Var tredje startande är en kvinna i dag

Vasaloppets organisation har tagit beslutet:  – Vi måste få flera kvinnor att delta i våra lopp!

I dag är var tredje startande en kvinna!

Både män och kvinnor åker skidor, springer och cyklar de olika loppen – såväl motionärer som elit, men de manliga deltagarna är alltjämt i majoritet. Därför inleds nu ett arbete för att mer aktivt locka fler kvinnor att delta både under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.

– Vi vill uppnå en jämnare könsfördelning i våra lopp, och därför ber vi nu även om hjälp utifrån för att få fler kvinnor att delta i Vasaloppets arrangemang, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

Strävan efter att nå ökad jämlikhet är en del av Vasaloppets hållbarhetsarbete som bygger på Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. 

"Måste anstränga oss"

Fakta är att 2022 utgjorde kvinnorna 32 procent av deltagarna i Vasaloppets olika lopp. Men det är alltså en bit kvar till att ha samma andel kvinnor som män.

– Långsiktigt handlar det om att vara hållbara i vår strävan att inspirera och entusiasmera människor till en bättre hälsa. Oavsett om det gäller Vasaloppets större roll att främja folkhälsan eller att inspirera den enskilde individen vill vi nå ut till fler. Och just nu väljer vi att fokusera på kvinnorna, säger Johan Eriksson.

Ett större arbete ska alltså starta och planen är att aktivt jobba med analyser och aktiviteter för att på lång sikt kunna nå målet om en jämnare könsbalans. Denna vecka drar en kampanj i gång via en annons i Dagens Nyheter och i digitala kanaler där Vasaloppet efterlyser personer som vill hjälpa till med detta arbete i en särskild utvecklingsgrupp. Syftet är att skapa rätt förutsättningar för mer jämlika arrangemang i Vasaloppsarenan.

Vem som helst får söka och förutom att vara med och påverka Vasaloppets utveckling är tanken att dessa personer också ska fungera som ambassadörer och inspirera fler kvinnor att delta i motionslopp.

– Vi har redan fått in flera ansökningar vilket känns väldigt roligt. Vi vet att det finns många Vasaloppsfantaster därute som liksom vi brinner för motion och hälsa och nu hoppas vi att några av dem tar chansen att vara med oss i detta arbete och hjälpa oss i vår strävan att bli mer jämlika, säger Johan Eriksson.

Ansökan för att vara med i utvecklingsgruppen är öppen fram till och med söndag 18 september 2022. De tio personer som blir utsedda att vara med i gruppen presenteras i slutet av september.

Historiken för kvinnor

Vintern 2023 är det 100 år sedan Margit Nordin, som första kvinna, åkte Vasaloppet. Efter det tilläts kvinnor inte delta förrän 1979 då både män och kvinnor fick åka det nya loppet Öppet Spår. 1980 ändrade Vasaloppet reglerna så att kvinnor från och med 1981 åter fick delta i Vasaloppet. Sedan dess har intresset vuxit, decennium för decennium. 2022 såg könsfördelningen i Vasaloppets lopp ut som följer:

Könsfördelning Vasaloppets lopp 2022

(Siffrorna i stafetterna är baserade på lagledarens kön då övriga lagmedlemmars uppgifter inte alltid finns tillgängliga)

Siffror i mängd

Vasaloppets vintervecka

Vasaloppet 30: 39,64 procent kvinnor, Tjejvasan: 100,00 procent kvinnor, Ungdomsvasan: 45,53 procent kvinnor, Öppet Spår måndag: 26,84 procent kvinnor, Öppet Spår söndag: 27,84 procent kvinnor, Vasaloppet 45: 43,98 procent kvinnor, Stafettvasan: 28,66 procent kvinnor, Nattvasan 30: 48,60 procent kvinnor, Nattvasan 45: 41,84 procent kvinnor, Nattvasan 90: 20,05 procent kvinnor, Vasaloppet 10: 50,17 procent kvinnor, Vasaloppet: 17,32 procent kvinnor

Totalt, vinter: 33,96 procent kvinnor

Vasaloppets sommarvecka:

Cykelvasan Öppet Spår: 25,68 procent kvinnor, Cykelvasan 90: 13,23 procent kvinnor, Ungdomscykelvasan: 36,26 procent kvinnor, Cykelvasan 30: 48,84 procent kvinnor, Cykelvasan 45: 44,89 procent kvinnor, Trailvasan 10: 64,13 procent kvinnor, Ultravasan 90: 27,51 procent kvinnor, 

Ultravasan 45: 48,35 procent kvinnor, Trailvasan 30: 63,39 procent kvinnor, Vasastafetten: 43,35 procent kvinnor, Vasakvartetten: 34,78 procent kvinnor

Totalt sommar: 27,16 procent kvinnor

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.