Nya Fritidskortet introduceras för 1,6 miljarder
Riksidrottsförbundet tilldelas 7 miljoner för att bistå i arbetet med införandet av fritidskortet, det beslutade regeringen idag. Medlen ska användas till att stödja idrottsföreningar med digital omställning, utbildning och kommunikation. Riksidrottsförbundet välkomnar beskedet men ser samtidigt ett antal utmaningar. En ambitiös och lovvärd satsning för nästan 1,6 miljarder, men redan hörds tvivel från just RF.
I regeringens budget för 2023 finns en satsning på fritidskort där 50 miljoner reserveras under 2023 och sedanföljs upp med ytterligare 731 miljoner 2024 och 792 miljoner 2025. Syftet är att ge fler barn och unga möjlighet att delta i meningsfulla fritidsaktiviteter, öka rörelse och minska stillasittandet.
Till digital omställning
Riksidrottsförbundet får 7 miljoner i en första omgång för att arbeta med att ge stöd till idrottsföreningar fördigital omställning, utbildning och kommunikation.
– Jag uppskattar att regeringen ser kraften i idrottsrörelsen och involverar oss. Att sänka trösklarna in i vår verksamhet och få fler barn och unga att både börja med en idrottsaktivitet och sen stanna kvar längre är ett viktigt arbete som pågår i flera delar av idrottsrörelsen, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande i en första kommentar.
Han och RF ser dock flera utmaningar för att fritidskortet ska nå sin fulla potential.
– Det bliren administrativa börda för alla föreningar som redan har mycket av administration.
– Fritidskortet måste vara enkelt att hantera för alla föreningar som drivs via ideellt engagemang – om de inte mäktar med är mycket förlorat, säger Björn Eriksson.
E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag att utveckla en digital infrastruktur och Försäkringskassan ska förbereda införandet av fritidskortet. Samverkan ska ske med Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Statens kulturråd.
I regeringens satsning ska särskilt barn och unga från socioekonomiskt utsatta hushåll ges utökade möjligheter att delta i fritidsaktiviteter med hjälp av fritidskoret. Riksidrottsförbundet presenterade tidigare i mars 2023 ny statistik som visar hur många barn och unga som deltar i föreningsidrott utifrån vilken stadsdel eller vilket område de bor i.
Socioekonomiskt svaga områden
I områden med starka socioekonomiska förutsättningar är deltagandet i föreningsidrotten högre än i områden med socioekonomiskt svagare förutsättningar.
– Att de som behöver mest också får mest är bra. Men jag är bekymrad överhur det ska fungera i praktiken. Hur säkerställs att stödet når de barn och unga som faktiskt behöver det som mest? Här ser jag att landets idrottsföreningar och våra 19 RF-SISU distrikt kommer att spela en mycketcentral roll. Dessutom måste det finns föreningar som kan ta emot barnen och anläggningar att bedriva verksamhet i. Fritidskortet är ett steg men det krävs också insatser för ett starkt föreningsliv i dessa områden. En stabil och långsiktig basverksamhet är en avgörande del i framgångsreceptet, säger Björn Eriksson
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar