Nya Fritidskortet introduceras för 1,6 miljarder

Riksidrottsförbundet tilldelas 7 miljoner för att bistå i arbetet med införandet av fritidskortet, det beslutade regeringen idag. Medlen ska användas till att stödja idrottsföreningar med digital omställning, utbildning och kommunikation. Riksidrottsförbundet välkomnar beskedet men ser samtidigt ett antal utmaningar. En ambitiös och lovvärd satsning för nästan 1,6 miljarder, men redan hörds tvivel från just RF.

I regeringens budget för 2023 finns en satsning på fritidskort där 50 miljoner reserveras under 2023 och sedanföljs upp med ytterligare 731 miljoner 2024 och 792 miljoner 2025. Syftet är att ge fler barn och unga möjlighet att delta i meningsfulla fritidsaktiviteter, öka rörelse och minska stillasittandet.  

Till digital omställning

Riksidrottsförbundet får 7 miljoner i en första omgång för att arbeta med att ge stöd till idrottsföreningar fördigital omställning, utbildning och kommunikation. 

– Jag uppskattar att regeringen ser kraften i idrottsrörelsen och involverar oss. Att sänka trösklarna in i vår verksamhet och få fler barn och unga att både börja med en idrottsaktivitet och sen stanna kvar längre är ett viktigt arbete som pågår i flera delar av idrottsrörelsen, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande i en första kommentar. 

Han och RF  ser dock flera utmaningar för att fritidskortet ska nå sin fulla potential.  

– Det bliren administrativa börda för alla föreningar som redan har mycket av administration.

–  Fritidskortet måste vara enkelt att hantera för alla föreningar som drivs via ideellt engagemang – om de inte mäktar med är mycket förlorat, säger Björn Eriksson. 

E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag att utveckla en digital infrastruktur och Försäkringskassan ska förbereda införandet av fritidskortet. Samverkan ska ske med Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Statens kulturråd. 

I regeringens satsning ska särskilt barn och unga från socioekonomiskt utsatta hushåll ges utökade möjligheter att delta i fritidsaktiviteter med hjälp av fritidskoret. Riksidrottsförbundet presenterade tidigare i mars 2023 ny statistik som visar hur många barn och unga som deltar i föreningsidrott utifrån vilken stadsdel eller vilket område de bor i.

Socioekonomiskt  svaga områden

I områden med starka socioekonomiska förutsättningar är deltagandet i föreningsidrotten högre än i områden med socioekonomiskt svagare förutsättningar.  

– Att de som behöver mest också får mest är bra. Men jag är bekymrad överhur det ska fungera i praktiken. Hur säkerställs att stödet når de barn och unga som faktiskt behöver det som mest? Här ser jag att landets idrottsföreningar och våra 19 RF-SISU distrikt kommer att spela en mycketcentral roll. Dessutom måste det finns föreningar som kan ta emot barnen och anläggningar att bedriva verksamhet i. Fritidskortet är ett steg men det krävs också insatser för ett starkt föreningsliv i dessa områden. En stabil och långsiktig basverksamhet är en avgörande del i framgångsreceptet, säger Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.