Nu börjar Anna det nya jobbet
Efter några veckors mjukstart är Anna Iwarsson redo att greppa ordföranderollen i RF. Hon känner förväntan.
– Jag är oerhört hedrad över att få medlemmarnas förtroende. Det ska bli roligt att få arbeta här, sa hon efter tillträdet ocvh omröstningen på tisdagen
Hon har redan prioriterat några frågor och det arbetet inleds omgående. Fler och bättre anläggningar, bättre villkor för eliidrottare, och att värna om värdegrunden, där vill hon lägga mycket energi,
Mandatperioden som ordförande sträcker sig fram till nästa ordinarie stämma i maj 2025.
– Som Sveriges största folkrörelse är möjligheterna och utmaningarna för idrottsrörelsen otaliga och mångfacetterade tack vare vår mångfald av idrotter och den samhällskontext vi verkar i. Men tre av de frågor jag verkligen brinner för är förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta vara den starka samhällskraft vi är. Det första är plats att vara på. Idag är det brist på planer, hallar och andra idrottsanläggningar- och miljöer. Det behövs politiska initiativ på både nationell och lokal nivå för att komma framåt, säger Anna Iwarsson och fortsätter
Bättre för elitidrottare
– Det andra är att många elitidrottare har svårt att få vardagen och ekonomin att gå ihop. Våra gemensamma trygghetssystem måste fungera även för elitidrottare.
– Sedan är vår värdegrund, allas rätt att vara med utifrån sina förutsättningar, en hjärtefråga. Här är arbetet inom Idrottsklivet viktigt, där vi ökar närvaron i utsatta områden för att nå fler barn som står långt ifrån idrotten idag.
Extrastämman valde även Susanne Jidesten, ordförande i Svenska Basketförbundet, som ledamot i Riksidrottsstyrelsen i ett fyllnadsval eftersom Anna Iwarsson hade en plats i Riksidrottsstyrelsen sedan tidigare.
Frågan om förändrat elitidrottsstöd som lyfts av ett 20-tal medlemsförbund debatterades flitigt under extrastämman. Detta resulterade i att Riksidrottsstyrelsen ajournerade mötet under en kort stund för att sedan återkomma med nya förslag på förändringar efter att ha lyssnat in de synpunkter som framförts. Riksidrottsstyrelsens beslut om elitidrottsstöd står fast för 2024. Följande förändringar beslutades av extrastämman:
- Bifalla Flygsportsförbundets tilläggsyrkande om att riva upp det preliminära beslutet om landslagsstöd för 2025.
- Samtliga medlemsförbund med landslagsverksamhet inkluderas i arbetet med Riksidrottsförbundets elitstöd och #elitidrott2030
- De medlemsförbund som erhåller övergångsstöd kan erhålla behovsprövat operativt stöd från Riksidrottsförbundet elitidrottsavdelning där fokus är att ge stöd till det som redan är upparbetat och pågående.
- Processen som beskrivits av Riksidrottsstyrelsen gällande kommande målsättningar samt ekonomiska ramar och principer ska inkludera diskussioner om de ämnen som Svenska Gymnastikförbundet samt motionsgruppen yrkat på.
- Riksidrottsstyrelsens beskrivna process och förslag till Riksidrottsforum 2024 ska präglas av tydlighet och transparens.
- Förslag ska presenteras vid Riksidrottsforum 2024 avseende målsättningar och ekonomiska ramar och principer.
Dialog med förbunden
Den gemensam riktningen inom idrottsrörelsen kring utveckling och behov inom satsningen elitidrott 2030 är tydlig och oförändrad. Nu behöver vi ha en tät dialog framåt med medlemsförbunden. Det är angeläget att beslutade målsättningar och vägen framåt anses relevant och det kommer att diskuteras under det kommande året, säger Anna Iwarsson.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar