Frivilliga bidrar med pengar och jobb
Det är en kamp mot klockan. Ovärderliga och för Vasaloppet nödvändiga redskap, maskiner, utrustning och historiska föremål gick upp i rök när centrallagret brann ned till grunden natten till den 4 november 2022.
Till den 24 februari ska det mesta vara återställt. Ett 70-tal privatpersoner, föreningar och företag har anmält sig som frivilliga för att hjälpa till med återuppbyggnaden av materialet som gick förlorat. Dessutom har över 2 200 personer och företag hittills bidragit i insamlingen ”Meter för meter bygger vi upp Vasaloppet igen” och i dag har över en halv miljon kronor kommit in från sympatisörer.
– Vi är oerhört glada och ödmjukt tacksamma för all hjälp och support vi har fått. Den är välbehövlig, framför allt med tanke på tidsaspekten. Arbetet går framåt. Vi kommer få till ett minst lika bra arrangemang som tidigare även om mycket arbete återstår, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.
De första veckorna efter branden ägnades främst åt inventering och registrering av allt material som fanns i drygt 1000 kvadratmeter stora förrådet och som gick förlorat i lågorna. Vissa delar av arbetet kom snabbt i gång, som sökandet efter en ny förrådslokal, beställning av nya skyltar och logistiken kring att ta vara på allmänhetens stora intresse och för att hjälpa till och bidra.
Men fortfarande återstår mycket jobb. Bland mycket annat så var det cirka 2 000 skyltar och många kilometer av de röda klassiska staketen som brann upp...
– Vi har två och en halv månad kvar till Vasaloppets vintervecka 2023 och det blir en intensiv jakt. Vi har en ny lokal men saknar till exempel verktyg och material vilket vi håller på att få ihop och vi är egentligen mitt i arbetet för att påbörja uppbyggnaden av staket och annat, säger Johan Eriksson.
Stödet utifrån, både lokalt, regionalt och även internationellt från privatpersoner, föreningar och företag har varit – och är fortfarande omfattande. Över 2 200 privatpersoner och företag har varit med och stöttat med ekonomiska medel och pengarna som kommit in är just nu en god hjälp på vägen i att snabbt köpa material och kunna återuppbygga alla diverse delar inför vinterveckan 2023.
– Vad som kan bli annorlunda är för tidigt att säga ännu men det kommer inte att påverka deltagarna ute i skidspåret.
– Kanske kommer vi inte hinna måla alla staket eller få fram alla informationsskyltar som vi brukar ha. Och då får vi tänka till och hitta andra lösningar. Saknar vi skyltar planerar vi till exempel att stötta upp med fler funktionärer som agerar informatörer, säger Johan Eriksson.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar