Inleder förstudie till norsk OS-ansökan

I Norge väcks nu tankarna på att undersöka möjligheterna att få arrangera OS.

Det har gått så långt att norska olympiska kommittén ska granska intresset för en ny OS-ansökan och tankarna får redan politiskt stöd! Ytterst ansvarig är Mina Gerhardsen  som i en intervju i tidningen Verdens Gang säger:

- Vi har redan kommit fram till att det "alltid är en bra idé".

På onsdagen presenterades Gerhardsen som ledare för den olympiska kommittén som ska ägna de närmaste månaderna åt att syna stämningen i norsk idrott

- Om idrotten själv vill ha ytterligare en OS-process så kommer Norges idrottsförbund då att ge sig ut på liknande undersökningar i Stortinget och regeringen.

Känner de politiska vindarna

Mina Gerhardsen har en bakgrund som statssekreterare i Kulturdepartementet och en rad olika förtroendeuppdrag inom norsk idrott vilket innebär att hon har god insikt i såväl norsk idrott som politiken.

hon är en stark anhängare till att Norge ansöker om ett nytt OS:

– Uppdraget i denna nämnd handlar inte om ett ja eller nej till OS och PL i Norge, utan om vi ska öppna en debatt och vilka premisser som i så fall ska läggas till grund för en eventuell framtida OS-satsning.

Hon är medveten om att det finns OS-skeptiker.

- Men här är vi helt neutrala. Det finns inga riktlinjer och vi är mycket tydliga i frågan.  

Investerat 280 miljoner

Tromsø, Trondheim och Oslo har tidigare jobbat för att få OS till Norge. 2014 visade tidningen VG hur de tre städerna har spenderat över 280 miljoner norska kronor enbart på ansökningar.

Numer ahar IOK ändrat ansökningsprocessen, så att varje stad går in i interna diskussioner med organisationen för att hitta bästa möjliga lösning för båda parter.

IOK: ambition är att städerna ska spara stora summor i en ansökningsprocess. Men kritiker menar att förändringen gör hela processen mer sluten för omvärlden.

Mina Gerhardsens rapport ska överlämnas till Norges idrottsstyrelse, varpå diskussioner blir aktuella framåt vårkanten.

 Uhrenholdt Jacobsen är norsk IOK-medlem och har en positiv syn på att ett grundarbete inleds.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.