Han kämpar för ett normalt liv
Magnus Kahnberg var Frölunda och landets skyttekung. Säsongen 2003-2004 vann han både skytteligan och assistligan. Han var Scandinavium-publikens kelgris. En av medlemmarna i den fruktade dragkedjan med Joel Lundqvist och Jari Tolsa. Men lördagskvällen den 31 januari 2015 tog karriären slut.
Frölunda mötte Brynäs, där han spelade i två säsonger, 2009 och 2010 innan han återvände till Frölunda 2011, i Gavlerinken i Gävle. Två SM-guld med Frölunda, Guldhjälmen och 682 matcher och 381 poäng blev slutfacit.
Inte ojust, men jag var trött...
Kahnberg, då 35 år, fick en tackling av Brynäs Lukas Kihlström och slog både huvudet och hakan i isen. Sen dess har han kämpat för att kunna återgå till ett normalt liv.
- Tacklingen var inte ojuste men jag var trött och korkad, inte beredd, har han sagt i tidigare reportage.
Vi hörs på telefon när Magnus sitter på en läktare i Göteborg och kollar 9-årige sonen Nils, som spelar innebandy. Son nummer två, Ted, fyller 7 i november. Hustrun Karin har dragit ett stort lass sedan 2015 vill Magnus poängtera.
"På botten och vänt"
- Jag mår bra. Jag har varit på botten och vänt. Men det återstår mycket tid innan jag kan ta ett jobb på 25 procent, säger 39-åringen med förvånansvärt glad röst.
- Jag är överens med min neurolog och att det är dags att försöka. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är med. Tanken är att jag ska göra två timmar om dagen på en arbetsplats. Det drömmer jag om.
Vad vill du göra?
- Jag har drömmar och idéer men det får bli en senare fråga.
- Det var min tredje hjärnskakning i Gävle. Den första kom 2011 när vi mötte Linköping. Jag var medvetslös innan jag slog huvudet i isen efter en axeltackling av Sebastian Karlsson. Det tog tio veckor innan jag kunde spela igen.
Det var lördagskvällen i Gävle som förändrade hans liv. Första året och även delar av andra året var ett svart hål. Han orkade nästan inget, sov 16 timmar om dygnet, var illamående och fick panikångestattacker. Julen 2015 fick han sådan panikångest att han var tvungen att åka till akuten. Nu efteråt förstår han hur människor känner sig som går in i väggen.
Har börjat ett jobb
Nu har livet delvis vänt för Magnus. Sedan januari i år jobbar han på hunddagis två till tre timmar om dagen i två dagar. Han startade med en dag men eftersom krafterna blivit bättre har han utökat till två dagar med hundpromenaderna. Han går på gym två gånger i veckan. På förmiddagarna, då är det lugnast på gymmet. Han måste hela tiden ha en stressfri och lugn miljö.
Framförallt jobbar han med nacken eftersom en del av hans skada är av typ whiplash. På måndagar har han hjärngymnastik med olika inslag av övningar sedan november i fjol efter en tysk idé. En timme, sen är han helt slut.
Han har blivit bättre att hantera motgångarna. När Magnus känner att de är på gång är det dags att vila. Bakslagen kommer fortfarande men nu har han lärt sig hantera dem.
- Tacklingar inte min grej
Hjärnskakningarna blir bara fler och fler, inte minst inom ishockeyn. Vad är orsaken, vad kan man göra åt det?
- Det går så fort numera. Det är den stora skillnaden mot när jag började. Hockeyn har blivit kraftfullare. Men ibland ser jag så korkade tacklingar så jag inte tror att det är sant. Mitt råd är att spelarna ska tänka sig för innan de tacklar, i varje fall försöka hinna tänka. Och framför allt, visa respekt för motståndarna.
-Förresten, hur var du själv som tacklare?
-Jag var för snäll. Tacklingar var inte min grej.
Göran Söderlund
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar