Ungdomarna kommer tillbaka till idrotten

Efter några dystra år ser det nu ljusare ut för landets idrottsföreningar. Pandemiåren 2020 och 2021 minskade aktivitetsnivån, mätt i antal deltagartillfällen, med 13 procent.

Men hösten 2021 hände något, visar en granskning av det lokala aktivitetsstödet – då ökade i stället idrottandet med 7 procent jämfört med samma period året innan. Trenden fortsatte även våren 2022. Då var motsvarande ökning 15 procent.

Aktivitetsnivån i barn- och ungdomsidrotten ökar, visar den nya statistiken. Utvecklingen syns i alla åldersgrupper och i de flesta stora idrotter.

– Antalet deltagartillfällen är fortfarande lägre än före pandemin, men siffrorna visar att idrottsrörelsen är på väg att återhämta sig, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning.

Äldre toåringar slutade

Den positiva utvecklingen syns i alla åldersgrupper, men särskilt bland äldre ungdomar och unga vuxna (17–25 år).

– Coronapandemin slog särskilt hårt mot unga från 18 års ålder och uppåt. För dessa gällde hårdare restriktioner än för yngre idrottare. Det är ett positivt besked att just dessa äldre unga verkar hitta tillbaka till föreningsidrotten. Det fanns en oro att de skulle sluta idrotta eller välja andra träningsformer i stället, till exempel att träna på gym, säger Johan R Norberg

I statistiken ingår även vuxna deltagare med funktionsnedsättningar (över 25 år). Den gruppen har ökat allra mest procentuellt sett – och mer än fördubblat antalet deltagartillfällen mellan våren 2021 och våren 2022.

– Många  tillhörde riskgrupper under pandemin. De drabbades därför särskilt hårt. Det är extra glädjande att se en så stark återstart.

 De flesta större barn- och ungdomsidrotter visar en ökning av antalet deltagartillfällen. Det visar en jämförelse mellan våren 2021 och våren 2022. Kraftigast växer de idrotter som drabbades värst under pandemin, till exempel inomhuslagidrotterna innebandy och handboll, liksom flera kampsporter.

 I den nya statistiken framkommer alltså en vändning. Samtidigt kan man konstatera att aktivitetsnivån hösten 2021 och våren 2022 fortfarande var lägre än motsvarande perioder före pandemin.

Olika mellan idrotter

– Det är ännu för tidigt att fastslå pandemins långsiktiga effekter för svensk idrottsrörelse. Man behöver också ta hänsyn till den stora variationen mellan idrotter. Hela idrottsrörelsen drabbades av pandemin på många olika sätt, säger Johan R Norberg.

 Centrum för idrottsforskning har följt utvecklingen av antalet deltagartillfällen i barn- och ungdomsidrotten sedan 2009. Under den perioden har idrottandet stadigt minskat. Nedgången accelererade under pandemin. Nu tycks aktiviteten alltså åter vara på väg uppåt mot de nivåer vi såg före virusutbrottet.

 Vid Träffpunkt Idrott i Göteborg berör  flera seminarier effekten av pandemin på idrotten. Centrum för idrottsforskning deltar och har en framträdande exponering. CIF ska där presentera nytt material

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.