Risk att stora evenemang måste ställas in

Nu slår RF larm efter ett antal möten med specialförbund och föreningar. Stora internationella arrangemang i svensk regi kan gå om intet eller spoileras helt om inte inreseförbudet hävs, betonas i en skrivelse.

RF har skickat synpunkterna till regeringen i hopp om att påskynda processen.

Mattias Falck (th) och Kristian Karlsson ser fram emot SOC i november - om nu tävlingen kan genomföras.

Förhoppningen är att utländska idrottstrupper, inklusive aktiva, ledare, domare och funktionärer ska åtnjuta undantag från inreseförbudet vid kommande stortävlingar.

– Det handlar om professionell idrott och måste vara lika angeläget som andra verksamheter. Dessa personer borde bedömas utföra nödvändiga funktioner för Sverige på samma sätt som undantaget gäller för andra verksamheter, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.

Häva reseförbudet

- Idrotten har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning.

Enligt förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige har regeringen beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. I förordningen finns vissa undantag.

Förordningen och dess regler medger inte inresa för elitidrottare, ledare, domare eller funktionärer som är en förutsättning för internationella idrottsevenemang på elitnivå såsom världscup, VM, EM eller motsvarande.

– Det ställer till stora problem för svenska specialidrottsförbund som ska ha världscuper, matcher och turneringar för internationell elit i Sverige. Regeringen bör snarast förtydliga att undantaget också ska omfatta idrottare, ledare, domare och andra nödvändiga funktionärer vid internationella tävlingar, säger Björn Eriksson.

Här är några exempel på internationella idrottsevenemang som påverkas kraftigt i planering och genomförande. Några av dessa ska arrangeras redan i oktober. Några kanske måste utgå om förordningen inte medger inresa

 Arrangemang som kan drabbas

  • Basketbollförbundet, EM-kvalmatcher, dam och herrar
  • Bordtennisförbundet, Swedish Open (SOC) och landskamper.
  • Fotbollförbundet, landskamper för herr och U21-herr.Ishockeyförbundet, turneringar för herr, dam och U20 herr och U18 dam
  • Konståkningsförbundet, VM.
  • Simförbundet, Malmsten Swim Open.
  • Skidförbundet, världscuptävlingar i längd och alpint.
  • Skidskytteförbundet, världscup.

Björn Eriksson och RF brottas också med frågan om begränsningen av antalet människor på arenorna.

I fem och en halv månad har Corona-reglerna gällt. Den 27 mars meddelade regeringen beslutet att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottstävlingar, med fler än 50 deltagare. Förbudet gäller tills vidare. Syftet är att minska smittspridningen av coronaviruset.

Förbund och föreningar börjar nu också känna av konsekvenserna av att inte få släppa in fler åskådare och kunna ta betalt vid olika evenemang.

Den 21 augusti föreslog regeringen undantag för idrott och kultur. Ett förslag som gick ut på, vad som kallades snabbremiss.

Händelseutvecklingen

De aktuella parterna hade bara en vecka på sig. 27 augusti var det deadline för svaren. Nu, drygt två veckor senare, har fortfarande inget hänt. Och den 1 oktober är det tänkt att den nya friheten ska börja gälla.

Men det är fortsatt och oroande tyst från regeringen.

– Regeringen behöver hitta lösningar för antal deltagare olika idrottsaktiviteter. Det måste gå att hitta en ansvarsfull men flexibel lösning så att fler utövare kan delta även vid  en tävling på mycket stora ytor. Det är viktiga för folkhälsan. Dessa förslag har vi aviserat till ministern, säger Björn Eriksson.

Att praktisera flexibel logistik i tänkandet är en nödvändighet.

Men ovissheten och osäkerheten inför framtiden tilltar för varje dag.

Många svenskar väntar tålmodigt på besked.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.

Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

De är kreativa i Vasaloppets Hus i Mora.Inte nog med alla lopp såväl vinter som sommar, men mera krävs för att ständigt hålla igång marknadsföringen runt Vasaloppet. Enav de senaste och större nyheterna är "The Johan Eriksson Vasaloppet Challenge".  Ett projekt som startade för ett par månader sedan med målet att hitta tolv visionära ledare med personliga mål och en gemensam strävan – att tillsammans  ska de göra  en resa med utveckling, uthållighet och inspiration. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.