Ungdomarna kommer tillbaka till idrotten

Efter några dystra år ser det nu ljusare ut för landets idrottsföreningar. Pandemiåren 2020 och 2021 minskade aktivitetsnivån, mätt i antal deltagartillfällen, med 13 procent.

Men hösten 2021 hände något, visar en granskning av det lokala aktivitetsstödet – då ökade i stället idrottandet med 7 procent jämfört med samma period året innan. Trenden fortsatte även våren 2022. Då var motsvarande ökning 15 procent.

Aktivitetsnivån i barn- och ungdomsidrotten ökar, visar den nya statistiken. Utvecklingen syns i alla åldersgrupper och i de flesta stora idrotter.

– Antalet deltagartillfällen är fortfarande lägre än före pandemin, men siffrorna visar att idrottsrörelsen är på väg att återhämta sig, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning.

Äldre toåringar slutade

Den positiva utvecklingen syns i alla åldersgrupper, men särskilt bland äldre ungdomar och unga vuxna (17–25 år).

– Coronapandemin slog särskilt hårt mot unga från 18 års ålder och uppåt. För dessa gällde hårdare restriktioner än för yngre idrottare. Det är ett positivt besked att just dessa äldre unga verkar hitta tillbaka till föreningsidrotten. Det fanns en oro att de skulle sluta idrotta eller välja andra träningsformer i stället, till exempel att träna på gym, säger Johan R Norberg

I statistiken ingår även vuxna deltagare med funktionsnedsättningar (över 25 år). Den gruppen har ökat allra mest procentuellt sett – och mer än fördubblat antalet deltagartillfällen mellan våren 2021 och våren 2022.

– Många  tillhörde riskgrupper under pandemin. De drabbades därför särskilt hårt. Det är extra glädjande att se en så stark återstart.

 De flesta större barn- och ungdomsidrotter visar en ökning av antalet deltagartillfällen. Det visar en jämförelse mellan våren 2021 och våren 2022. Kraftigast växer de idrotter som drabbades värst under pandemin, till exempel inomhuslagidrotterna innebandy och handboll, liksom flera kampsporter.

 I den nya statistiken framkommer alltså en vändning. Samtidigt kan man konstatera att aktivitetsnivån hösten 2021 och våren 2022 fortfarande var lägre än motsvarande perioder före pandemin.

Olika mellan idrotter

– Det är ännu för tidigt att fastslå pandemins långsiktiga effekter för svensk idrottsrörelse. Man behöver också ta hänsyn till den stora variationen mellan idrotter. Hela idrottsrörelsen drabbades av pandemin på många olika sätt, säger Johan R Norberg.

 Centrum för idrottsforskning har följt utvecklingen av antalet deltagartillfällen i barn- och ungdomsidrotten sedan 2009. Under den perioden har idrottandet stadigt minskat. Nedgången accelererade under pandemin. Nu tycks aktiviteten alltså åter vara på väg uppåt mot de nivåer vi såg före virusutbrottet.

 Vid Träffpunkt Idrott i Göteborg berör  flera seminarier effekten av pandemin på idrotten. Centrum för idrottsforskning deltar och har en framträdande exponering. CIF ska där presentera nytt material

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.