Volleybollens störste stjärna

Globen 1989, EM-semifinal mot suveräna Sovjet som hade vunnit varje EM sedan 1963. Varken före eller efter den septemberlördagen har volleyboll varit större. Bengt Gustafsson var den spektakuläre spelaren och han ler vid minnet.
Jubel efter den histtoriska segern 1989. Sverige besegrade dittills suverän Sovjet i EM-semifinalen och alla pratade volleyboll. En klassiker som Idrottsgalan borde visa upp som aett av våra Idrottsögonblick. Foto: Scanpix


Varför de inte har fått delta vid Idrottsgalan är en gåta, detta makalöst duktiga svenska volleybollag som stod för en bragd och en klassiker.

Två timmar och 23 minuter som skapade historia. Globen kokade och miljoner tittare bet på naglarna framför TV:n.

Det skulle inte vara möjligt

Bengt Gustafsson fyller 50 år i maj och skrattar lite lätt vid minnet.

Fast han vet så väl att inget annat inom volleyboll, och inte mycket annat för den delen, slår den där EM-turneringen och segern mot de regerande mästarna.

Han kommer ihåg hur han vid avgörandet gjorde en ofattbar räddning och sedan såg hur Håkan Björne slog in smashen. Just det som annars var Bengt storhet – han var både en defensiv toppspelare och en matchvinnare med hårda, precisa smashar.

Det laget presterade var inte möjligt, inte ens tänkbart. Något i stil med fotbollslandslaget 1994.

"Utan Anders Kristiansson som ledare hade vi aldrig lyckats. Han var en fantastisk tränare", säger Bengt Gustafsson.

- Men vi hade tränat och tillbringat massor med tid tillsammans i flera år. Vi blev ett verkligt lag under ledning av Anders Kristiansson, den bäste tränaren man kunde tänka sig, både tekniskt och taktiskt, berättar Bengt Gustafsson, veckans huvudperson i Idrottens Affärers serie ”Konsten att börja om”.

Extrema talanger

Han hörde till de extrema talanger som var villiga att underkasta sig tuff träning. Därför nådde de framgång.

Hur ofta ses ni numera?

- Nästan inget alls. Vi har kommit från varandra. Var sak har sin tid...

- Men jag kan erkänna att jag saknar grabbarna och den tiden.

Sju år i Italien

Bengt Gustafsson är och förblir göteborgare undantaget de sju proffsåren i Italien och början på ett år då han verkligen skulle tjäna pengar, visiten i Grekland.

- Det blev en halv säsong, men han som ledde Olympiakos var rena maffiatypen och blev tagen av polisen, våra löner frös inne och det var bara att dra därifrån.

Hasse Wiksten hade gjort två år i Italien och blivit det första svenska volleyproffset. Bengt Gustafsson blev den andre svensken att flytta utomlands.

Blev proffs som 20-åring

En italiensk landslagstränare blev imponerad efter ett EM-kval i Holland dit 20-årige Bengt kom direkt från militärtjänstgöring.

- Den ledaren ville att jag skulle provträna med Torino. Det var ju som en dröm och det var klart jag åkte.

Han gjorde totalt sju säsongen i Italien och trivdes ypperligt.

- Jag hade nog bott kvar där än i dag om inte om hade varit. Jag älskar Italien.

Blir igenkänd ännu i Italien

Han var på besök för ett par år sedan och har ett trevligt minne.

- Satt och åt på en restaurang när det kom fram en man, ”Är det inte Gustavsson, jo, visst är det, en ära att få hälsa på er”.

Han hade runt 125 000 kronor i lön och egentligen inga utgifter när han debuterade 1980 i Italien.

- Då en bra ersättning under ett halvår för en 20-åring.

Ett par miljoner i lön

Men succén innebar en snabb löneutveckling.

- De bästa spelarna hade runt 2 miljoner kronor per år. Att jag sedan flyttade till Grekland berodde helt och hållet på löften om en ännu högre lön. Där hade jag tjänat bättre än någonsin.

Det han kanske mest kommer från Grekland är när han anlände och blev hyllad som en hjälte, folk stod överallt och jublade när han steg av planet. Men efter fem månader lämnade han klubben i besvikelse.

Spelade nonstop

Det är Italien som han helst vill minnas. Två år i Turin, tre år i Parma och två år i Treviso – och Bengt var given i första-uppställningen var han än spelade.

- Jag spelade nonstop i alla lag. Jag minns speciellt första säsongen. Man var ny och mycket var annorlunda, men jag lirade alltid och vi vann ligan, italienska cupen och cupvinnarcupen.

- Min karriär gick i högsta fart. På bara ett par år kom förvandlingen från division IV till landslaget och proffsspel... Inte klokt egentligen.

Alla tre kom till Söul

Han var duktig i vad han än sysslade med. Konkurrerade exempelvis med Peter Berglund och Dag Wennlund i spjut och sökte in på friidrottsgymnasiet.

- Men de två var före på rankingen och blev utvalda.

Till OS i Söul Sydkorea 1988 kom ändå alla tre. Två som spjutkastare och en som volleybollspelare.

Det var året för legendariska EM i Globen. En turnering som slutade med final mot Italien, men där slutade den svenska succén.

Benet av på fyra ställen

Bengt Gustafsson började känna av ett ont knä året under 1990 och förstod till slut att en operation var oundviklig.

- Det var tufft. Rehabtränade sedan i åtta månader med två pass per dag och slet verkligen för att kunna komma tillbaka.

Då, lagom när läkarna ansåg att han var spelklar igen, kom den verkliga smällen.

- Det var i oktober 1991, jag hade köpt en motorcykel för att ta mig fram lättare i trafiken i Italien och var på väg till en träning. Körde inte fortare än runt 50 km och låg bakom en lastbil och hade därför dålig sikt. Plötsligt när lastbilen svänger chansar en bilist på att hinna ut från en sidoväg. Han klipper mitt vänsterben med kofångaren.

Insåg innerst inne att det var slut

Karriären för Sveriges främste volleybollspelare var över.

- Jag insåg det nog direkt utan att riktigt vilja erkänna det.

Bengt Gustafsson hade så gärna fortatt att spela några år till, men ett besvärande knä och det sargade högerbenet efter mc-olyckan stoppade honom.

- Men där på gatan såg jag hur fotsulan låg böjd bredvid knäet.

- Det var benbrott på fyra ställen...

Borta i nästan ett år

Det tog många månader innan han kunde gå igen. Han hade en specialställning fäst vid benet och först under sommaren 1992 promenera han någorlunda.

Både knäet och benet höll faktiskt för en beachvolleysatsning, men sommaren 1996 var det oåterkalleligt slut.

- Kroppen vill inte mera. Jag har försökt lite sedan dess, men en volleybollspelare som inte kan hoppa är inte mycket att ha...

Nära elitspel i bowling

Tävlingsnerven ville dock inte lämna honom och lite bowling mest för skojs skull ledde till en seriös satsning.

- Jag tyckte att det var så himla kul, helt enkelt. Det över gick till att jag tränade som ett djur och gick över till Pergamon, elitklubben med flera proffsspelare här i Göteborg.

- Jag nådde så långt att jag stod på gränsen till A-laget, men konkurrensen var lite väl svår.

Han jobbar vid Strike & Co, en 4 000 kvadratmeter stor bowlinganläggning i Göteborg, där han ansvarar för marknadsfrågor och dit han åker från bostaden i Mölnlycke.

Starta elitlag i Göteborg

Ingen kontakt med volleyn?

- Har aldrig fått ens en fråga från förbundet. Framgångarna hade man kunnat förvalta mycket bättre.

Däremot är han på väg in i ett projekt i Göteborg.

- Vi får se, men jag vill gärna delta om det blir så seriöst som det är tänkt. Det är Ingemar Alexandersson, en gammal kompis, som vill skapa ett elitlag. Låter spännande.

Bengt Gustafsson har en del att bidra med.

Thomas Ejderhov

Fakta

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och golfspelaren Per-Ulrik Johansson. Därpå följde orienteringens Annichen Kringstad. Sedan träffade vi Bernt Johansson följd av Erica Johansson, friidrottstjejen.

Nu är turen kommen till Sveriges främsta volleybollspelare någonsin, Bengt Gustafsson, som blev proffs och publikfavorit i Italien redan som 20-åring. 

Läs de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Annichen Kringstad

Bernt Johansson

Erica Johansson

Hanna Ljungberg

MangeH (inte verifierad)

sön, 2013-01-13 18:09

1. En sann lirare!

Bengan var en riktig lirare som drog ett tungt lass i sina lag samt alltid med glimten i ögat, på och vid sidan av planen...

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.