Var tredje startande är en kvinna i dag

Vasaloppets organisation har tagit beslutet:  – Vi måste få flera kvinnor att delta i våra lopp!

I dag är var tredje startande en kvinna!

Både män och kvinnor åker skidor, springer och cyklar de olika loppen – såväl motionärer som elit, men de manliga deltagarna är alltjämt i majoritet. Därför inleds nu ett arbete för att mer aktivt locka fler kvinnor att delta både under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.

– Vi vill uppnå en jämnare könsfördelning i våra lopp, och därför ber vi nu även om hjälp utifrån för att få fler kvinnor att delta i Vasaloppets arrangemang, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

Strävan efter att nå ökad jämlikhet är en del av Vasaloppets hållbarhetsarbete som bygger på Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. 

"Måste anstränga oss"

Fakta är att 2022 utgjorde kvinnorna 32 procent av deltagarna i Vasaloppets olika lopp. Men det är alltså en bit kvar till att ha samma andel kvinnor som män.

– Långsiktigt handlar det om att vara hållbara i vår strävan att inspirera och entusiasmera människor till en bättre hälsa. Oavsett om det gäller Vasaloppets större roll att främja folkhälsan eller att inspirera den enskilde individen vill vi nå ut till fler. Och just nu väljer vi att fokusera på kvinnorna, säger Johan Eriksson.

Ett större arbete ska alltså starta och planen är att aktivt jobba med analyser och aktiviteter för att på lång sikt kunna nå målet om en jämnare könsbalans. Denna vecka drar en kampanj i gång via en annons i Dagens Nyheter och i digitala kanaler där Vasaloppet efterlyser personer som vill hjälpa till med detta arbete i en särskild utvecklingsgrupp. Syftet är att skapa rätt förutsättningar för mer jämlika arrangemang i Vasaloppsarenan.

Vem som helst får söka och förutom att vara med och påverka Vasaloppets utveckling är tanken att dessa personer också ska fungera som ambassadörer och inspirera fler kvinnor att delta i motionslopp.

– Vi har redan fått in flera ansökningar vilket känns väldigt roligt. Vi vet att det finns många Vasaloppsfantaster därute som liksom vi brinner för motion och hälsa och nu hoppas vi att några av dem tar chansen att vara med oss i detta arbete och hjälpa oss i vår strävan att bli mer jämlika, säger Johan Eriksson.

Ansökan för att vara med i utvecklingsgruppen är öppen fram till och med söndag 18 september 2022. De tio personer som blir utsedda att vara med i gruppen presenteras i slutet av september.

Historiken för kvinnor

Vintern 2023 är det 100 år sedan Margit Nordin, som första kvinna, åkte Vasaloppet. Efter det tilläts kvinnor inte delta förrän 1979 då både män och kvinnor fick åka det nya loppet Öppet Spår. 1980 ändrade Vasaloppet reglerna så att kvinnor från och med 1981 åter fick delta i Vasaloppet. Sedan dess har intresset vuxit, decennium för decennium. 2022 såg könsfördelningen i Vasaloppets lopp ut som följer:

Könsfördelning Vasaloppets lopp 2022

(Siffrorna i stafetterna är baserade på lagledarens kön då övriga lagmedlemmars uppgifter inte alltid finns tillgängliga)

Siffror i mängd

Vasaloppets vintervecka

Vasaloppet 30: 39,64 procent kvinnor, Tjejvasan: 100,00 procent kvinnor, Ungdomsvasan: 45,53 procent kvinnor, Öppet Spår måndag: 26,84 procent kvinnor, Öppet Spår söndag: 27,84 procent kvinnor, Vasaloppet 45: 43,98 procent kvinnor, Stafettvasan: 28,66 procent kvinnor, Nattvasan 30: 48,60 procent kvinnor, Nattvasan 45: 41,84 procent kvinnor, Nattvasan 90: 20,05 procent kvinnor, Vasaloppet 10: 50,17 procent kvinnor, Vasaloppet: 17,32 procent kvinnor

Totalt, vinter: 33,96 procent kvinnor

Vasaloppets sommarvecka:

Cykelvasan Öppet Spår: 25,68 procent kvinnor, Cykelvasan 90: 13,23 procent kvinnor, Ungdomscykelvasan: 36,26 procent kvinnor, Cykelvasan 30: 48,84 procent kvinnor, Cykelvasan 45: 44,89 procent kvinnor, Trailvasan 10: 64,13 procent kvinnor, Ultravasan 90: 27,51 procent kvinnor, 

Ultravasan 45: 48,35 procent kvinnor, Trailvasan 30: 63,39 procent kvinnor, Vasastafetten: 43,35 procent kvinnor, Vasakvartetten: 34,78 procent kvinnor

Totalt sommar: 27,16 procent kvinnor

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Plötsligt kommer beskedet . Glenn Strömberg, 62, gör sina sista dagar på SVT i nästa vecka. Efter 26 år lämnar han och går till Viaplay Group.

– Viaplay är väldigt glada och stolta över att vi kom överens med Glenn om ett flerårigt avtal, säger presschefen Fredrik Johansson.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.