Bolt bygger en förmögenhet
I år beräknas Bolt tjäna runt 500 miljoner kronor, om det nu räcker eftersom han har bonusar i flera av sina kontrakt. Han är den mest särklassige friidrottaren och särklassigt bäst betalde någonsin.
Segrarna på både 100 och 200 meter samt stafetten vid OS i Rio de Janeiro innebar ett nytt unikt kapitel i idrottshistorien.
Mot en ny trippel
Men än är han inte nöjd. Usain Bolt siktar på en ny trippel (100, 200 och 4x100 meter) för tredje OS:et i rad.
- Då skulle jag bli odödlig, säger han.
Världen har aldrig sett en sådan dominant. I åtta år har han gjort lite som han behagar med konkurrenterna.
En leende Bolt är den ständigt återkommande bilden av honom. Även under själva loppen. Han är så överlägsen att det förefaller som om han många gånger lekar med konkurrenterna.
Men han är så långt från kontroverser som det kan tänkas. Därför är han så populär och det är också skälet till att fans och sponsorer älskar honom.
En levande maskin
29 år, 195 cm lång och 94 kg tung, en högexplosiv maskin med ett steg de sista 50 meterna i loppet som ingen kan matcha.
Däremot har han tagit första steget mot det sista. Han hävdar med övertygelse att Rio-OS är början till slutet. VM 2017 i London ska bli hans avsked.
Usain Bolt kan dra sig tillbaka som en mycket förmögen person.
Han är den bäst betalda idrottaren i friidrottens historia. Hans dryga 32 miljoner dollar i intjänade pengar under bara de senaste tolv månaderna inkluderar prispengar och sponsorintäkter. Ingen annan friidrottare kommer i närheten. Det är mer än tio gånger mer än vad andra stjärnor tjänar.
Då ska man komma ihåg att när han klev in på banan första gången vid OS i Peking 2008 hade han bara Puma och jamaicanska mobiltelefon företaget Digicel som sponsorer.
Företagen i kö
Efter det var inget sig likt. Företagen stod i kö. Bolt hade allt, precis allt, och hans agent, Ricky Simms, hade jämnt göra att sortera och betrakta alla anbud.
I dag har Bolt tio globala sponsorföretag, främst i Europa, men intresset på den amerikanska kontinenten växer.
Puma är allra störst, men han har också nya avtal via Japans All Nippon Airways, och australiska telekomföretaget Optus.
Bolts avtal med Puma är guldkantat. Det tyska skomärket ger honom 10 miljoner dollar per år i grunden, men sedan tillkommer bonusar som är väl tilltagna.
Bolt har haft som princip att starta i åtta tävlingar per år undantaget stora mästerskap. 4 miljoner kronor per start är vad han begär utöver alla omkostnader.
Som Tiger Woods
Internationella betraktare har också pekat på det faktum att skillnaden i intäkter påminner om föregående dominanter inom idrotten.
Som Tiger Woods, som var golfen personifierad under större delen av 2000-talet och då stod i särklass i spel, pengar, uppmärksamhet, åskådare, sponsorer och TV-exponering. Han tjänade tre gånger så mycket som närmaste konkurrent.
Det samma gällde Floyd Mayweather, som ett år hade dubbelt så mycket betalt än Manny Pacquiao. Och i basket var Michael Jordan särklassig 1997 med Shaquille O'Neal långt bakom sig.
Bolt behöver dessutom bara jobba hårt i runt tio sekunder, medan storstjärnor som Maria Sharapova, Kobe Bryant or Cristiano Ronaldo får slita desto hårdare för brödfödan...
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.