Risk att stora evenemang måste ställas in

Nu slår RF larm efter ett antal möten med specialförbund och föreningar. Stora internationella arrangemang i svensk regi kan gå om intet eller spoileras helt om inte inreseförbudet hävs, betonas i en skrivelse.

RF har skickat synpunkterna till regeringen i hopp om att påskynda processen.

Mattias Falck (th) och Kristian Karlsson ser fram emot SOC i november - om nu tävlingen kan genomföras.

Förhoppningen är att utländska idrottstrupper, inklusive aktiva, ledare, domare och funktionärer ska åtnjuta undantag från inreseförbudet vid kommande stortävlingar.

– Det handlar om professionell idrott och måste vara lika angeläget som andra verksamheter. Dessa personer borde bedömas utföra nödvändiga funktioner för Sverige på samma sätt som undantaget gäller för andra verksamheter, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.

Häva reseförbudet

- Idrotten har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning.

Enligt förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige har regeringen beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. I förordningen finns vissa undantag.

Förordningen och dess regler medger inte inresa för elitidrottare, ledare, domare eller funktionärer som är en förutsättning för internationella idrottsevenemang på elitnivå såsom världscup, VM, EM eller motsvarande.

– Det ställer till stora problem för svenska specialidrottsförbund som ska ha världscuper, matcher och turneringar för internationell elit i Sverige. Regeringen bör snarast förtydliga att undantaget också ska omfatta idrottare, ledare, domare och andra nödvändiga funktionärer vid internationella tävlingar, säger Björn Eriksson.

Här är några exempel på internationella idrottsevenemang som påverkas kraftigt i planering och genomförande. Några av dessa ska arrangeras redan i oktober. Några kanske måste utgå om förordningen inte medger inresa

 Arrangemang som kan drabbas

  • Basketbollförbundet, EM-kvalmatcher, dam och herrar
  • Bordtennisförbundet, Swedish Open (SOC) och landskamper.
  • Fotbollförbundet, landskamper för herr och U21-herr.Ishockeyförbundet, turneringar för herr, dam och U20 herr och U18 dam
  • Konståkningsförbundet, VM.
  • Simförbundet, Malmsten Swim Open.
  • Skidförbundet, världscuptävlingar i längd och alpint.
  • Skidskytteförbundet, världscup.

Björn Eriksson och RF brottas också med frågan om begränsningen av antalet människor på arenorna.

I fem och en halv månad har Corona-reglerna gällt. Den 27 mars meddelade regeringen beslutet att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottstävlingar, med fler än 50 deltagare. Förbudet gäller tills vidare. Syftet är att minska smittspridningen av coronaviruset.

Förbund och föreningar börjar nu också känna av konsekvenserna av att inte få släppa in fler åskådare och kunna ta betalt vid olika evenemang.

Den 21 augusti föreslog regeringen undantag för idrott och kultur. Ett förslag som gick ut på, vad som kallades snabbremiss.

Händelseutvecklingen

De aktuella parterna hade bara en vecka på sig. 27 augusti var det deadline för svaren. Nu, drygt två veckor senare, har fortfarande inget hänt. Och den 1 oktober är det tänkt att den nya friheten ska börja gälla.

Men det är fortsatt och oroande tyst från regeringen.

– Regeringen behöver hitta lösningar för antal deltagare olika idrottsaktiviteter. Det måste gå att hitta en ansvarsfull men flexibel lösning så att fler utövare kan delta även vid  en tävling på mycket stora ytor. Det är viktiga för folkhälsan. Dessa förslag har vi aviserat till ministern, säger Björn Eriksson.

Att praktisera flexibel logistik i tänkandet är en nödvändighet.

Men ovissheten och osäkerheten inför framtiden tilltar för varje dag.

Många svenskar väntar tålmodigt på besked.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.