Stopp för matcher och tävlingar

Samma dag, bara några timmar efter att Svensk Elitfotboll presenterat förhoppningar i sin plan för att kunna bjuda in åskådarna till matcherna igen kom  dråpslaget -  Folkhälsomyndigheten tog beslutet och meddelade att idrottsrörelsen bör avstå, i klartext ska avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig.  

En övergiven boll. Ingen aktiv syns heller till ja, spelarna får varken träna eller spela.

– Läget är allvarligt och det är oerhört viktigt att idrottsrörelsen fortsätter följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i en första kommentar.

– Många inom idrottsrörelsen har tagit stort ansvar. Tyvärr har vi exempel inom där inte alla helt följt råd och rekommendationer.

–  Men vi har fått ett förtroende att hålla igång viss verksamhet. Det förtroendet ska vi vårda 

Riksidrottsförbundet uppmanar idrottsförbund, föreningar, aktiva och ledare att säkerställa att verksamheten fullt ut genomförs i enlighet med de gällande rekommendationerna.

Avstå från det mesta

– Vi längtar alla till att vi kan återgå till det som var innan pandemin men läget medför att vi nu tyvärr inte kan anordna enstaka matcher och tävlingar men kan fortsätta träna, säger Björn Eriksson.

Enligt Folkhälsomyndighetens tidigare föreskrifter och allmänna råd bör föreningar avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar med undantag för bland annat enstaka tävlingar eller matcher som riktar sig till barn födda 2005 och senare. Detta undantag hävs från och med den 1 mars tills dess att smittläget förbättras.

– Vi vet alla att idrottsrörelsen fyller en viktig funktion och för många barn och unga är det helt avgörande att få komma till sin träning, till sin grupp eller lag och få ta del av den viktiga gemenskapen.

– För många är sporren att få mötas i tävling eller match.

– Det kräver att våra ideella ledare fortsätter att  entusiasmera medlemmarna så att vi kan behålla dem även efter pandemin, säger Björn Eriksson

Idrotten har haft undantag från de allmänna råden för yrkesmässig idrott. Där fiinns det nu en definition Enligt Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten. gäller  att den aktive har idrott som huvudsaklig sysselsättning och att utövaren håller sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer  för att räknas som yrkesverksam.,.

Båda villkoren – idrottsutövningen som huvudsaklig sysselsättning och att befinna sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer måste vara uppfyllda för att undantaget ska kunna tillämpas.

Det här utestänger åtskilliga människor som har idrott som en betydandel av tillvaron. De tvingas nu till vila.

Nytt  miljardstöd saknas

Förutom att verksamheten i föreningar och förbund drabbas hårt, slår stoppet också hårt mot  ekonomin. Riksidrottsförbundet har framfört till regeringen att ett ekonomiskt stöd på minst 2-4 miljarder kronor är nödvändigt. Men från och  den 1 mars står det noll kronor i stöd till idrotten. Inga nya beslut är tagna av regeringen.

– När det är hårdare restriktioner och idrotten fortsatt ska ta ansvar så drabbas vi ekonomiskt. Vi kan inte vänta längre utan behöver ett besked kring fortsatt stöd. Slå inte på oss från flera håll, ge oss ett besked nu. Här vilar ansvaret tungt på regeringen att visa ledarskap, betonar Björn Eriksson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.