"Utred kriterierna för OS-uttagningar"

Åtta olympiska specialidrottsförbunds går samman och protesterar i en gemensam motion mot SOK:suttagningskriterier för deltagande i OS. Gruppen betonar:”Sverige skiljer sig mot många andra länder där den enskilda idrottens internationella”  uttagningskriterier är styrande.”

 • De åtta föreslår att Sveriges Olympiska Kommitté tillsätter en utredningsgrupp i ämnet och att det också blir ett tydligt deltagande från de olympiska specialidrottsförbunden i utredningsarbetet. 

Gruppen noterar dessutom att det var det mycket positivt att SOK på sitt digitala informationsmöte den 7 december meddelade att styrelsen ska lägga fram ett förslag till årsmötet 2022 om en översyn av uttagningskriterierna. 

utvärdera och analysera

Men ändå enades de åtta representanterna om en motion för att presentera viktiga aspekter inför den kommande översynen.

”Det finns anledning att utvärdera hur topp-åtta kriterierna respektive framtidskriteriet fungerat. Vidare är det viktigt att analysera hur andra länder hanterar uttagningskriterierna och utvärdera deras system samt titta på olika aspekter om vad det skulle innebära om Sverige har principen att följa de enskilda idrotternas internationella kriterier för uttagning

Gruppen vill i sammanhanget understryka det faktum att Sveriges deltagande i olympiska spel stöttas med statliga medel, och skriver ”Av lagen (1995:361) om överlämnande av förvaltningsuppgifter till Sveriges Riks¬idrottsförbund och den kompletterande förordningen (1999:1177) om stats¬bidrag till idrottsverksamhet framgår syftet med detta statsbidrag – som regeringen uppdragit åt Riksidrottsförbundet att i myndighets ställe fördela inom idrotts-rörelsen, inklusive till Sveriges Olympiska Kommitté. 

 

De formella riktlinjerna för statsstödet är viktigt att beakta i analysen av rimliga uttagningsprinciper för deltagande på OS. 

”Vi yrkar att årsmötet beslutar:

 • att uppdra åt styrelsen för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK): 
 • att omgående tillsätta en utredningsgrupp för att utreda lämpliga kriterier för kommitténs OS-uttagningar, och i vilken grupp specialidrottsförbunden ska vara tydligt representerade”.
 • att utredningen ska beakta olika perspektiv såsom idrottsliga, ekonomiska och politiska inklusive svenska idrottsrörelsens värdegrund, syfte och strategi och syftet med tilldelning av statsmedel till idrottsrörelsen.
 • att utredningen ska redovisa sitt uppdrag i god tid inför årsmötet 2023.

De åtta förbunden

De som står bakom motionen är ordföranden i åtta förbund:

 • Carina Olsson, ordförande Svenska Bågskytteförbundet
 • Stefhan Klang, ordförande Svenska Cykelförbundet
 • Johan Storåkers, ordförande Svenska Friidrottsförbundet
 • Helena Rosén Andersson ordförande Svenska Konståkningsförbundet
 • Pia Zätterström, ordförande Svenska Simförbundet, 
 • Mervi Karttunen, ordförande Svenska Skridsko- Kälk- och Rullidrottsförbundet, 
 • Sammi Kaidi, ordförande, Svenska Taekwondoförbundet 
 • Henrik Nöbbelin, ordförande Svenska Triathlonförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.