- Jag har kunskap och erfarenhet

 Hon kommer från ett förbund som tvingats ta beslut om uteslutning av föreningar, och där tränare i tidig ålder har uppmuntrat unga gymnaster till bantning, avslöjat i SVT Uppdrag Granskning ”Aldrig mer elit” från våren 2023. Sedan 2016 är hon ordförande i Svenska Gymnastikförbundet.

Hon får vänta ytterligare några veckor. Men här inne, i Idrottens hus på Söder i Stockholm, kan snart Anna Iwarsson sätta sig till rätta. Först krävs en extra stämma den 23 januari 2024, sedan öppnas dörrarna. Hennes mandatperiod sträcker sig sedan fram till nästa ordinarie stämma 2025.

Anna Iwarsson, 55 år, gift och mor till fyra barn, räds inte mediala stormar och är den enda kandidat som medlemsförbunden nominerat till ny RF-ordförande vid Riksidrottsförbundets extrastämma den 23 januari.  Hon greppar  då den ordförandeklubba som fotbollens Karl-Erik Nilsson snabbt förlorade  på grund av otydlighet i Ryssland/Ukraina-frågan.

Gedigen bakgrund

Riksidrottens andra kvinnliga ordförande, Karin Mattsson-Weijber (2005-2015), var först ut,  har en gedigen idrott och yrkesmässig bakgrund och innehar en tjänst inom LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Hon är uppvuxen i Södertälje, under Björn Borg-eran, och hennes första idrottsförening var inte oväntat Södertälje Tennisklubb.

Under yrkeslivet har hon bland annat varit generalsekreterare för Friskis & Svettis samtliga nio länder samt suttit i olika föreningsstyrelser i mer än 40 år. samt varit ledamot i Riksidrottsstyrelsen, RS, sedan 2025.

 Hon har också varit vice ordförande i Brommapojkarna

Som RF-ordförande leder du idrottsrörelsens paraplyorganisation med 72 specialidrottsförbund som medlemmar. De har  tillsammans 19 000 föreningar med totalt 3,3 miljoner medlemmar.  Den idrottsliga gärningen utförs av cirka 740 00 i huvudsak ideellt arbetande ledare.

  Själv blir Anna Iwarsson heltidsanställd, till sitt förfogande har hon ett stort kansli, för stort anser många. Som ordförande i Riksidrottsstyrelsen, RS har hon att fördela det årliga statliga stödet, 2.2 miljarder kronor.

- Jag har kunskapen

En del av det statliga stödet fördelas som elitidrottsstöd och här har RF nyligen tvingats ta ett steg tillbaka för att kväsa ett uppror om fördelningsprinciper. Detta var iscensatt av tiotal mindre specialförbund men också stora Svenska Bilsportförbundet. Här har RF presenterat ett preliminärt motförslag för 2024-2025 efter tidigare nämnda reaktioner.

Idrottens Affärer har ställt Anna Iwarsson mot väggen.

-Vad gör dig lämplig att leda svensk idrott framåt?

-Jag tycker att jag har erfarenheten – och kunskapen. Jag har som bagage åtta år som ledamot i Riksidrottsstyrelsen. Jag anses av andra kunna leda på strategisk nivå och låta den operativa ledningen får verka inom sitt mandat. Jag vill stå för ett modernt ledarskap.

-Vilken är din, och därmed svensk idrotts viktigaste uppgift just i dag?

-Att prioritera platsfrågan. För att bedriva idrott, i  vilken form det än är, behöver vi utrymme, det vill säga anläggningar. Vi vet via undersökningar att var fjärde förening i dag tvingas, neka barn och ungdomar tillträde till idrott. Våra platser räcker inte till. Det är den stora utmaningen för mig.

-Varför blir elitidrottsstödet alltid så ifrågasatt och omdiskuterat?

-Min upplevelse är att det sällan ifrågasätts. Vi har samlats kring en ny strategi för elitidrottens utveckling, Elitidrott 2030. Nu behöver vi fortsätta att förstärka samarbetet och även arbetet för ökade resurser och bättre förutsättningar för Sveriges elitidrottare. När det gäller det preliminära förslaget, behöver vi lyssna för att kunna ta gemensamma utvecklingskliv framåt.

-Hur ser du på SOK-ledamoten Petra Sörlings tre stolar? 

-Det är komplext. Hon är demokratiskt vald av ett nationsförbund, ITTF, bordtennis  vars majoritet inte delar vår nordiska uppfattning. Ur er svenskt perspektiv är det viktigt vi har ledare på internationella topposter.  Det tycker jag vi ska bejaka och stödja. Jag är övertygad om att Petra förstår att hantera sina  roller på ett klokt sätt.

Lyssnar på Sebastian, men...

-Skidskytten Sebastian Samuelsson har sagt att han skäms för idrottsrörelsen.

Vad anser du om en svensk OS-bojkott inför Paris nästa sommar?

-Jag har stor respekt för Sebastians synpunkter. Men svaret är nej, jag står helt bakom våra internationella riktlinjer. RF uppmanar inte, vare sig förbund eller aktiva, till bojkott oavsett politiska system. Undantag ska göras för länder som är föremål för en bindande FN – eller EU sanktion som är relevant

I föreningen Olympiahistoriska Vänners tidskrift, ”Bulletinen”, berättas om i dag 71-årige Hans Lager, modern femkamp, som bojkottade OS i Moskva 1980 med anledning av dåvarande Sovjets invasion av Afghanistan. Han hade sällskap av 65 nationer, bland dem USA, som valde att utebli.

I Montreal  OS 1976 var det svenska laget, med Hans Lager, på sjunde plats. Han hade kvalat in till Moskva OS, som tredje man i laget.  Han sade nej till OS-resan fyra år senare av politiska skäl.

-Bilden jag såg framför mig var inmarschen, där partiordföranden Leonid Brezjnev skulle sitta och sola sig i glansen. Trots invasionen av Afghanistan. Det var grunden till mitt beslut, berättar Hans Lager.

Vad skulle Hans Lager ta för beslut i dag? Han var 28 år när han sade nej till OS.

-Jag skulle delta. Skillnaden nu mot då är att spelen sker i fritt land i Europa, säger Hans Lager till ”Bulletinen”.

För honom är det också självklart att IOK helt borde ha uteslutit ryska och belarusiska deltagare i Paris-OS.

Det svenska femkamps-laget tog brons i Moskva OS. Hans Lagers äldre bror, Bengt, var förbundskapten.

Kjell Nilsson

Fakta

Petra Sörling har tre tunga uppdrag. Hon är ledamot i Sveriges Olympiska Kommitté, hon är nyvald ledamot i IOK, Internationella Olympiska Kommittén. Samma IOK vars ordförande Thomas Bach nyligen öppnade OS-dörren för Ryssland och Belarus. Petra Sörling är vidare ordförande i Internationella Bordtennisförbundet  ITTF, med 227 medlemsländer. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.