Ungdomarna kommer tillbaka till idrotten

Efter några dystra år ser det nu ljusare ut för landets idrottsföreningar. Pandemiåren 2020 och 2021 minskade aktivitetsnivån, mätt i antal deltagartillfällen, med 13 procent.

Men hösten 2021 hände något, visar en granskning av det lokala aktivitetsstödet – då ökade i stället idrottandet med 7 procent jämfört med samma period året innan. Trenden fortsatte även våren 2022. Då var motsvarande ökning 15 procent.

Aktivitetsnivån i barn- och ungdomsidrotten ökar, visar den nya statistiken. Utvecklingen syns i alla åldersgrupper och i de flesta stora idrotter.

– Antalet deltagartillfällen är fortfarande lägre än före pandemin, men siffrorna visar att idrottsrörelsen är på väg att återhämta sig, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning.

Äldre toåringar slutade

Den positiva utvecklingen syns i alla åldersgrupper, men särskilt bland äldre ungdomar och unga vuxna (17–25 år).

– Coronapandemin slog särskilt hårt mot unga från 18 års ålder och uppåt. För dessa gällde hårdare restriktioner än för yngre idrottare. Det är ett positivt besked att just dessa äldre unga verkar hitta tillbaka till föreningsidrotten. Det fanns en oro att de skulle sluta idrotta eller välja andra träningsformer i stället, till exempel att träna på gym, säger Johan R Norberg

I statistiken ingår även vuxna deltagare med funktionsnedsättningar (över 25 år). Den gruppen har ökat allra mest procentuellt sett – och mer än fördubblat antalet deltagartillfällen mellan våren 2021 och våren 2022.

– Många  tillhörde riskgrupper under pandemin. De drabbades därför särskilt hårt. Det är extra glädjande att se en så stark återstart.

 De flesta större barn- och ungdomsidrotter visar en ökning av antalet deltagartillfällen. Det visar en jämförelse mellan våren 2021 och våren 2022. Kraftigast växer de idrotter som drabbades värst under pandemin, till exempel inomhuslagidrotterna innebandy och handboll, liksom flera kampsporter.

 I den nya statistiken framkommer alltså en vändning. Samtidigt kan man konstatera att aktivitetsnivån hösten 2021 och våren 2022 fortfarande var lägre än motsvarande perioder före pandemin.

Olika mellan idrotter

– Det är ännu för tidigt att fastslå pandemins långsiktiga effekter för svensk idrottsrörelse. Man behöver också ta hänsyn till den stora variationen mellan idrotter. Hela idrottsrörelsen drabbades av pandemin på många olika sätt, säger Johan R Norberg.

 Centrum för idrottsforskning har följt utvecklingen av antalet deltagartillfällen i barn- och ungdomsidrotten sedan 2009. Under den perioden har idrottandet stadigt minskat. Nedgången accelererade under pandemin. Nu tycks aktiviteten alltså åter vara på väg uppåt mot de nivåer vi såg före virusutbrottet.

 Vid Träffpunkt Idrott i Göteborg berör  flera seminarier effekten av pandemin på idrotten. Centrum för idrottsforskning deltar och har en framträdande exponering. CIF ska där presentera nytt material

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.