Inleder förstudie till norsk OS-ansökan

I Norge väcks nu tankarna på att undersöka möjligheterna att få arrangera OS.

Det har gått så långt att norska olympiska kommittén ska granska intresset för en ny OS-ansökan och tankarna får redan politiskt stöd! Ytterst ansvarig är Mina Gerhardsen  som i en intervju i tidningen Verdens Gang säger:

- Vi har redan kommit fram till att det "alltid är en bra idé".

På onsdagen presenterades Gerhardsen som ledare för den olympiska kommittén som ska ägna de närmaste månaderna åt att syna stämningen i norsk idrott

- Om idrotten själv vill ha ytterligare en OS-process så kommer Norges idrottsförbund då att ge sig ut på liknande undersökningar i Stortinget och regeringen.

Känner de politiska vindarna

Mina Gerhardsen har en bakgrund som statssekreterare i Kulturdepartementet och en rad olika förtroendeuppdrag inom norsk idrott vilket innebär att hon har god insikt i såväl norsk idrott som politiken.

hon är en stark anhängare till att Norge ansöker om ett nytt OS:

– Uppdraget i denna nämnd handlar inte om ett ja eller nej till OS och PL i Norge, utan om vi ska öppna en debatt och vilka premisser som i så fall ska läggas till grund för en eventuell framtida OS-satsning.

Hon är medveten om att det finns OS-skeptiker.

- Men här är vi helt neutrala. Det finns inga riktlinjer och vi är mycket tydliga i frågan.  

Investerat 280 miljoner

Tromsø, Trondheim och Oslo har tidigare jobbat för att få OS till Norge. 2014 visade tidningen VG hur de tre städerna har spenderat över 280 miljoner norska kronor enbart på ansökningar.

Numer ahar IOK ändrat ansökningsprocessen, så att varje stad går in i interna diskussioner med organisationen för att hitta bästa möjliga lösning för båda parter.

IOK: ambition är att städerna ska spara stora summor i en ansökningsprocess. Men kritiker menar att förändringen gör hela processen mer sluten för omvärlden.

Mina Gerhardsens rapport ska överlämnas till Norges idrottsstyrelse, varpå diskussioner blir aktuella framåt vårkanten.

 Uhrenholdt Jacobsen är norsk IOK-medlem och har en positiv syn på att ett grundarbete inleds.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.