200 båtar från tio länder ska runda ön
Snart 200-åriga KSSS – Kungliga Svenska Segel Sällskapet – har vind i seglen och när årets upplaga av Gotland Runt närmar sig öppnar klubbdirektör Stefan Rahm för en mångmiljonsatsning på en permanent hamnanläggning i centrala Stockholm.
Bevisligen finns det ett stort intresse för att prova på segling och båtliv, minst lika stort intresse fsom att vara med på sommarens seglarläger, ett Gotland Runt som fortsätter fyllas av både båtar och partners samt en fortsatt satsning på hållbarhet.
Stefan Rahm, är på ett strålande humör när Idrottens Affärer får en pratstund om årets Gotland Runt som startar 2 juli. Stadshusregattan som avgjordes på Riddarfjärden i mitten av juni blev en succé, enligt Gotland Runt-generalen, nu ser det ut som om Gotland Runt och eventområdet på Djurgården också kommer att bli stor framgång för klubben.
Stort seglingsintresse
- Närmare tusen personer kom och provade på segling och båtliv under Stadshusregattan, både stockholmare och turister. För mig är det yttersta beviset på det stora båt- och seglingsintresset i Stockholm och därmed behovet av en permanent, öppen hamnanläggning för seglare och de som vill prova på segling, med plats för andra vattensporter, säger Stefan Rahm som anser att den perfekta permanenta platsen vore nedanför Junibacken på Djurgården, dvs granne med Wasamuseet:
- Vi på KSSS är beredda att finansiera hamnanläggningen som lär landa runt cirka 20 miljoner kronor – om vi får till en långsiktig lösning. Den investeringen är mer försvarbar än att bygga upp ett eventområde inklusive en hamn under fyra dagar en gång om året, som sedan rivs när båtarna gett sig i väg.
Drygt 200 båtar från tio länder startar på Stockholms ström när Gotland Runt inleds den 2 juli, med målgång i Sandhamn 4–5 juli. Eventområdet vid Wasahamnen på Djurgården öppnar den 29 juni för att besökarna ska kunna bekanta sig med båtarna, prova på segling och båtar eller bara njuta av en öl och en bit mat.
50 000 besökare väntas i samband med starten av den anrika seglingstävlingen som omsätter cirka 10 miljoner kronor, varav merparten kommer från kommersiella partners. De turistekonomiska effekterna för Stockholms stad från besökarna beräknas till det mångdubbla, enligt KSSS.
Ny väg in i föreningslivet
En permanent hamnanläggning centralt i Stockholm kan bli en magnet för turism, både utländsk som inhemsk och passar väl in i Stockholms stads kajstrategi, enligt KSSS. Det är också en möjlighet att stärka stadens profil som ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar, anser Stefan Rahm.
- Våra medlemmar har plockat upp flera ton av skräp och skrot ur vattnet vid eventområdet de senaste två åren. Det fortsätter vi gärna med vid en permanent hamnanläggning, med ideella krafter. En ren och snygg skärgård inklusive Stockholms centrala vatten är en hjärtefråga för oss som seglarförening. Det gynnar staden också.
- Dessutom ger en permanent hamn möjligheter att locka nya grupper som normalt inte kommer i kontakt med seglingen, såsom unga från andra kulturer i socialt utsatt områden, framför allt tjejer. Den skulle bidra till att bli en naturlig inkörsport till våra populära seglarläger och därmed en ny väg in i föreningslivet, vilket är viktigare än någonsin. Många ungdomar behöver hitta mål och mening med sina liv.
Säger Stefan Rahm vars dröm är en permanent hamnanläggning till KSSS 200-årsjubileum år 2030.
Pengarna finns. Nu är det bara frågan vad beslutsfattarna i Stockholms stad säger.
Thomas Björn
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar