Sålde Täby för 2 miljarder

500-miljonersanläggningen Bro Park är Fannys framtid. Ni kanske såg henne i TV-dokumentären. Lärlingen som fick en häst över sig, men nu är tillbaka och ser fram emot galoppens nya jättearena.
Bro Park tar form. Här byggs galoppens nya anläggning för 500 miljoner kronor.

 

500-miljonersanläggningen Bro Park är Fannys framtid. Ni kanske såg henne i går i TV-dokumentären. Lärlingen som fick en häst över sig, men nu är tillbaka och ser fram emot galoppens nya jättearena.

Avtal värt 2 miljarder

JM och Skanska har ett villkorat avtal med Svensk Galopp för Täby Galopp, en affär värd 2 miljarder kronor.

Den sista hästen lämnar snart anläggningen som invigdes 28 augusti 1960 av dåvarande kung Gustav VI Adolf. 55 år senare är det slut. En ålderdomlig och sliten arena om totalt 60 hektar ska ge plats åt 40 000 bostäder.

Då se entusiasterna fram emot den första tävlingarna på Bro Park, som blir fyra gånger större än Täby Galopp, i april nästa år, men den officiella invigningen sker den 19 juni 2016. 

Dokumentär i TV

På torsdagskvällen visades den nya dokumentären Jockey på SVT 2 där tittarna fick följa fyra personer under en hektisk vecka på Täby.

Hit har tusentals svenskar vallfärdat för att ta del av loppen på helgerna, men även om hästsporten är lika stor idag stannar publiken hellre hemma och ser loppen på skärm i vardagsrummet. Det har tunnat ut på läktarna de senaste åren.

I dokumentären Jockey av Johanna St Michaels medverkar den legendariske gamle tränaren Tommy Gustafson, Fanny Olsson, en av Sveriges just nu bästa lärlingar, amatörryttaren Amelie Hurdelbrink samt den professionella jockeyn P-A Gråberg.

Att arbeta på Täby innebär framför allt hårt arbete. Unga kvinnor som vill bli jockeys tycks lyfta säckar med foder som lika stora som dem själva med lätthet. Vid halv sex är de ute för morgonritten som ensamma cowboys i kallt höstmörker. 

Fanny fick en häst över sig

Lärlingen Fanny Olsson är 20 år och har en huvudroll. Hon kämpar för att bli professionell jockey. För att lyckas måste hon vinna 70 segrar på galoppbanan, i dagsläget är hon på mycket god väg.

Hon är värd all beundran. Hon skadade bäckenet allvarligt när hon fick en höst över sig, men efter fem månaders rehabilitering kom hon tillbaka och vann 56 segrar.

Håller kroppen rider P-A Gråberg till dess han är 50 år. För honom är hästarna en väg att få tävla, och vinna, han är inte intresserad av ridning som hobby. Amatören Amelie Hurdelbrink har precis tagit studenten med högsta betyg, men istället för att läsa vidare har hon börjat jobba heltid i stallet. Hon vill pröva det som ter sig som ett drömjobb – att bli proffsryttare på heltid. 

Fanny stoppas inte

Tommy Gustafsson har tränat hästar i hela sitt liv och har arbetat på Täby Galopp sedan banan öppnade. Nu ska banan rivas. Tommy vet inte om han orkar börja om på en ny bana vid 70 års ålder, samtidigt som jobbet med hästarna är det som betyder mest för honom.

Täby Galopp är en tuff värld, men med en stark gemenskap mellan dem som jobbar. Att kontrollera en häst på 500 kilo som gör 70 km i timmen kräver mod, fel val innebär livsfara för jockeyn och andra. 

Det stoppar inte Fanny Olsson.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.