Idrotten räddade bröderna
Michael Tornéus valde idrotten och lyckades. Men han kommer ihåg hur det var annorlunda för vissa kompisar från uppväxten hemma i Fittja. "Idrotten är som en utbildning. Du lär dig en massa bra saker som du har nytta av i livet, bland annat att sätta mål", säger Michael och får medhåll av sin bror, Patrick.
Bröderna Tornéus är uppväxta i Fittja, Botkyrka kommun, i sydvästra Stockholm och båda friidrottare sedan barnsben. Medan Michel fortsatte att hoppa långt i världens längdhoppsgropar, valde Patrick att utbilda sig till polis och arbetar i dag i Södertälje.
Där ser han idrottens roll i människors vardag.
"Slipper hamna fel"
- Det kommer så mycket gott ur idrotten. Den hindrar många från att hamna fel och utvecklar också människors ledarskap. Idrotten behöver ta mer plats i samhället och ge fler människor möjlighet att både uttrycka sig och förverkliga sig, säger Patrick Tornéus och storebror Michel fyller:
- Idrotten är som en utbildning. Du lär dig en massa bra saker som du har nytta av i livet, bland annat att sätta mål. Föreningslivet är extra viktigt för du kommer in i en grupp och känner dig inkluderad.
Den 24 oktober arrangerar Stockholms Idrottsförbund ett seminarium om idrottens roll i samhället. Michel Tornéus och hans bror Patricks deltar och berättar om uppväxten i Stockholmsförorten Fittja och idrottens roll för att båda hamnade rätt - istället för snett.
Lockades av droger
Även om bröderna Tornéus hamnade rätt i livet, var det vänner runt omkring dem som inte gjorde det. Patrick Tornéus berättar:
- En av vännerna jag växte upp och spelade basket med hamnade utanför laget i sena tonåren och hamnade snett med droger och kriminalitet som följd. Jag träffar honom i centrum ibland och vi brukar prata om gamla tider.
2017 fick Stockholms Idrottsförbund, tillsammans med Västra Götalands Idrottsförbund och Skånes Idrottsförbund, extra tilldelning av pengar från regeringen via Riksidrottsförbundet för att driva ett projekt i områden där idrotten kan vara mer närvarande för att få fler i rörelse: Projekt Storstad. Stockholmsidrotten valde ut fem områden: Hallunda/Norsborg, Jordbro, Rissne/Hallonbergen, Rågsved/Hagsätra och Fisksätra.
Ser möjligheterna
Det har varit snart två år fulla av initiativ och aktivitet. Projektledarna har stark förankring i sitt respektive område och både förstår utmaningarna och ser potentialen i de unga i förorten – och idrottsföreningarnas roll som en stark kraft för samhällsutvecklingen.
Hur det ska går till ska diskuteras på seminariet i Rågsveds Folkets Hus förmiddagen den 24 oktober, kl. 9-12, där många erfarenheter kommer att delas – inte minst av bröderna Tornéus.
Mångkulturellt Centrum finns på plats och redovisar den pågående studien av projektet.
Thomas Björn
-
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.
Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Inför fredagens VM-premiär beskriver han sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.