vara svårt att förstå varför denna coronaepedemi inte är force majeure och att lopp som planeras och arbetas aktivt med under hela året samt tar betydande investeringar innan sina arrangemang inte får ha skäliga avtalsvillkor.
Loppens dilemma är också den ideella statusen (som nästan alla lopp i Sverige har), vilket innebär att man inte får bygga upp reserver. Överskott i en ideell förening måste återinvesteras i verksamheten enligt fullföljandeprincipen.
Det vill säga investeras för att den ideella idrottsrörelsen ska utvecklas. Det gör att föreningsarrangörer har för denna typ av händelser små eller obefintliga marginaler och buffertar.
Otydliga särintressen
I och med Corona så tydliggörs otydliga gränser och särintressen. De otydliga villkor Konsumentverket nu vill göra gällande innebär att det som skulle bli en kompensation till idrottsrörelsen kan mycket väl bli en baksmälla för eventarrangörer.
Den eventuella kompensation man får blir mycket mindre än de krav som finns på arrangörerna. Följden kan mycket väl bli att arrangemang försvinner, läggs ned eller köps upp, vilken innebär att svensk idrott förminskas. En utveckling som inte skulle vara bra för svensk idrott. Därför är det viktigt att specialförbunden och RF agerar.
Staffan Movin
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen. Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.
Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.
Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.