RF:s nye generalsekreterare redo
Han kunde inte låta bli att söka jobbet när det blev ledigt. På RF gjorde man om inte vågen så nära nog. En av näringslivets höjdare ville börja jobba där.
Vd på Tickets resebyråer, marknads- och försäljningsdirektör på SAS, vd och koncernchef på Poolia precis som senast på Investors Memira - och nu RF. Inte undra på att många kollegor och kompisar reagerade när nyheten spreds i juli.
Många undrade
- Visst, det var många som undrade. Men många känner också till mitt stora intresse för idrott och ledarskap. Nu kan jag påverka, förändra och se nya förutsättningar, säger Erik Strand som har haft en närhet till idrott i hela sitt liv. Tonåringen som inte visste vad han skulle bli är nu 58 år och har mycket kvar, i alla fall enligt honom själv.
- Om det här är sista jobbet? Nej, absolut inte. Ålder har ingen betydelse. Det är vad man presterar som räknas.
Han är laddad inför sin nya uppgift och är förvissad om att han kan ta med sig mycket av sina erfarenheter från näringslivet.
- Idrotten och idrotts-Sverige står inför stora förändringar och jag är van vid sådana processer. Under drygt 35 år i näringslivet har jag sysslat mycket med förhandlingar, jag har nått överenskommelser av olika slag, genomfört affärsprocesser och allt det här har gett mig en bred erfarenhet.
- Inte minst är jag van att jobba i team. Det är den samlade kraften och inte den enskilde som åstadkommer kvalitet. När människor känner engagemang och delaktighet blir det också resultat.
Viktigt hålla tempo
Erik Strand fäster stor vikt vid att hålla tempo och leverera.
- Och då kan man inte göra allt själv, betonar han.
Han har en stark tävlingsinstinkt och medger att han är envis, dock inte långsint.
- Nej, det har jag inte tid med.
Upptäckten av att han hade ett intresse kom i sena tonåren.
- Ja, efter ett tag. Men när jag gick ut gymnasiet med medelmåttiga betyg hade jag inte aning om vad jag skulle göra. Så jag blev skidlärare i Åre. Vi hade stor konferensverksamhet och jag träffade många chefer. Många var svaga och jag undrade just hur de kunde ha ledande befattningar.
Det var signalen. Erik Strand såg möjligheter. Med vanan från att möta människor och med idrottslärarutbildningen från Lillsved sökte han jobb hos Gunnar Lundström AB där han jobbade på dagarna och sedan pluggade på kvällstid. Det här pågick i sju år samtidigt som han prövade på ett flertal sporter.
- Allt gav mig en skolning. Jag märkte också att jag ofta blev ledaren eller lagkaptenen. Tydligen hade jag en viss fallenhet. Här ser man en nytta med idrotten. Med en viss automatik utbildas folk, man får lära sig regler och beteenden som alla har nytta av i samhället.
Finansiering en jättefråga
Han kommer in på sina nya arbetsuppgifter.
- Idrottens framtida finansiering är en jättefråga. Med 20 000 föreningar och 3,5 miljoner medlemmar är vi den största folkrörelsen och gör en omätbar samhällsnytta. Oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund når vi alla. Vi måste vara rädda om det ideella Sverige. Utan bredd blir det inte heller någon elit.
Stjärnstatusen och pengarna, då?
- Det är en spegel av samhället, det handlar om ett elitskikt. Se på företagsledare med sina löner. Det är inte konstigt att idrottseliten också har höga ersättningar. Sedan bidrar media till en viss kult, då de välbetalda hårdexploateras, som Carl-Henrik Svanberg och Zlatan Ibrahimovic. Kruxet är om många tar för stora intryck och dömer idrotten där en vardag har mycket enklare och normala villkor.
Han är försiktig med att göra några utfästelser inför sin första arbetsdag hos RF.
- Jag ska i lugn ro bekanta mig med människor och rutiner först.
"Jag tänker påverka"
Hur han ska tackla problemet med exempelvis allt mindre skoljympa och hur RF hukar inför kravet från golf, segling, ridsport och tennis om friskvårdsavdrag för anställda, nej, där går en gräns innan han är på plats.
Erik Strand blir en makthavare och med vana att få saker gjorda kommer han att bryta ny mark i Idrottens Hus. Han tycker om när saker händer och är inriktad på förändring.
- Nu får jag ett jobb där jag kan påverka och det tänker jag göra. Här blir det bara en annan form av resultat och balansräkning, skrattar han.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar.
-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar.
Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Anders Östnäs (inte verifierad)
fre, 2009-11-27 19:12
1. ny generalsekreterare
Vi inom idrottsforskningen och SVEBI (Svensk förening för Beteende- och samhällsvetenskaplig Idrottsforskning) ser fram emot ett framtida gott samarbete med Erik Strand. Han verkar vara en person somn vill förändring, vilket kan behövas. Det finns tyvärr tendenser att idrottsforskningen och idrottsrörelsen går lite grann i otakt. Jag hoppas på en positiv attityd från Eriks sida rörande idrottsforskningen och ett ökat samarbete mellan SVEBI, RF och SISU. Hälsning, Anders Östnäs kassör/redaktör/kontaktman för SVEBI