Nu börjar Anna det nya jobbet

Efter några veckors mjukstart är Anna Iwarsson redo att greppa ordföranderollen i RF. Hon känner förväntan.

– Jag är oerhört hedrad över att få medlemmarnas förtroende. Det ska bli roligt att få arbeta här, sa hon efter tillträdet ocvh omröstningen på tisdagen

Hon har redan prioriterat några frågor och det arbetet inleds omgående. Fler och bättre anläggningar, bättre villkor för eliidrottare, och att värna om värdegrunden, där vill hon lägga mycket energi,

Mandatperioden som ordförande sträcker sig fram till nästa ordinarie stämma i maj 2025.

Nu är Anna Iwarsson beredd att ta tag i dagordningen.

– Som Sveriges största folkrörelse är möjligheterna och utmaningarna för idrottsrörelsen otaliga och mångfacetterade tack vare vår mångfald av idrotter och den samhällskontext vi verkar i. Men tre av de frågor jag verkligen brinner för är förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta vara den starka samhällskraft vi är. Det första är plats att vara på. Idag är det brist på planer, hallar och andra idrottsanläggningar- och miljöer. Det behövs politiska initiativ på både nationell och lokal nivå för att komma framåt, säger Anna Iwarsson och fortsätter

Bättre för elitidrottare

– Det andra är att många elitidrottare har svårt att få vardagen och ekonomin att gå ihop. Våra gemensamma trygghetssystem måste fungera även för elitidrottare.

– Sedan är vår värdegrund, allas rätt att vara med utifrån sina förutsättningar, en hjärtefråga. Här är arbetet inom Idrottsklivet viktigt, där vi ökar närvaron i utsatta områden för att nå fler barn som står långt ifrån idrotten idag. 

Extrastämman valde även Susanne Jidesten, ordförande i Svenska Basketförbundet, som ledamot i Riksidrottsstyrelsen i ett fyllnadsval eftersom Anna Iwarsson hade en plats i Riksidrottsstyrelsen sedan tidigare.

Frågan om förändrat elitidrottsstöd som lyfts av ett 20-tal medlemsförbund debatterades flitigt under extrastämman. Detta resulterade i att Riksidrottsstyrelsen ajournerade mötet under en kort stund för att sedan återkomma med nya förslag på förändringar efter att ha lyssnat in de synpunkter som framförts. Riksidrottsstyrelsens beslut om elitidrottsstöd står fast för 2024. Följande förändringar beslutades av extrastämman:

  • Bifalla Flygsportsförbundets tilläggsyrkande om att riva upp det preliminära beslutet om landslagsstöd för 2025.
  • Samtliga medlemsförbund med landslagsverksamhet inkluderas i arbetet med Riksidrottsförbundets elitstöd och #elitidrott2030
  • De medlemsförbund som erhåller övergångsstöd kan erhålla behovsprövat operativt stöd från Riksidrottsförbundet elitidrottsavdelning där fokus är att ge stöd till det som redan är upparbetat och pågående.
  • Processen som beskrivits av Riksidrottsstyrelsen gällande kommande målsättningar samt ekonomiska ramar och principer ska inkludera diskussioner om de ämnen som Svenska Gymnastikförbundet samt motionsgruppen yrkat på. 
  • Riksidrottsstyrelsens beskrivna process och förslag till Riksidrottsforum 2024 ska präglas av tydlighet och transparens.
  • Förslag ska presenteras vid Riksidrottsforum 2024 avseende målsättningar och ekonomiska ramar och principer.

Dialog med förbunden

Den gemensam riktningen inom idrottsrörelsen kring utveckling och behov inom satsningen elitidrott 2030 är tydlig och oförändrad. Nu behöver vi ha en tät dialog framåt med medlemsförbunden. Det är angeläget att beslutade målsättningar och vägen framåt anses relevant och det kommer att diskuteras under det kommande året, säger Anna Iwarsson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.