Christian är indianen som styr

Christian Lechtaler var spelaren som försvann från Frölundas ishockeyrink. Dåvarande tränaren Leif Boork tyckte inte att han höll måttet. Efter 20 år kom han tillbaka.
Så här är Frölundas starke man Christian Lechtaler klädd i sitt kontorsrum i Frölundaborg. Nej, vi skojar bara. Men Frölundatröjan har han inget emot att ta på sig. Inom glas och ram på hans kontor finns en annan grön tröja med nummer 8 på ryggen. Den är beviset på hans fem säsonger i Björklöven. Christian pluggade till civilekonom i Umeå. Foto: Tommy Holl.

Christian Lechtaler var spelaren som försvann från Frölundas ishockeyrink. Dåvarande tränaren Leif Boork tyckte inte att han höll måttet. Efter 20 år kom han tillbaka.

Och nu är det den 45-årigen klubbdirektören som har det operativa ansvaret för Frölunda Indians.  Det kan vi kalla för en storstilad come back.

Efter Frölundatiden spelade Christian i olika klubbar under dåvarande elitserien, provade på spel i Frankrike. Han inledde tränarkarriären i Lugano, assisterande. Inför säsongen 2011-2012 var han tillbaka i Frölunda som assisterande tränare. Sen gick hissen snabbt uppåt.

General manager; klubbdirektör i december 2015. 

Civilt hade han hunnit med en hel del. Bland annat som affärsutvecklare/sportevenemang för Globen. Arbetsplatsen före jobbet i Frölunda HC var som företagsrådgivare på S-E-Banken.

100 personer avlönas

Vi träffar den lågmälde, sympatiske klubbdirektören i Frölundaborg där klubbens kontor finns i den 50-åriga byggnaden som rymmer 6 400 åskådare. I Frölundaborg sker alla träningar.

Christian, med österrikisk pappa och svensk mamma, basar över 20 personer på kontoret. Det är lugnt på kontoret men skenet bedrar. Semifinalserien mot Brynäs har skapat ishockeyfeber i Göteborg.

– Räknar vi med spelarna har vi närmare 100 personer på lönelistan. Jag håller ihop ledningsgruppen. Vi har en sportslig sida, en ekonomisk sida och en kommersiell sida. Jag ansvarar för den sportsliga sidan. Min vardag är budgeten, sporten, personalen och kunderna (åskådarna). Gästen/kunden är publik men även partners och föräldrar. Och NHL-klubbar som hämtar spelare.

Frölunda HC omsätter drygt 130 miljoner kronor. Ungefär en tredjedel utgör spelarlöner.

Lechtaler säger att lönemässigt ligger Frölunda i mitten av löneligan i SHL. Vi pratar om Ritolas 290 00 kronor i månaden i Leksand.

– Det finns ingen i Frölunda som har så mycket betalt, säger han.

Klubben hyr Scandinavium, invigt 1971, av Got Event (nej, några siffror får jag inte). Avtalet är på tio år, två år återstår. Det är Got Event som kassar in all försäljning på arenan utom från souvenirbutiken som Frölunda driver ihop med Intersport.

Dealen som Frölunda har med Got Event skulle få många klubbdirektörer med egna arenor att svära men Christian håller masken.

– Det är som det är. Jämfört med en del andra SHL-klubbar har vi andra förutsättningar, säger han neutralt.

 När avtalet går ut bygger ni en egen arena?

– He, he, de pengarna har vi inte.

En större arena hade behövts inför den sjunde och avgörande finalmatchen mot Skellefteå i fjol. Klubben sålde slut på biljetterna på sex minuter! Scandinavium rymmer 12 044 åskådare. Säsongens snittpublik: 9 500.

– Jag tippar att vi kunde ha sålt 20 000 biljetter till matchen mot Skellefteå, säger Christian.

Multiarena om åtta år?

Det snackas om en ny multiarena i Göteborg. Häromdan sade ”Bettan” Andersson (V), ordförande i Idrotts-och föreningsnämnden samt ordförande i Got Event, apropå den hett efterlängtade storarenan:

– Någon sådan finns det inte förrän om åtta år…

Multiarenan utreds av statsledningskontoret. I slutet av året ska en tänkt multiarena presenteras för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Vi gör det bästa vi kan för att göra Scandinavium attraktivt inför matcherna. Vi öppnar portarna två timmar före nedsläpp. Vi har Kids Corner, en maskot som går runt, Jörgen Pettersson (den tidigare storspelaren och ikonen) och coacherna berättar om den kommande matchen. Matchens lirare skriver autografer efter matchen i Fanszonen. Varje match bygger vi med ett tema.

När Christian återvände till Frölunda 2011 var ekonomin allt annat är bra.

– Vi genomgick ett stålbad. Och började träna på ett annat sätt. Enkelt uttryckt kan jag säga att vi fördubblade träningstiden. Gruppträningen, individuella träningen. Nu är det standard sedan fyra år.

Christian pratar mycket om värdegrund. Och akademin där 40-talet ungdomar återfinns.  När Frölunda vann guldet i fjol hade 18 spelare gått i akademin.

– Kärnverksamheten är det som sker innanför sargen, det som är A-laget. Det är A-laget som stärker varumärket. Akademin är där vi sår och hoppas få skörda i framtiden.

Frölunda drivs som ett företag. Christian är speciellt nöjd över att grundseriens bokslut visade svarta siffror.

– Då kunde vi andas ut. Slutspelet är extra bonus.

Han säger att Frölunda ska spela frejdig ishockey. Hittills har det lönat sig.

- Vi är stolta över det vi gör men vi är inte nöjda. Vi vill mer. I höst startar vi en flickhockeyskola, säger Christian Lechtaler.

Räkna med att vi om några år får höra talas om Frölundas Indiankvinnor…

 

Göran Söderlund

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

 Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.

 Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med  300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.