"Utred kriterierna för OS-uttagningar"

Åtta olympiska specialidrottsförbunds går samman och protesterar i en gemensam motion mot SOK:suttagningskriterier för deltagande i OS. Gruppen betonar:”Sverige skiljer sig mot många andra länder där den enskilda idrottens internationella”  uttagningskriterier är styrande.”

 • De åtta föreslår att Sveriges Olympiska Kommitté tillsätter en utredningsgrupp i ämnet och att det också blir ett tydligt deltagande från de olympiska specialidrottsförbunden i utredningsarbetet. 

Gruppen noterar dessutom att det var det mycket positivt att SOK på sitt digitala informationsmöte den 7 december meddelade att styrelsen ska lägga fram ett förslag till årsmötet 2022 om en översyn av uttagningskriterierna. 

utvärdera och analysera

Men ändå enades de åtta representanterna om en motion för att presentera viktiga aspekter inför den kommande översynen.

”Det finns anledning att utvärdera hur topp-åtta kriterierna respektive framtidskriteriet fungerat. Vidare är det viktigt att analysera hur andra länder hanterar uttagningskriterierna och utvärdera deras system samt titta på olika aspekter om vad det skulle innebära om Sverige har principen att följa de enskilda idrotternas internationella kriterier för uttagning

Gruppen vill i sammanhanget understryka det faktum att Sveriges deltagande i olympiska spel stöttas med statliga medel, och skriver ”Av lagen (1995:361) om överlämnande av förvaltningsuppgifter till Sveriges Riks¬idrottsförbund och den kompletterande förordningen (1999:1177) om stats¬bidrag till idrottsverksamhet framgår syftet med detta statsbidrag – som regeringen uppdragit åt Riksidrottsförbundet att i myndighets ställe fördela inom idrotts-rörelsen, inklusive till Sveriges Olympiska Kommitté. 

 

De formella riktlinjerna för statsstödet är viktigt att beakta i analysen av rimliga uttagningsprinciper för deltagande på OS. 

”Vi yrkar att årsmötet beslutar:

 • att uppdra åt styrelsen för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK): 
 • att omgående tillsätta en utredningsgrupp för att utreda lämpliga kriterier för kommitténs OS-uttagningar, och i vilken grupp specialidrottsförbunden ska vara tydligt representerade”.
 • att utredningen ska beakta olika perspektiv såsom idrottsliga, ekonomiska och politiska inklusive svenska idrottsrörelsens värdegrund, syfte och strategi och syftet med tilldelning av statsmedel till idrottsrörelsen.
 • att utredningen ska redovisa sitt uppdrag i god tid inför årsmötet 2023.

De åtta förbunden

De som står bakom motionen är ordföranden i åtta förbund:

 • Carina Olsson, ordförande Svenska Bågskytteförbundet
 • Stefhan Klang, ordförande Svenska Cykelförbundet
 • Johan Storåkers, ordförande Svenska Friidrottsförbundet
 • Helena Rosén Andersson ordförande Svenska Konståkningsförbundet
 • Pia Zätterström, ordförande Svenska Simförbundet, 
 • Mervi Karttunen, ordförande Svenska Skridsko- Kälk- och Rullidrottsförbundet, 
 • Sammi Kaidi, ordförande, Svenska Taekwondoförbundet 
 • Henrik Nöbbelin, ordförande Svenska Triathlonförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.