Korruptionen ökar på lägre nivåer
Idrotten, den plats där många barn och unga från alla samhällsskikt spenderar en stor del av sin fritid, är korruptionsutsatt. Det Och idrottskorruptionen växer. Det var för oss på Institutet Mot Mutor tungt att ta del av Polismyndighetens larmrapport.
Myndigheten bedömer att korrupta ageranden kopplat till idrotten tar sig från storstadsregionerna till mindre orter och till allt lägre divisioner.
2,5 miljoner svenskar över 16 år var medlem i en idrotts- eller friluftsförening under 2022. Drygt hälften av alla barn mellan 12 och 18 år idrottade i en förening mellan 2018–2019.
Fotbollen mest drabbad
Organiserad kriminalitet nyttjar idrottskorruption för egen vinnings skull. Mest utsatt är fotbollen, den sport som är störst inom den svenska föreningsidrotten. Fotbollen är dessutom det specialidrottsförbund med högst omsättning 2021, drygt 700 miljoner svenska kronor.
Rapporten pekar på att bristen av transparens och kunskapsutbyte mellan föreningar och klubbar, samt brist på ansvarsutkrävande, försvårar arbetet mot idrottskorruptionen.
Av statistik från Riksidrottsförbundet framgår att närmare 2,5 miljoner svenskar över 16 år var medlem i en idrotts- eller friluftsförening under 2022. Drygt hälften av alla barn mellan 12 och 18 år idrottade i en förening mellan 2018–2019.
Idrottsrörelsen och föreningslivet berör en stor del av den svenska befolkningen, inte minst barn och unga. Den skapar gemenskap, integration, genererar trygghet och står för integritet.
Det bör dessutom vara i samhällets intresse att motverka korruption inom idrotten. Under 2022 stod det kommunala bidraget för kring 12 procent av den genomsnittliga inkomsten för en idrottsförening.
Omfattande hot
Tittar vi på sponsring och reklaminkomster står dessa för i snitt 7 procent för inkomsten. Vi talar om både privata och offentliga medel som investeras i en samhällskär rörelse.
Korruption är ett hot mot samhällets strukturer, den underminerar demokratiska principer och rättsstaten. Den påverkar alla samhällssektorer och är gränsöverskridande; detta är allmänt känt. Nu ser vi även hur korruptionen påverkar den folkrörelse Sverige stoltserar med och som kan minska den oroligheten vi noterar bland unga i Sverige just nu.
Vi stoltserar med all rätt, för det idrottsrörelsen bidrar med. Detär synnerligen unikt. Men tydligt är att vi, som samhälle, behöver agera för att förhindra korruptionens framfart.
Idrottsrörelsen ska inte föda korrupta ageranden och samhället behöver kraftsamla för att korruptionen inte ska rota sig allt djupare.
Positivt är att en ny arbetsgrupp inom Polisen tillsatts för att driva arbetet mot idrottskorruption framåt. Men, det krävs engagemang från hela samhället för att få bukt med korruptionen på alla samhällsnivåer. Detta går inte att understryka nog.
Vi måste agera genom att öka kunskapen kring korruptionen, dess risker och de allvarliga konsekvenser den för med sig. Vi måste, med samhället som enad front, visa att korruption, som inte har någon plats i ett demokratiskt och välfungerande samhälle, inte accepteras.
Vi måste freda idrottsrörelsen och förhindra att dess syfte och samhällsnytta urholkas. Om inte för samhället i stort, för de barn och unga som har sitt sammanhang där idrottsrörelsen fostrar framtiden, är en positiv samhällskraft och skänker många barn, unga och vuxna glädje.
Den skapar sammanhang för utsatta och fostrar de som är vår framtid. Att inte agera mot korruptionens hot vore ett svek. Ett aktivt påverkansarbete, där sponsorer, föreningsaktiva, vårdnadshavare och föreningslivets toppskick tillsammans stänger dörren för mutor och korruption, är det som behövs.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar