Lillebror tände mesta kvinnolöparen

Ingalill Utter från Åkersberga har sprungit flest TCS Lidingölopp av kvinnorna, 38 stycken. Hon blev inspirerad av lillebror Reidar Ljungström. Han var på Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg och var tvungen att springa. Ingalill var en av många åskådare på Grönsta Gärde 1976 för att heja på brorsan. Då tändes hennes intresse.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Året efter gjorde hon debut i världens största terränglopp som ingår i En Svensk Klassiker. Klassen var K 16 (kilometer) som 1981 ändrades till K 15. Sedan dess har den pensionerade lärararen, matte och kemi, sprungit alla år utom 2012 och 2013. Den 30 oktober fyller hon 73 år.

– 2012 var jag skadad, 2013 var det något med barnbarnen, säger hon.

– Det som fick mig att komma igång var att jag tänkte då jag såg Reidar och alla andra springa att det är ju vanliga människor. Då kan jag också, tänkte jag.

Ingalill Utter. Bilden är tagen på en annan tävling, där Ingalill hjälpte till att kolla kontroller. Foto: Privat.

Fram till dess hade hon inte tränat över huvud taget. Det gör hon med besked nu. Strax mer om det.

– Det dröjde till 1997 innan jag vågade på mig 3-milen, säger Ingalill.

Hennes tid på 3-milen var 2.37,02 vilket betydde en hedrande 68:e plats. Det har blivit nio 3-milare till. Den senaste 2016. Tid: 2.57,32. De tre senaste år han hon placeringarna 2-3-3 i Klass 70 på 15 kilometer. I de tre loppen har hon varje gång sprungit strax under timmen.

Tränar mångsidigt

– Vad är tjusningen med Lidingöloppet (hon springer inga andra lopp)?

– Jag måste ha ett mål med min träning. Efter loppen är jag så nöjd att jag klarat det.

Träning var det. Ingalill ligger inte på latsidan. Se här: Hon springer en mil två gånger i veckan plus stavgång i slalombacke, simning (crawl), rullskidor, cykling på racercykel, styrketräning på gym, längdåkning, om det finns någon snö.

– Veckan räcker inte till, säger hon med ett skratt. Men jag vilar en eller två dagar i veckan. Ja, jag tänker fortsätta springa Lidingöloppet.

I år var Ingalill en av 37 500 som sprang TCS Lidingöloppet. Junior-och seniorklassen räknas inte in i den siffran. I fjol deltog 40 800 i de olika loppen. 17 500 deltog i 30 kilometer MK. 20 000 deltagare betyder lapp på luckan.

Men arrangemanget är en god affär. Omsättningen 2016 var 18 miljoner kronor. Resultat efter finansnetto: 2,1 miljoner kronor. Summa tillgångar: 19,9 miljoner kronor.

Högt betyg

– En orsak till minskningen är att det arrangeras fler lopp i landet än tidigare. Vårt mål är att få fler att anmäla sig. Vi ska utveckla eventet. I år hade vi 2 500 deltagare från 180 nationer. Det ska vi försöka fördubbla, säger Thomas Hoszek, loppets generalsekreterare.

En liten tröst är förstås det höga betyg deltagarna gett loppet. På en 5-gradig skala var 4,45 nöjda med arrangemanget. 6 000 har lämnat sina svar. Målsättningen är att få in 10 000 svar.

– 4,45 i betyg är det tredje bästa genom tiderna, säger en nöjd Thomas Hoszek.

Nöjd också med de 532 000 kronor som loppet samlade in till Cancerfonden och svensk cancerforskning.

 

Göran Söderlund

Fakta

Tre män har fullföljt alla 53 loppen på 30 kilometer: Roger Antonsson, född 1939, Solvikingarna, Sune Eriksson, född 1944, Vagnhärads IK, Lars Nordin, född 1944, Swedbank. Vi lyfter på kepsen.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.