Nu börjar Anna det nya jobbet

Efter några veckors mjukstart är Anna Iwarsson redo att greppa ordföranderollen i RF. Hon känner förväntan.

– Jag är oerhört hedrad över att få medlemmarnas förtroende. Det ska bli roligt att få arbeta här, sa hon efter tillträdet ocvh omröstningen på tisdagen

Hon har redan prioriterat några frågor och det arbetet inleds omgående. Fler och bättre anläggningar, bättre villkor för eliidrottare, och att värna om värdegrunden, där vill hon lägga mycket energi,

Mandatperioden som ordförande sträcker sig fram till nästa ordinarie stämma i maj 2025.

Nu är Anna Iwarsson beredd att ta tag i dagordningen.

– Som Sveriges största folkrörelse är möjligheterna och utmaningarna för idrottsrörelsen otaliga och mångfacetterade tack vare vår mångfald av idrotter och den samhällskontext vi verkar i. Men tre av de frågor jag verkligen brinner för är förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta vara den starka samhällskraft vi är. Det första är plats att vara på. Idag är det brist på planer, hallar och andra idrottsanläggningar- och miljöer. Det behövs politiska initiativ på både nationell och lokal nivå för att komma framåt, säger Anna Iwarsson och fortsätter

Bättre för elitidrottare

– Det andra är att många elitidrottare har svårt att få vardagen och ekonomin att gå ihop. Våra gemensamma trygghetssystem måste fungera även för elitidrottare.

– Sedan är vår värdegrund, allas rätt att vara med utifrån sina förutsättningar, en hjärtefråga. Här är arbetet inom Idrottsklivet viktigt, där vi ökar närvaron i utsatta områden för att nå fler barn som står långt ifrån idrotten idag. 

Extrastämman valde även Susanne Jidesten, ordförande i Svenska Basketförbundet, som ledamot i Riksidrottsstyrelsen i ett fyllnadsval eftersom Anna Iwarsson hade en plats i Riksidrottsstyrelsen sedan tidigare.

Frågan om förändrat elitidrottsstöd som lyfts av ett 20-tal medlemsförbund debatterades flitigt under extrastämman. Detta resulterade i att Riksidrottsstyrelsen ajournerade mötet under en kort stund för att sedan återkomma med nya förslag på förändringar efter att ha lyssnat in de synpunkter som framförts. Riksidrottsstyrelsens beslut om elitidrottsstöd står fast för 2024. Följande förändringar beslutades av extrastämman:

  • Bifalla Flygsportsförbundets tilläggsyrkande om att riva upp det preliminära beslutet om landslagsstöd för 2025.
  • Samtliga medlemsförbund med landslagsverksamhet inkluderas i arbetet med Riksidrottsförbundets elitstöd och #elitidrott2030
  • De medlemsförbund som erhåller övergångsstöd kan erhålla behovsprövat operativt stöd från Riksidrottsförbundet elitidrottsavdelning där fokus är att ge stöd till det som redan är upparbetat och pågående.
  • Processen som beskrivits av Riksidrottsstyrelsen gällande kommande målsättningar samt ekonomiska ramar och principer ska inkludera diskussioner om de ämnen som Svenska Gymnastikförbundet samt motionsgruppen yrkat på. 
  • Riksidrottsstyrelsens beskrivna process och förslag till Riksidrottsforum 2024 ska präglas av tydlighet och transparens.
  • Förslag ska presenteras vid Riksidrottsforum 2024 avseende målsättningar och ekonomiska ramar och principer.

Dialog med förbunden

Den gemensam riktningen inom idrottsrörelsen kring utveckling och behov inom satsningen elitidrott 2030 är tydlig och oförändrad. Nu behöver vi ha en tät dialog framåt med medlemsförbunden. Det är angeläget att beslutade målsättningar och vägen framåt anses relevant och det kommer att diskuteras under det kommande året, säger Anna Iwarsson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.