Frivilliga bidrar med pengar och jobb

Det är en kamp mot klockan. Ovärderliga och för Vasaloppet nödvändiga redskap, maskiner, utrustning och historiska föremål gick upp i rök när centrallagret brann ned till grunden natten till den 4 november 2022.

Till den 24 februari ska det mesta vara återställt. Ett 70-tal privatpersoner, föreningar och företag har anmält sig som frivilliga för att hjälpa till med återuppbyggnaden av materialet som gick förlorat. Dessutom har över 2 200 personer och företag hittills bidragit i insamlingen ”Meter för meter bygger vi upp Vasaloppet igen” och i dag har över en halv miljon kronor kommit in från sympatisörer.

 

– Vi är oerhört glada och ödmjukt tacksamma för all hjälp och support vi har fått. Den är välbehövlig, framför allt med tanke på tidsaspekten. Arbetet går framåt. Vi kommer få till ett minst lika bra arrangemang som tidigare även om mycket arbete återstår, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

De första veckorna efter branden ägnades främst åt inventering och registrering av allt material som fanns i drygt 1000 kvadratmeter stora förrådet och som gick förlorat i lågorna. Vissa delar av arbetet kom snabbt i gång, som sökandet efter en ny förrådslokal, beställning av nya skyltar och logistiken kring att ta vara på allmänhetens stora intresse och för att hjälpa till och bidra. 

Men fortfarande återstår mycket jobb. Bland mycket annat så var det cirka 2 000 skyltar och många kilometer av de röda klassiska staketen som brann upp...

– Vi har två och en halv månad kvar till Vasaloppets vintervecka 2023 och det blir en intensiv jakt. Vi har en ny lokal men saknar till exempel verktyg och material vilket vi håller på att få ihop och vi är egentligen mitt i arbetet för att påbörja uppbyggnaden av staket och annat, säger Johan Eriksson.

Stödet utifrån, både lokalt, regionalt och även internationellt från privatpersoner, föreningar och företag har varit – och är fortfarande omfattande. Över 2 200 privatpersoner och företag har varit med och stöttat med ekonomiska medel och pengarna som kommit in är just nu en god hjälp på vägen i att snabbt köpa material och kunna återuppbygga alla diverse delar inför vinterveckan 2023.

– Vad som kan  bli annorlunda  är för tidigt att säga ännu men det kommer inte att  påverka deltagarna ute i skidspåret.

– Kanske kommer vi inte hinna måla alla staket eller få fram alla informationsskyltar som vi brukar ha. Och då får vi tänka till och hitta andra lösningar. Saknar vi skyltar planerar vi till exempel att stötta upp med fler funktionärer som agerar informatörer,  säger Johan Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.