"Jag hade en perfekt dag"
Hanna Öberg tilldelas det 94:e Bragdgudet.
– Det var ju en optimal prestation, säger Magdalena Forsberg, som sitter i juryn, men själv aldrig fått bragdguldet men vunnit fyra Jerringpris.
Men nu belönas en skidskytt efter en långdragen diskussion.
. – Det var ju otroligt svårt och en tuff konkurrens. Det har ju varit ett fantastiskt år, men till slut enades vi, erkände Magda.
Stavhopparen Armand Duplantis var det främsta alternativet. Och den som hade kunnat få dela priset.
–Han utmanade Öberg. Men vi tycker ändå att ett OS-guld smäller högre än ett EM-guld, även om hans prestation där var det som var bragden.
Långa diskussioner
Anders Lindblad, ordförande i bragdjuryn, medgav att diskussionerna var många och långa.
– Vi diskuterade att dela bragdguldet. Det är ju väldigt ovanligt och vi kom fram till att det vore fegt. Ett bragdguld ska gå till en vinnare.
Hanna Öbergs mycket sensationella OS-guld utgjorde en insats som innehöll det mesta i bragdens kriterier.
”För olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd och makalös precision”, löd motiveringen.
– Det är ett jättehäftigt och stort pris. Det visar verkligen att folk har uppskattat det jag har gjort. Men det är svårt för mig att greppa det,
Hennes bedrift i Sydkoreaimponerade på alla, såväl konkurrenter som betraktare.
– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp – jag har aldrig åkt så pass bra skidor och sköt perfekt. Det var en helt perfekt dag för mig
Anonym fram till dess
Bästa perspektivet på prestationen utgör det faktum att Innan OS hade Hanna Öberg som bästa resultat i seniorsammanhang en femteplats i världscupen. Sedan tog hon hem OS-guldet, det är maximalt!
Efter OS har hon bliivit begärlig för sponsorer, men här har haft en mycket bestämd uppfattning och nobbat spelbolagen – precis som Charlotte Kalla.
– För mig skaver det för mycket att ta emot pengar från ett företag som tjänar på människor som sitter fast i ett missbruk, sa Hanna när hon berättade öppet om sitt beslut.
Svenska skidskytteförbundet enades med ATG om ett huvudsponsorskap och Hanna liksom landslagskompisarna har en gul landslagsdress, men hon går inte längre än så. Hon har fått förfrågningar, men konsekvent sagt nej till andra erbjudanden.
Jag kan och ska säga nej
22-åringen har inte tvekat på den punkten.
– Jag har resonerat som så att så länge jag känner att jag är i en sådan situation att jag kan tacka nej till ett erbjudande från den branschen så tänker jag göra det.
– Nu har jag en manager och en pressagent. Så kan jag jobba mer professionellt med de bitarna. Förfrågningarna kommer inte direkt till mig utan att det är någon annan som tar det först. Jag är väldigt nöjd med det, säger Hanna.
Olle Håkanssson är nu agenten med både Kalla och Öberg i sitt stall.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande.
Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.
Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige. Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar