Var tredje startande är en kvinna i dag

Vasaloppets organisation har tagit beslutet:  – Vi måste få flera kvinnor att delta i våra lopp!

I dag är var tredje startande en kvinna!

Både män och kvinnor åker skidor, springer och cyklar de olika loppen – såväl motionärer som elit, men de manliga deltagarna är alltjämt i majoritet. Därför inleds nu ett arbete för att mer aktivt locka fler kvinnor att delta både under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.

– Vi vill uppnå en jämnare könsfördelning i våra lopp, och därför ber vi nu även om hjälp utifrån för att få fler kvinnor att delta i Vasaloppets arrangemang, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

Strävan efter att nå ökad jämlikhet är en del av Vasaloppets hållbarhetsarbete som bygger på Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. 

"Måste anstränga oss"

Fakta är att 2022 utgjorde kvinnorna 32 procent av deltagarna i Vasaloppets olika lopp. Men det är alltså en bit kvar till att ha samma andel kvinnor som män.

– Långsiktigt handlar det om att vara hållbara i vår strävan att inspirera och entusiasmera människor till en bättre hälsa. Oavsett om det gäller Vasaloppets större roll att främja folkhälsan eller att inspirera den enskilde individen vill vi nå ut till fler. Och just nu väljer vi att fokusera på kvinnorna, säger Johan Eriksson.

Ett större arbete ska alltså starta och planen är att aktivt jobba med analyser och aktiviteter för att på lång sikt kunna nå målet om en jämnare könsbalans. Denna vecka drar en kampanj i gång via en annons i Dagens Nyheter och i digitala kanaler där Vasaloppet efterlyser personer som vill hjälpa till med detta arbete i en särskild utvecklingsgrupp. Syftet är att skapa rätt förutsättningar för mer jämlika arrangemang i Vasaloppsarenan.

Vem som helst får söka och förutom att vara med och påverka Vasaloppets utveckling är tanken att dessa personer också ska fungera som ambassadörer och inspirera fler kvinnor att delta i motionslopp.

– Vi har redan fått in flera ansökningar vilket känns väldigt roligt. Vi vet att det finns många Vasaloppsfantaster därute som liksom vi brinner för motion och hälsa och nu hoppas vi att några av dem tar chansen att vara med oss i detta arbete och hjälpa oss i vår strävan att bli mer jämlika, säger Johan Eriksson.

Ansökan för att vara med i utvecklingsgruppen är öppen fram till och med söndag 18 september 2022. De tio personer som blir utsedda att vara med i gruppen presenteras i slutet av september.

Historiken för kvinnor

Vintern 2023 är det 100 år sedan Margit Nordin, som första kvinna, åkte Vasaloppet. Efter det tilläts kvinnor inte delta förrän 1979 då både män och kvinnor fick åka det nya loppet Öppet Spår. 1980 ändrade Vasaloppet reglerna så att kvinnor från och med 1981 åter fick delta i Vasaloppet. Sedan dess har intresset vuxit, decennium för decennium. 2022 såg könsfördelningen i Vasaloppets lopp ut som följer:

Könsfördelning Vasaloppets lopp 2022

(Siffrorna i stafetterna är baserade på lagledarens kön då övriga lagmedlemmars uppgifter inte alltid finns tillgängliga)

Siffror i mängd

Vasaloppets vintervecka

Vasaloppet 30: 39,64 procent kvinnor, Tjejvasan: 100,00 procent kvinnor, Ungdomsvasan: 45,53 procent kvinnor, Öppet Spår måndag: 26,84 procent kvinnor, Öppet Spår söndag: 27,84 procent kvinnor, Vasaloppet 45: 43,98 procent kvinnor, Stafettvasan: 28,66 procent kvinnor, Nattvasan 30: 48,60 procent kvinnor, Nattvasan 45: 41,84 procent kvinnor, Nattvasan 90: 20,05 procent kvinnor, Vasaloppet 10: 50,17 procent kvinnor, Vasaloppet: 17,32 procent kvinnor

Totalt, vinter: 33,96 procent kvinnor

Vasaloppets sommarvecka:

Cykelvasan Öppet Spår: 25,68 procent kvinnor, Cykelvasan 90: 13,23 procent kvinnor, Ungdomscykelvasan: 36,26 procent kvinnor, Cykelvasan 30: 48,84 procent kvinnor, Cykelvasan 45: 44,89 procent kvinnor, Trailvasan 10: 64,13 procent kvinnor, Ultravasan 90: 27,51 procent kvinnor, 

Ultravasan 45: 48,35 procent kvinnor, Trailvasan 30: 63,39 procent kvinnor, Vasastafetten: 43,35 procent kvinnor, Vasakvartetten: 34,78 procent kvinnor

Totalt sommar: 27,16 procent kvinnor

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.