Många vill ha mer, mycket mer
Sveriges idrottsföreningar och förbund har ansökt om totalt 1,3 miljarder kronor i kompensationsstöd för corona. Detta behov ska nu täckas av regeringens stödpaket på 500 miljoner – en matematik som inte går ihop.
– Det är uppenbart att regeringens stödpaket inte kommer att räcka för att rädda idrotten ur krisen och säkra framtiden, säger Åsa Ögren, ordförande RF-SISU Västerbotten.
800 miljoner fattas närmast
Regeringen och samarbetspartierna beslutade i mars om ett krispaket för idrottsrörelsen på 500 miljoner kronor – ett stöd som inte på långa vägar täcker det behov som finns. Drygt 4000 idrottsföreningar och knappt 50 specialidrottsförbund har ansökt om knappt 1,3 miljarder kronor för perioden 12 mars till 30 juni.
Nästa vecka ska Riksidrottsstyrelsen besluta hur nästan 800 miljoner kronor ska skäras bort från det skriande och akuta behov som många föreningar har.Behov av ytterligare 1,26 miljarder kronor för perioden juli-september
Om de nya restriktionerna, som börjar gälla 14 juni, ligger kvar fram till hösten uppskattas den ekonomiska förlusten för svensk idrottsrörelse bli ytterligare 1,26 miljarder kronor.
Pengarn ska räcka till alla...
–Vi vet att det är många som sliter hårt och räddar liv. De ska såklart få de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb. Vi vet dessutom att många företagare ser sina livsverk närma sig konkurs, och vi förstår att pengarna inte räcker till allt, säger Ögren.
- Men vi vet också att en stark idrottsrörelse gör skillnad och är en förebyggande kraft på många områden i samhället, inte minst kopplat till folkhälsa och välmående, men även för frågor som mångfald och integration, besöksnäringen, arbetstillfällen, demokratifostran och attraktiva livsmiljöer, .
Uteblivet stöd till idrotten är en risk för både samhälle och individ
–Utan ytterligare stöd från regering, region och kommuner kommer alltför många västerbottningar inte ha en träning att gå till, inte kunna träffa kompisarna i gruppen eller laget, inte få känna stabiliteten och tryggheten från idrottens rutiner, inte ha idrottsliga mål att sträva mot och träna för eller inte ha något lag att heja på, säger Ögren.
Skräckbilden är väldigt hotfull.
Blir dyra konsekvenser
Det finns en stor tacksamhet för det stöd som redan gått till idrotten, men faktum kvarstår - det är inte tillräckligt. Och konsekvenserna av uteblivet stöd kan bli påtagliga för både samhälle och individ.
–Inom idrotten är vi självklart väldigt tacksam över det vi hittills har fått, men faktum kvarstår:Blir det inte mer får blir det svårt för många föreningar att överleva. Idrotten med alla dess förbyggande och välgörande effekter kan då inte bidra till samhället på samma sätt som tidigare, avslutar Ögren.
Thomas Ejderhov
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.