Inleder förstudie till norsk OS-ansökan

I Norge väcks nu tankarna på att undersöka möjligheterna att få arrangera OS.

Det har gått så långt att norska olympiska kommittén ska granska intresset för en ny OS-ansökan och tankarna får redan politiskt stöd! Ytterst ansvarig är Mina Gerhardsen  som i en intervju i tidningen Verdens Gang säger:

- Vi har redan kommit fram till att det "alltid är en bra idé".

På onsdagen presenterades Gerhardsen som ledare för den olympiska kommittén som ska ägna de närmaste månaderna åt att syna stämningen i norsk idrott

- Om idrotten själv vill ha ytterligare en OS-process så kommer Norges idrottsförbund då att ge sig ut på liknande undersökningar i Stortinget och regeringen.

Känner de politiska vindarna

Mina Gerhardsen har en bakgrund som statssekreterare i Kulturdepartementet och en rad olika förtroendeuppdrag inom norsk idrott vilket innebär att hon har god insikt i såväl norsk idrott som politiken.

hon är en stark anhängare till att Norge ansöker om ett nytt OS:

– Uppdraget i denna nämnd handlar inte om ett ja eller nej till OS och PL i Norge, utan om vi ska öppna en debatt och vilka premisser som i så fall ska läggas till grund för en eventuell framtida OS-satsning.

Hon är medveten om att det finns OS-skeptiker.

- Men här är vi helt neutrala. Det finns inga riktlinjer och vi är mycket tydliga i frågan.  

Investerat 280 miljoner

Tromsø, Trondheim och Oslo har tidigare jobbat för att få OS till Norge. 2014 visade tidningen VG hur de tre städerna har spenderat över 280 miljoner norska kronor enbart på ansökningar.

Numer ahar IOK ändrat ansökningsprocessen, så att varje stad går in i interna diskussioner med organisationen för att hitta bästa möjliga lösning för båda parter.

IOK: ambition är att städerna ska spara stora summor i en ansökningsprocess. Men kritiker menar att förändringen gör hela processen mer sluten för omvärlden.

Mina Gerhardsens rapport ska överlämnas till Norges idrottsstyrelse, varpå diskussioner blir aktuella framåt vårkanten.

 Uhrenholdt Jacobsen är norsk IOK-medlem och har en positiv syn på att ett grundarbete inleds.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.