Så många vinster med ett stort samarbete

-Även om Linköping har stor erfarenhet av att arrangera evenemang var det första gången vi genomförde ett så här stort evenemang som SM-veckan. Arbetet med SM-veckan kommer att lämna viktiga bidrag efter sig – bland annat har vi skapat ett närmare samarbete mellan och inom kommun, näringsliv och föreningsliv som vi kommer att ha stor nytta av framåt. Vi har också utvecklat vårt hållbarhetsarbete i samband med evenemang, något som vi också tar med oss, säger Anders Thorén på Visit Linköping & Co, som var lokal projektledare för SM-veckan.

80 miljoner kronor i specifik turistekonomisk omsättning, toppbetyg för Linköping som värdstad och två miljoner tittare på SVT:s sändningar. Det är några av resultaten i den utvärdering som gjorts av SM-veckan i Linköping. Gissa om de ansvariga jublar

Utvärderingen av SM-veckan i Linköping är klar och analysen visar på en stark turistekonomisk omsättning för evenemanget och hög nöjdhet bland besökarna.

Enbart plus i utvärderingen

- Detta var den första ”SM-veckan Sommar” på tre år och vilken vecka det blev! Linköping var väl förberedda som värdstad och erbjöd en av de tajtaste SM-veckorna någonsin med gångavstånd mellan större delen av idrotterna vilket skapade en härlig stämning, säger Maria Hallberg, projektledare för SM-veckan, Riksidrottsförbundet. 

-  Efter några år av pandemi är det roligt att SM-veckan håller ställningarna som populärt evenemang både bland besökare och TV-tittare.

Det är Upplevelseinstitutet som, på uppdrag av Riksidrottsförbundet och Linköpings kommun, har genomfört analysen av SM-veckan sommar i Linköping 2022 när det gäller det de turistekonomiska effekterna, besökarnas upplevelse och mediegenomslaget. 

Utvärderingen bygger bland annat på telefonundersökningar, på plats-intervjuer och en webbenkät. Totalt genomfördes drygt 2400 intervjuer.

Enligt Upplevelseinstitutets beräkning besöktes SM-veckan av 67 600 personer, varav 64 procent var Linköpingsbor och 36 procent turister. Av turisterna var det 54 procent som övernattade, övriga var dagsbesökare. Även Linköpingsborna slöt upp. Av alla som bor i Linköpings kommun beräknas 26 procent ha besökt något av SM-veckans arrangemang.

De tillresta besökarna som kommit till Linköping enbart för att besöka SM-veckan, bidrar med en specifik turistekonomisk omsättning på drygt 80 miljoner kronor i Linköpings kommun. Mest pengar har de konsumerat på restaurang och café samt logi.

-Det är glädjande att se det fantastiska engagemang som Linköpingsborna visade och som bidrog till fulla läktare och en härlig folkfest. Stora evenemang bidrar till Linköpings attraktivitet och är även viktiga för besöksnäringen, vilket visas tydligt i den höga turistekonomiska omsättningen. Och att se vackra bilder från Linköping under 90 timmar i SVT är av stort värde för platsen, säger Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande.

Besökarna ger toppbetyg till Linköping som värdstad med 4,5 i samlat betyg på en femgradig skala, vilket är högst för en sommarvecka någonsin. Även funktionärernas bemötande och kunskap får höga betyg. 31 procent av SM-veckans besökare tog del av TimeOut SM-festen som arrangerades i Trädgårdsföreningen under torsdag-lördag. Där fick besökarna bland annat prova på nya idrotter under Barnens SM-vecka och se populära artister. SM-festen ges medelbetyget 4,3 av besökarna.

-Även om Linköping har stor erfarenhet av att arrangera evenemang var det första gången vi genomförde ett så här stort evenemang som SM-veckan. Arbetet med SM-veckan kommer att lämna viktiga bidrag efter sig – bland annat har vi skapat ett närmare samarbete mellan och inom kommun, näringsliv och föreningsliv som vi kommer att ha stor nytta av framåt. Vi har också utvecklat vårt hållbarhetsarbete i samband med evenemang, något som vi också tar med oss, säger Anders Thorén på Visit Linköping & Co, som var lokal projektledare för SM-veckan.

Upplevelseinstitutet har också gjort en mätning av mediegenomslaget. SM-veckan har förekommit i 1941 artiklar under den bevakade perioden maj-juli 2022 och räckvidden uppgår till 190 miljoner kontakter. Linköping omnämns i 74 procent av artiklarna (1430 st).

2 miljoner TV-tittare

SVT:s tittarsiffror för SM-veckan i Linköping når en hög nivå. Räckvidden, det vill säga antalet tittare som sett tre minuter eller mer av SVT:s sändningar från Linköping, var hela 2 000 099 tittare. Flest tittare under vardagarna hade rally och crosscart och flest tittare under helgen hade orientering och skateboardslalom.

- Det innebär att en femtedel av Sveriges befolkning har sett något från SM-veckan och utöver detta hade vi också ett stort antal besökare på våra digitala plattformar. Stora delar av tävlingarna genomfördes mitt i stadskärna n med vackra vyer och ur TV-synpunkt håller jag detta som bästa SM-veckan hittills, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Slutrapporten för projektet SM-veckan finns bifogat till pressmeddelandet.

Fakta

SM-veckan Linköping i siffror:

• 90 timmar sändningstid SVT • Ca 4000 deltagare, • Ca 1500 ledare• Ca 1800 funktionärer, • 4 km kravallstaket, • 143 menssäkrade toaletter, • 30 återvinningsstationer

Ca 280 svenska mästare,  31 idrotter, • 9 arenor, •• Mer än 150 programpunkter, • 85 ackrediterade press/media, 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen