Ungdomarna kommer tillbaka till idrotten

Efter några dystra år ser det nu ljusare ut för landets idrottsföreningar. Pandemiåren 2020 och 2021 minskade aktivitetsnivån, mätt i antal deltagartillfällen, med 13 procent.

Men hösten 2021 hände något, visar en granskning av det lokala aktivitetsstödet – då ökade i stället idrottandet med 7 procent jämfört med samma period året innan. Trenden fortsatte även våren 2022. Då var motsvarande ökning 15 procent.

Aktivitetsnivån i barn- och ungdomsidrotten ökar, visar den nya statistiken. Utvecklingen syns i alla åldersgrupper och i de flesta stora idrotter.

– Antalet deltagartillfällen är fortfarande lägre än före pandemin, men siffrorna visar att idrottsrörelsen är på väg att återhämta sig, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning.

Äldre toåringar slutade

Den positiva utvecklingen syns i alla åldersgrupper, men särskilt bland äldre ungdomar och unga vuxna (17–25 år).

– Coronapandemin slog särskilt hårt mot unga från 18 års ålder och uppåt. För dessa gällde hårdare restriktioner än för yngre idrottare. Det är ett positivt besked att just dessa äldre unga verkar hitta tillbaka till föreningsidrotten. Det fanns en oro att de skulle sluta idrotta eller välja andra träningsformer i stället, till exempel att träna på gym, säger Johan R Norberg

I statistiken ingår även vuxna deltagare med funktionsnedsättningar (över 25 år). Den gruppen har ökat allra mest procentuellt sett – och mer än fördubblat antalet deltagartillfällen mellan våren 2021 och våren 2022.

– Många  tillhörde riskgrupper under pandemin. De drabbades därför särskilt hårt. Det är extra glädjande att se en så stark återstart.

 De flesta större barn- och ungdomsidrotter visar en ökning av antalet deltagartillfällen. Det visar en jämförelse mellan våren 2021 och våren 2022. Kraftigast växer de idrotter som drabbades värst under pandemin, till exempel inomhuslagidrotterna innebandy och handboll, liksom flera kampsporter.

 I den nya statistiken framkommer alltså en vändning. Samtidigt kan man konstatera att aktivitetsnivån hösten 2021 och våren 2022 fortfarande var lägre än motsvarande perioder före pandemin.

Olika mellan idrotter

– Det är ännu för tidigt att fastslå pandemins långsiktiga effekter för svensk idrottsrörelse. Man behöver också ta hänsyn till den stora variationen mellan idrotter. Hela idrottsrörelsen drabbades av pandemin på många olika sätt, säger Johan R Norberg.

 Centrum för idrottsforskning har följt utvecklingen av antalet deltagartillfällen i barn- och ungdomsidrotten sedan 2009. Under den perioden har idrottandet stadigt minskat. Nedgången accelererade under pandemin. Nu tycks aktiviteten alltså åter vara på väg uppåt mot de nivåer vi såg före virusutbrottet.

 Vid Träffpunkt Idrott i Göteborg berör  flera seminarier effekten av pandemin på idrotten. Centrum för idrottsforskning deltar och har en framträdande exponering. CIF ska där presentera nytt material

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen