Inleder förstudie till norsk OS-ansökan

I Norge väcks nu tankarna på att undersöka möjligheterna att få arrangera OS.

Det har gått så långt att norska olympiska kommittén ska granska intresset för en ny OS-ansökan och tankarna får redan politiskt stöd! Ytterst ansvarig är Mina Gerhardsen  som i en intervju i tidningen Verdens Gang säger:

- Vi har redan kommit fram till att det "alltid är en bra idé".

På onsdagen presenterades Gerhardsen som ledare för den olympiska kommittén som ska ägna de närmaste månaderna åt att syna stämningen i norsk idrott

- Om idrotten själv vill ha ytterligare en OS-process så kommer Norges idrottsförbund då att ge sig ut på liknande undersökningar i Stortinget och regeringen.

Känner de politiska vindarna

Mina Gerhardsen har en bakgrund som statssekreterare i Kulturdepartementet och en rad olika förtroendeuppdrag inom norsk idrott vilket innebär att hon har god insikt i såväl norsk idrott som politiken.

hon är en stark anhängare till att Norge ansöker om ett nytt OS:

– Uppdraget i denna nämnd handlar inte om ett ja eller nej till OS och PL i Norge, utan om vi ska öppna en debatt och vilka premisser som i så fall ska läggas till grund för en eventuell framtida OS-satsning.

Hon är medveten om att det finns OS-skeptiker.

- Men här är vi helt neutrala. Det finns inga riktlinjer och vi är mycket tydliga i frågan.  

Investerat 280 miljoner

Tromsø, Trondheim och Oslo har tidigare jobbat för att få OS till Norge. 2014 visade tidningen VG hur de tre städerna har spenderat över 280 miljoner norska kronor enbart på ansökningar.

Numer ahar IOK ändrat ansökningsprocessen, så att varje stad går in i interna diskussioner med organisationen för att hitta bästa möjliga lösning för båda parter.

IOK: ambition är att städerna ska spara stora summor i en ansökningsprocess. Men kritiker menar att förändringen gör hela processen mer sluten för omvärlden.

Mina Gerhardsens rapport ska överlämnas till Norges idrottsstyrelse, varpå diskussioner blir aktuella framåt vårkanten.

 Uhrenholdt Jacobsen är norsk IOK-medlem och har en positiv syn på att ett grundarbete inleds.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.