Bolt bygger en förmögenhet

Usain Bolt, världen har aldrig skådat någon liknande. En alltid leende stjärna och showman som skapar en fantastisk atmosfär. Miljonerna strömmar till honom och i dag är han miljardär.
I sedvanlig ordning - Usain Bolt vann och han hade show inför alla efter vinsten på 100 meter. Natten mot fredagen gäller det finalen på 200 meter. Foto. TT

 

I år beräknas Bolt tjäna runt 500 miljoner kronor, om det nu räcker eftersom han har bonusar i flera av sina kontrakt. Han är den mest särklassige friidrottaren och särklassigt bäst betalde någonsin. 

Segrarna på både 100 och 200 meter samt stafetten vid OS i Rio de Janeiro innebar ett nytt unikt kapitel i idrottshistorien. 

Mot en ny trippel

Men än är han inte nöjd. Usain Bolt siktar på en ny trippel (100, 200 och 4x100 meter) för tredje OS:et i rad.

- Då skulle jag bli odödlig, säger han.

Världen har aldrig sett en sådan dominant. I åtta år har han gjort lite som han behagar med konkurrenterna. 

En leende Bolt är den ständigt återkommande bilden av honom. Även under själva loppen. Han är så överlägsen att det förefaller som om han många gånger lekar med konkurrenterna. 

Men han är så långt från kontroverser som det kan tänkas. Därför är han så populär och det är också skälet till att fans och sponsorer älskar honom.

En levande maskin

29 år, 195 cm lång och 94 kg tung, en högexplosiv maskin med ett steg de sista 50 meterna i loppet som ingen kan matcha.

Däremot har han tagit första steget mot det sista. Han hävdar med övertygelse att Rio-OS är början till slutet. VM 2017 i London ska bli hans avsked.

Usain Bolt kan dra sig tillbaka som en mycket förmögen person.

Han är den bäst betalda idrottaren i friidrottens historia. Hans dryga 32 miljoner dollar i intjänade pengar under bara de senaste tolv månaderna inkluderar prispengar och sponsorintäkter. Ingen annan friidrottare kommer i närheten. Det är mer än tio gånger mer än vad andra stjärnor tjänar.

Då ska man komma ihåg att när han klev in på banan första gången vid OS i Peking 2008 hade han bara Puma och jamaicanska mobiltelefon företaget Digicel som sponsorer. 

Företagen i kö

Efter det var inget sig likt. Företagen stod i kö. Bolt hade allt, precis allt, och hans agent, Ricky Simms, hade jämnt göra att sortera och betrakta alla anbud. 

I dag har Bolt tio globala sponsorföretag, främst i Europa, men intresset på den amerikanska kontinenten växer. 

Puma är allra störst, men han har också nya avtal via Japans All Nippon Airways, och australiska telekomföretaget Optus.

Bolts avtal med Puma är guldkantat. Det tyska skomärket ger honom 10 miljoner dollar per år i grunden, men sedan tillkommer bonusar som är väl tilltagna.

Bolt har haft som princip att starta i åtta tävlingar per år undantaget stora mästerskap. 4 miljoner kronor per start är vad han begär utöver alla omkostnader.

Som Tiger Woods

Internationella betraktare har också pekat på det faktum att  skillnaden i intäkter påminner om föregående dominanter inom idrotten.

Som Tiger Woods, som var golfen personifierad under större delen av 2000-talet och då stod i särklass i spel, pengar, uppmärksamhet, åskådare, sponsorer och TV-exponering. Han tjänade tre gånger så mycket som närmaste konkurrent.

Det samma gällde Floyd Mayweather, som ett år hade dubbelt så mycket betalt än Manny Pacquiao. Och i basket var Michael Jordan särklassig 1997 med Shaquille O'Neal långt bakom sig.

Bolt behöver dessutom bara jobba hårt i runt tio sekunder, medan storstjärnor som Maria Sharapova, Kobe Bryant or Cristiano Ronaldo får slita desto hårdare för brödfödan...

Thomas Ejderhov 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.