Korruptionen ökar på lägre nivåer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten, den plats där många barn och unga från alla samhällsskikt spenderar en stor del av sin fritid, är korruptionsutsatt. Det Och idrottskorruptionen  växer. Det var för oss på Institutet Mot Mutor tungt att ta del av Polismyndighetens larmrapport.

Myndigheten bedömer att korrupta ageranden kopplat till idrotten tar sig från storstadsregionerna till mindre orter och till allt lägre divisioner.

2,5 miljoner svenskar över 16 år var medlem i en idrotts- eller friluftsförening under 2022. Drygt hälften av alla barn mellan 12 och 18 år idrottade i en förening mellan 2018–2019.  

Fotbollen mest drabbad

Organiserad kriminalitet nyttjar idrottskorruption för egen vinnings skull. Mest utsatt är fotbollen, den sport som är störst inom den svenska föreningsidrotten. Fotbollen är dessutom det specialidrottsförbund med högst omsättning 2021, drygt 700 miljoner svenska kronor. 

Rapporten pekar på att bristen av transparens och kunskapsutbyte mellan föreningar och klubbar, samt brist på ansvarsutkrävande, försvårar arbetet mot idrottskorruptionen. 

Av statistik från Riksidrottsförbundet framgår att närmare 2,5 miljoner svenskar över 16 år var medlem i en idrotts- eller friluftsförening under 2022. Drygt hälften av alla barn mellan 12 och 18 år idrottade i en förening mellan 2018–2019. 

Idrottsrörelsen och föreningslivet berör en stor del av den svenska befolkningen, inte minst barn och unga. Den skapar gemenskap, integration, genererar trygghet och står för integritet. 

Det bör dessutom vara i samhällets intresse att motverka korruption inom idrotten. Under 2022 stod det kommunala bidraget för kring 12 procent av den genomsnittliga inkomsten för en idrottsförening. 

Omfattande hot

Tittar vi på sponsring och reklaminkomster står dessa för i snitt 7 procent för inkomsten. Vi talar om både privata och offentliga medel som investeras i en samhällskär rörelse.

Korruption är ett hot mot samhällets strukturer, den underminerar demokratiska principer och rättsstaten. Den påverkar alla samhällssektorer och är gränsöverskridande; detta är allmänt känt. Nu ser vi även hur korruptionen påverkar den folkrörelse Sverige stoltserar med och som kan minska den oroligheten vi noterar bland unga i Sverige just nu. 

Vi stoltserar med all rätt, för det idrottsrörelsen bidrar med. Detär synnerligen  unikt. Men tydligt är att vi, som samhälle, behöver agera för att förhindra korruptionens framfart. 

Idrottsrörelsen ska inte föda korrupta ageranden och samhället behöver kraftsamla för att korruptionen inte ska rota sig allt djupare.

Positivt är att en ny arbetsgrupp inom Polisen tillsatts för att driva arbetet mot idrottskorruption framåt. Men, det krävs engagemang från hela samhället för att få bukt med korruptionen på alla samhällsnivåer. Detta går inte att understryka nog.

Vi måste agera genom att öka kunskapen kring korruptionen, dess risker och de allvarliga konsekvenser den för med sig. Vi måste, med samhället som enad front, visa att korruption, som inte har någon plats i ett demokratiskt och välfungerande samhälle, inte accepteras. 

Vi måste freda idrottsrörelsen och förhindra att dess syfte och samhällsnytta urholkas. Om inte för samhället i stort, för de barn och unga som har sitt sammanhang där idrottsrörelsen fostrar framtiden, är en positiv samhällskraft och skänker många barn, unga och vuxna glädje. 

Den skapar sammanhang för utsatta och fostrar de som är vår framtid. Att inte agera mot korruptionens hot vore ett svek. Ett aktivt påverkansarbete, där sponsorer, föreningsaktiva, vårdnadshavare och föreningslivets toppskick tillsammans stänger dörren för mutor och korruption, är det som behövs.

Erica Mikaelsson och Parul Sharma

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.