"Utred kriterierna för OS-uttagningar"

Åtta olympiska specialidrottsförbunds går samman och protesterar i en gemensam motion mot SOK:suttagningskriterier för deltagande i OS. Gruppen betonar:”Sverige skiljer sig mot många andra länder där den enskilda idrottens internationella”  uttagningskriterier är styrande.”

  • De åtta föreslår att Sveriges Olympiska Kommitté tillsätter en utredningsgrupp i ämnet och att det också blir ett tydligt deltagande från de olympiska specialidrottsförbunden i utredningsarbetet. 

Gruppen noterar dessutom att det var det mycket positivt att SOK på sitt digitala informationsmöte den 7 december meddelade att styrelsen ska lägga fram ett förslag till årsmötet 2022 om en översyn av uttagningskriterierna. 

utvärdera och analysera

Men ändå enades de åtta representanterna om en motion för att presentera viktiga aspekter inför den kommande översynen.

”Det finns anledning att utvärdera hur topp-åtta kriterierna respektive framtidskriteriet fungerat. Vidare är det viktigt att analysera hur andra länder hanterar uttagningskriterierna och utvärdera deras system samt titta på olika aspekter om vad det skulle innebära om Sverige har principen att följa de enskilda idrotternas internationella kriterier för uttagning

Gruppen vill i sammanhanget understryka det faktum att Sveriges deltagande i olympiska spel stöttas med statliga medel, och skriver ”Av lagen (1995:361) om överlämnande av förvaltningsuppgifter till Sveriges Riks¬idrottsförbund och den kompletterande förordningen (1999:1177) om stats¬bidrag till idrottsverksamhet framgår syftet med detta statsbidrag – som regeringen uppdragit åt Riksidrottsförbundet att i myndighets ställe fördela inom idrotts-rörelsen, inklusive till Sveriges Olympiska Kommitté. 

 

De formella riktlinjerna för statsstödet är viktigt att beakta i analysen av rimliga uttagningsprinciper för deltagande på OS. 

”Vi yrkar att årsmötet beslutar:

  • att uppdra åt styrelsen för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK): 
  • att omgående tillsätta en utredningsgrupp för att utreda lämpliga kriterier för kommitténs OS-uttagningar, och i vilken grupp specialidrottsförbunden ska vara tydligt representerade”.
  • att utredningen ska beakta olika perspektiv såsom idrottsliga, ekonomiska och politiska inklusive svenska idrottsrörelsens värdegrund, syfte och strategi och syftet med tilldelning av statsmedel till idrottsrörelsen.
  • att utredningen ska redovisa sitt uppdrag i god tid inför årsmötet 2023.

De åtta förbunden

De som står bakom motionen är ordföranden i åtta förbund:

  • Carina Olsson, ordförande Svenska Bågskytteförbundet
  • Stefhan Klang, ordförande Svenska Cykelförbundet
  • Johan Storåkers, ordförande Svenska Friidrottsförbundet
  • Helena Rosén Andersson ordförande Svenska Konståkningsförbundet
  • Pia Zätterström, ordförande Svenska Simförbundet, 
  • Mervi Karttunen, ordförande Svenska Skridsko- Kälk- och Rullidrottsförbundet, 
  • Sammi Kaidi, ordförande, Svenska Taekwondoförbundet 
  • Henrik Nöbbelin, ordförande Svenska Triathlonförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.