RF:s nye generalsekreterare redo

- Först frågade jag mig själv om det skulle fungera för någon som vill att det ska gå fort, säger Erik Strand. Sedan tackade han ja. På måndag kliver han in i Idrottens Hus som Riksidrottsförbundets nye generalsekreterare.

Han kunde inte låta bli att söka jobbet när det blev ledigt. På RF gjorde man om inte vågen så nära nog. En av näringslivets höjdare ville börja jobba där.

Vd på Tickets resebyråer, marknads- och försäljningsdirektör på SAS, vd och koncernchef på Poolia precis som senast på Investors Memira - och nu RF. Inte undra på att många kollegor och kompisar reagerade när nyheten spreds i juli.

Många undrade

- Visst, det var många som undrade. Men många känner också till mitt stora intresse för idrott och ledarskap. Nu kan jag påverka, förändra och se nya förutsättningar, säger Erik Strand som har haft en närhet till idrott i hela sitt liv. Tonåringen som inte visste vad han skulle bli är nu 58 år och har mycket kvar, i alla fall enligt honom själv.

- Om det här är sista jobbet? Nej, absolut inte. Ålder har ingen betydelse. Det är vad man presterar som räknas.

Han är laddad inför sin nya uppgift och är förvissad om att han kan ta med sig mycket av sina erfarenheter från näringslivet.

- Idrotten och idrotts-Sverige står inför stora förändringar och jag är van vid sådana processer.  Under drygt 35 år i näringslivet har jag sysslat mycket med förhandlingar, jag har nått överenskommelser av olika slag, genomfört affärsprocesser och allt det här har gett mig en bred erfarenhet.

- Inte minst är jag van att jobba i team. Det är den samlade kraften och inte den enskilde som åstadkommer kvalitet. När människor känner engagemang och delaktighet blir det också resultat.

Viktigt hålla tempo

Erik Strand fäster stor vikt vid att hålla tempo och leverera.

- Och då kan man inte göra allt själv, betonar han.

Han har en stark tävlingsinstinkt och medger att han är envis, dock inte långsint.

- Nej, det har jag inte tid med.

Upptäckten av att han hade ett intresse kom i sena tonåren.

- Ja, efter ett tag. Men när jag gick ut gymnasiet med medelmåttiga betyg hade jag inte aning om vad jag skulle göra. Så jag blev skidlärare i Åre. Vi hade stor konferensverksamhet och jag träffade många chefer. Många var svaga och jag undrade just hur de kunde ha ledande befattningar.

Det var signalen. Erik Strand såg möjligheter. Med vanan från att möta människor och med idrottslärarutbildningen från Lillsved sökte han jobb hos Gunnar Lundström AB där han jobbade på dagarna och sedan pluggade på kvällstid. Det här pågick i sju år samtidigt som han prövade på ett flertal sporter.

- Allt gav mig en skolning. Jag märkte också att jag ofta blev ledaren eller lagkaptenen. Tydligen hade jag en viss fallenhet. Här ser man en nytta med idrotten. Med en viss automatik utbildas folk, man får lära sig regler och beteenden som alla har nytta av i samhället.

Finansiering en jättefråga

Han kommer in på sina nya arbetsuppgifter.

- Idrottens framtida finansiering är en jättefråga. Med 20 000 föreningar och 3,5 miljoner medlemmar är vi den största folkrörelsen och gör en omätbar samhällsnytta. Oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund når vi alla. Vi måste vara rädda om det ideella Sverige. Utan bredd blir det inte heller någon elit.

Stjärnstatusen och pengarna, då?

- Det är en spegel av samhället, det handlar om ett elitskikt. Se på företagsledare med sina löner. Det är inte konstigt att idrottseliten också har höga ersättningar. Sedan bidrar media till en viss kult, då de välbetalda hårdexploateras, som Carl-Henrik Svanberg och Zlatan Ibrahimovic. Kruxet är om många tar för stora intryck och dömer idrotten där en vardag har mycket enklare och normala villkor.

Han är försiktig med att göra några utfästelser inför sin första arbetsdag hos RF.

- Jag ska i lugn ro bekanta mig med människor och rutiner först.

"Jag tänker påverka"

Hur han ska tackla problemet med exempelvis allt mindre skoljympa och hur RF hukar inför kravet från golf, segling, ridsport och tennis om friskvårdsavdrag för anställda, nej, där går en gräns innan han är på plats.

Erik Strand blir en makthavare och med vana att få saker gjorda kommer han att bryta ny mark i Idrottens Hus. Han tycker om när saker händer och är inriktad på förändring.

- Nu får jag ett jobb där jag kan påverka och det tänker jag göra. Här blir det bara en annan form av resultat och balansräkning, skrattar han.

Thomas Ejderhov

Utbildad på Lillsved

Namn: Erik Strand, 58 år.

Aktuell: Generalsekreterare på RF från 1 december. Han blir chef för ca 170 anställda på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Bor: Trollbäcken, söder om Stockholm.

Eget idrottande: gymnastik, fotboll, handboll, bandy och alpin skidåkning. Golfspelare sedan 1991. Är också utbildad idrottslärare vid Lillsveds folkhögskola.

Idrottsuppdrag: ordförande i Haninge Golfklubb, en uppgift han nu lämnar. Dessutom delaktig i Svenska Handbollförbundets marknadskommitté inför handboll-VM 2011.

Civil karriär: VD på Ticket Resebyråer, 1990- 1996. Han skapade ett framgångsrikt företag och ledde Ticket Resebyråer AB mot en börsintroduktion.

Marknads & Försäljningsdirektör på SAS, 1996-2002.

VD/Koncernchef på Poolia, 2003-2006. Värvad av grundaren Björn Örås, i dag ägare till golfbanan Bro Hof  och  majoritetsägare till Nordea Scandinavian Masters. Under Erik Strands tid i Poolia vände företaget en förlust i elva kvartal till det bästa resultatet någonsin 2006 när bolagets marknadsvärde tredubblades.

VD/Koncernchef i Memira, 2007-2009. Memira är Nordens ledande företag inom ögonkirurgi och Europas snabbast växande kedja för ögonlaser med idag 32 kliniker i Danmark, Norge och Sverige.

Anders Östnäs (inte verifierad)

fre, 2009-11-27 18:12

1. ny generalsekreterare

Vi inom idrottsforskningen och SVEBI (Svensk förening för Beteende- och samhällsvetenskaplig Idrottsforskning) ser fram emot ett framtida gott samarbete med Erik Strand. Han verkar vara en person somn vill förändring, vilket kan behövas. Det finns tyvärr tendenser att idrottsforskningen och idrottsrörelsen går lite grann i otakt. Jag hoppas på en positiv attityd från Eriks sida rörande idrottsforskningen och ett ökat samarbete mellan SVEBI, RF och SISU. Hälsning, Anders Östnäs kassör/redaktör/kontaktman för SVEBI

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.