Frivilliga bidrar med pengar och jobb

Det är en kamp mot klockan. Ovärderliga och för Vasaloppet nödvändiga redskap, maskiner, utrustning och historiska föremål gick upp i rök när centrallagret brann ned till grunden natten till den 4 november 2022.

Till den 24 februari ska det mesta vara återställt. Ett 70-tal privatpersoner, föreningar och företag har anmält sig som frivilliga för att hjälpa till med återuppbyggnaden av materialet som gick förlorat. Dessutom har över 2 200 personer och företag hittills bidragit i insamlingen ”Meter för meter bygger vi upp Vasaloppet igen” och i dag har över en halv miljon kronor kommit in från sympatisörer.

 

– Vi är oerhört glada och ödmjukt tacksamma för all hjälp och support vi har fått. Den är välbehövlig, framför allt med tanke på tidsaspekten. Arbetet går framåt. Vi kommer få till ett minst lika bra arrangemang som tidigare även om mycket arbete återstår, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

De första veckorna efter branden ägnades främst åt inventering och registrering av allt material som fanns i drygt 1000 kvadratmeter stora förrådet och som gick förlorat i lågorna. Vissa delar av arbetet kom snabbt i gång, som sökandet efter en ny förrådslokal, beställning av nya skyltar och logistiken kring att ta vara på allmänhetens stora intresse och för att hjälpa till och bidra. 

Men fortfarande återstår mycket jobb. Bland mycket annat så var det cirka 2 000 skyltar och många kilometer av de röda klassiska staketen som brann upp...

– Vi har två och en halv månad kvar till Vasaloppets vintervecka 2023 och det blir en intensiv jakt. Vi har en ny lokal men saknar till exempel verktyg och material vilket vi håller på att få ihop och vi är egentligen mitt i arbetet för att påbörja uppbyggnaden av staket och annat, säger Johan Eriksson.

Stödet utifrån, både lokalt, regionalt och även internationellt från privatpersoner, föreningar och företag har varit – och är fortfarande omfattande. Över 2 200 privatpersoner och företag har varit med och stöttat med ekonomiska medel och pengarna som kommit in är just nu en god hjälp på vägen i att snabbt köpa material och kunna återuppbygga alla diverse delar inför vinterveckan 2023.

– Vad som kan  bli annorlunda  är för tidigt att säga ännu men det kommer inte att  påverka deltagarna ute i skidspåret.

– Kanske kommer vi inte hinna måla alla staket eller få fram alla informationsskyltar som vi brukar ha. Och då får vi tänka till och hitta andra lösningar. Saknar vi skyltar planerar vi till exempel att stötta upp med fler funktionärer som agerar informatörer,  säger Johan Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.