113 miljoner i turistomsättning på en vecka
Många kommuner och föreningar har samma dröm, "tänk om vi hade något som Vasaloppet eller åtminstone ett hälften så stort arrangemang". De kommer inte att drömma mindre i fortsättningen. Vasaloppet redovisar nu vad sommarveckan 2022 tillförde 113,1 miljoner kronor till Vasaloppskommunerna. Sedan finns det ju även en vintervecka...
Den turistekonomiska studie som genomfördes av undersökningsföretaget Upplevelseinstitutet i samband med sommarveckan 2022 visar att den turistekonomiska omsättningen var fantastiska 113,1 miljoner kr. Merparten, 106,7 mkr, omsattes i de tre Vasaloppskommunerna Mora, Malung-Sälen och Älvdalen medan cirka 6,4 mkr omsattes ändå i kringliggande kommuner. Studien tar sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ägt rum.
Turistomsättningen sjönk i år
Studien genomförs med jämna mellanrum, senast 2018, och är en utvärdering av de turistekonomiska effekterna som i de tre arrangerande kommunerna (Mora, Malung-Sälen och Älvdalen) vid Vasaloppets sommarvecka, som 2022 omfattade tolv olika lopp i cykling och löpning under sammanlagt fem dagar.
Vid tigare mätningar har den turistekonomiska omsättningen varit 60,2 miljoner 2012, 60,9 miljoner 2014 och 154,9 miljoner 2018. Den turistekonomiska omsättningen 2022 var lägre ( -27 procent) än den 2018 eftersom det var färre deltagare efter pandemin, men deltagarna omsatte å andra sidan något mer per person 2022. De övernattande turisterna spenderade 1 344 kr/dag 2022 jämfört med 1 177 kr/dag 2018.
Omkring 32 100 personer i Vasaloppsregionen beräknas ha haft koppling till sommarveckan 2022; av dessa var ca 4 800 lokala och ca 27 300 turister (unika). Turisterna fördelas på ca 16 800 deltagare, 5 700 medföljare och 4 800 intresserad publik. Det skapades ca 34 000 publiktillfällen (vilket utgjordes av ca 21 250 unika individer).
Den genomsnittlige turisten kom i resesällskap om 3,8 personer; av vilka 2,9 personer deltog i årets lopp och 0,9 personer följde med utan att delta själva (medföljare). De svenska turisterna kom i något större sällskap än de utländska, samt att övernattarna kom i större sällskap än dagpendlarna.
Hyrde övernattningar
7 procent av turisterna dagpendlade, dvs de återvände hem till sin permanentbostad på kvällen, medan 74 procent övernattade kommersiellt och 18 procent övernattade icke-kommersiellt. Dagpendlarna gjorde i snitt 1,3 dagsbesök till Vasaloppets sommarvecka.
En genomsnittlig dagpendlare spenderade ca 316 kr under ett dagsbesök medan en övernattare spenderade ca 1 344 kr per dygn av vilket 398 kr utgjordes av logikostnad och resterande 946 kr var dagskonsumtion (restaurang & café, shopping & souvenirer samt livsmedel var de stora utgiftsposterna).
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar