Korruptionen ökar på lägre nivåer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten, den plats där många barn och unga från alla samhällsskikt spenderar en stor del av sin fritid, är korruptionsutsatt. Det Och idrottskorruptionen  växer. Det var för oss på Institutet Mot Mutor tungt att ta del av Polismyndighetens larmrapport.

Myndigheten bedömer att korrupta ageranden kopplat till idrotten tar sig från storstadsregionerna till mindre orter och till allt lägre divisioner.

2,5 miljoner svenskar över 16 år var medlem i en idrotts- eller friluftsförening under 2022. Drygt hälften av alla barn mellan 12 och 18 år idrottade i en förening mellan 2018–2019.  

Fotbollen mest drabbad

Organiserad kriminalitet nyttjar idrottskorruption för egen vinnings skull. Mest utsatt är fotbollen, den sport som är störst inom den svenska föreningsidrotten. Fotbollen är dessutom det specialidrottsförbund med högst omsättning 2021, drygt 700 miljoner svenska kronor. 

Rapporten pekar på att bristen av transparens och kunskapsutbyte mellan föreningar och klubbar, samt brist på ansvarsutkrävande, försvårar arbetet mot idrottskorruptionen. 

Av statistik från Riksidrottsförbundet framgår att närmare 2,5 miljoner svenskar över 16 år var medlem i en idrotts- eller friluftsförening under 2022. Drygt hälften av alla barn mellan 12 och 18 år idrottade i en förening mellan 2018–2019. 

Idrottsrörelsen och föreningslivet berör en stor del av den svenska befolkningen, inte minst barn och unga. Den skapar gemenskap, integration, genererar trygghet och står för integritet. 

Det bör dessutom vara i samhällets intresse att motverka korruption inom idrotten. Under 2022 stod det kommunala bidraget för kring 12 procent av den genomsnittliga inkomsten för en idrottsförening. 

Omfattande hot

Tittar vi på sponsring och reklaminkomster står dessa för i snitt 7 procent för inkomsten. Vi talar om både privata och offentliga medel som investeras i en samhällskär rörelse.

Korruption är ett hot mot samhällets strukturer, den underminerar demokratiska principer och rättsstaten. Den påverkar alla samhällssektorer och är gränsöverskridande; detta är allmänt känt. Nu ser vi även hur korruptionen påverkar den folkrörelse Sverige stoltserar med och som kan minska den oroligheten vi noterar bland unga i Sverige just nu. 

Vi stoltserar med all rätt, för det idrottsrörelsen bidrar med. Detär synnerligen  unikt. Men tydligt är att vi, som samhälle, behöver agera för att förhindra korruptionens framfart. 

Idrottsrörelsen ska inte föda korrupta ageranden och samhället behöver kraftsamla för att korruptionen inte ska rota sig allt djupare.

Positivt är att en ny arbetsgrupp inom Polisen tillsatts för att driva arbetet mot idrottskorruption framåt. Men, det krävs engagemang från hela samhället för att få bukt med korruptionen på alla samhällsnivåer. Detta går inte att understryka nog.

Vi måste agera genom att öka kunskapen kring korruptionen, dess risker och de allvarliga konsekvenser den för med sig. Vi måste, med samhället som enad front, visa att korruption, som inte har någon plats i ett demokratiskt och välfungerande samhälle, inte accepteras. 

Vi måste freda idrottsrörelsen och förhindra att dess syfte och samhällsnytta urholkas. Om inte för samhället i stort, för de barn och unga som har sitt sammanhang där idrottsrörelsen fostrar framtiden, är en positiv samhällskraft och skänker många barn, unga och vuxna glädje. 

Den skapar sammanhang för utsatta och fostrar de som är vår framtid. Att inte agera mot korruptionens hot vore ett svek. Ett aktivt påverkansarbete, där sponsorer, föreningsaktiva, vårdnadshavare och föreningslivets toppskick tillsammans stänger dörren för mutor och korruption, är det som behövs.

Erica Mikaelsson och Parul Sharma

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.