Konståkning växer rekordartat

Två SM-guld i konståkning i all ära, men den viktigaste kampen genomför Anna Lundström Sundkvist nu: att ge alla chansen att träna på is på lika villkor.
Anna Lundström Sundkvist under sina glansdagar på isen.

 

För drygt 15 år sedan var hon ett av de stora svenska hoppen inom svensk konståkning, Anna Lundström Sundkvist från Österåker strax norr om Stockholm.

Ansvar ta fram en bok

Det bar dock inte hela vägen till världstoppen, trots enormt mycket träning.

 - De främsta internationella framgångarna nådde jag på juniorsidan med bland annat en tolfteplats på junior-VM, säger Anna Lundström Sundkvist.

Hon jobbar numera på Svenska Konståkningsförbundet och som tränare i sin moderklubb. Anna är inom förbundet ansvarig projektledare för ett jämställdhetsprojekt kring anläggningsfrågor, finansierat av Riksidrottsförbundet. 

En del i detta uppdrag var att ta fram boken “Ishall på lika villkor”, som just lämnat tryckeriet.

Okunskap skapar orättvisa

 - Vi tog fram den för att svensk konståkning växer så det knakar och därför lider lite av växtvärk. Utmaningen är att det finns begränsad tillgång till istider och anläggningar, och att de tider som finns inte alltid fördelas “rättvist”, säger Anna Lundström Sundkvist och fortsätter:

- Istidsfördelning och utformningen av ishallar är oftast anpassad efter ishockeyn, som traditionellt anses vara en utpräglad pojkidrott. Utformningen uppfyller inte de behov som konståkningen har. 

- Vid nybyggnation och renovering av ishallar tar man inte alltid alla idrotters behov i beaktande och det beror oftast på okunskap. Med boken “Ishall på lika villkor” vill vi informera om vår idrott och om vilka förutsättningar som krävs för att bedriva konståkning.

Samarbete ishockeyn

Konståkningen har även inlet ett samarbete med ishockeyn, både centralt och på distriktsnivå.

- Målet är att få till fler isytor för såväl spontanskridskoåkning som organiserad skridskoträning. Båda våra idrotter ser just skridskoåkning som en viktig komponent i hur vi kan bidra till bättre folkhälsa, förklarar Anna Lundström Sundkvist.

Det finns ett antal “enkla” förslag på förbättringar, vilka tas upp i boken.

 - Kommunerna kan komplettera befintliga ishallar med hjälpmedel som hoppselar och transportabla spegelväggar, ytor för markträning samt högtalare riktade mot isen. Fasta bås och plexiglas begränsar ytor för domarpaneler vid våra tävlingar och skulle kunna utformas på ett annat sätt, förklarar Anna Lundström Sundkvist.

 Boken “Ishall på lika villkor” sprids främst till tjänstemän och politiker i kommunerna. Anna Lundström Sundkvist deltog på Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan i Göteborg i mitten av mars, och delade ut den. Även konståkningsföreningarna kommer naturligtvis få ta del av boken.

Idrotta på lika villkor

Gensvaret var positivt från kommunerna, enligt den tidigare svenska mästarinnan.

 - Kommunerna talar ofta om hur de ska kunna behålla flickor i föreningslivet. Jag tror att anpassade anläggningar, som även tar tillvara på flickors och flickidrotters behov och önskemål, är en viktig faktor för att inkludera flickor i idrotten längre. När de kommer till ishallen ska de känna att de har rätt förutsättningar, får rimliga träningstider och känna sig välkomna.

 - Jag tror även att vi genom att lyfta fram konståkningen och våra behov hjälper kommunerna till ett så komplett underlag som möjligt för att kunna fatta beslut som gynnar alla användare av idrottsanläggningarna. Flickor och pojkar ska kunna idrotta på lika villkor oavsett idrott – vilket även Riksidrottsförbundet slagit fast i sin jämställdhetsplan, avslutar Anna Lundström Sundkvist.

Fakta

Elva kvinnor. Allt från entreprenörer, genereralsekreterare, chefer, förbundskaptener till sponsorchefer. Idrotten Affärers serie fortsätter. 

Här är de elva:

Birgitta Ljung var först ut i vår artikelserie. Läs mer om hon som styr RF:s kansli.

Cecilia Andrén Nyström följde därefter, en ung och mycket företagsam tjej. 

Katarina Henriksson från konståkningsförbundet fick sedan huvudrollen.

Pia Carlsson-Thörnqvist, en gång landslagsspelare, i dag en av cheferna på en av idrottens största sponsorer.

Jenny Modin tar för sig på SVT-sporten och berättade om sitt arbete och tillvaron.

Pernilla Svensson är en mycket ambitiiös förbundskapten för handikapplandslagets skyttar.

Pia Sundhage, välkänd förbundskapten för damlandslaget i fotboll, berättade om sina tankar inför bl a VM.

Magdalena Rönström, projektledare vid Svenska Mässan i Göteborg, som brinner för att utveckla mötesplatser och vill att idrotten ska ta ett större ansvar i integration.

Marie Lindqvist, vd för Stockholm Globe Arenas, om hur evenemangsbranschen utvvecklas.

Marie Bränning, sponsorchef på Vattenfall, berättar bl a ett rekordlångt sponsorkontrakt.

Anna Lundström, mycket företagsam före detta konståkare.


Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.