Nya Fritidskortet introduceras för 1,6 miljarder

Riksidrottsförbundet tilldelas 7 miljoner för att bistå i arbetet med införandet av fritidskortet, det beslutade regeringen idag. Medlen ska användas till att stödja idrottsföreningar med digital omställning, utbildning och kommunikation. Riksidrottsförbundet välkomnar beskedet men ser samtidigt ett antal utmaningar. En ambitiös och lovvärd satsning för nästan 1,6 miljarder, men redan hörds tvivel från just RF.

I regeringens budget för 2023 finns en satsning på fritidskort där 50 miljoner reserveras under 2023 och sedanföljs upp med ytterligare 731 miljoner 2024 och 792 miljoner 2025. Syftet är att ge fler barn och unga möjlighet att delta i meningsfulla fritidsaktiviteter, öka rörelse och minska stillasittandet.  

Till digital omställning

Riksidrottsförbundet får 7 miljoner i en första omgång för att arbeta med att ge stöd till idrottsföreningar fördigital omställning, utbildning och kommunikation. 

– Jag uppskattar att regeringen ser kraften i idrottsrörelsen och involverar oss. Att sänka trösklarna in i vår verksamhet och få fler barn och unga att både börja med en idrottsaktivitet och sen stanna kvar längre är ett viktigt arbete som pågår i flera delar av idrottsrörelsen, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande i en första kommentar. 

Han och RF  ser dock flera utmaningar för att fritidskortet ska nå sin fulla potential.  

– Det bliren administrativa börda för alla föreningar som redan har mycket av administration.

–  Fritidskortet måste vara enkelt att hantera för alla föreningar som drivs via ideellt engagemang – om de inte mäktar med är mycket förlorat, säger Björn Eriksson. 

E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag att utveckla en digital infrastruktur och Försäkringskassan ska förbereda införandet av fritidskortet. Samverkan ska ske med Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Statens kulturråd. 

I regeringens satsning ska särskilt barn och unga från socioekonomiskt utsatta hushåll ges utökade möjligheter att delta i fritidsaktiviteter med hjälp av fritidskoret. Riksidrottsförbundet presenterade tidigare i mars 2023 ny statistik som visar hur många barn och unga som deltar i föreningsidrott utifrån vilken stadsdel eller vilket område de bor i.

Socioekonomiskt  svaga områden

I områden med starka socioekonomiska förutsättningar är deltagandet i föreningsidrotten högre än i områden med socioekonomiskt svagare förutsättningar.  

– Att de som behöver mest också får mest är bra. Men jag är bekymrad överhur det ska fungera i praktiken. Hur säkerställs att stödet når de barn och unga som faktiskt behöver det som mest? Här ser jag att landets idrottsföreningar och våra 19 RF-SISU distrikt kommer att spela en mycketcentral roll. Dessutom måste det finns föreningar som kan ta emot barnen och anläggningar att bedriva verksamhet i. Fritidskortet är ett steg men det krävs också insatser för ett starkt föreningsliv i dessa områden. En stabil och långsiktig basverksamhet är en avgörande del i framgångsreceptet, säger Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen