Ännu fler hockeyprofiler protesterar

Ledande hockeyprofiler skärper trycket mot Svenska Ishockeyförbundet och behandlingen av sparkade Anders Feltenmark, 59 år, och under 24 år presschef för Tre Kronor. Under måndagen väntas ytterligare ett stort antal hockeyprofiler träda fram och ge sitt stöd för Feltenmark.

Förre  förbundskaptenen Curre Lundmark, en av intiativtagarna till det öppna brev som tidigare publicerats har nu samlat ytterligare stöd. Han är inte alls nöjd med de svar han hittills har fått av förbundet, senast i den skrivelse som lades ut på förbundets hemsida i fredags.

Många om budet. Hockeybråket blir allt mer infekterat. Fler profiler väntas i dag visa sitt missnöje över arbetet inom hockeyförbundet.. Efter den första protestlistan kommer en ny i dag, måndag.

-Nej, vi saknar besked varför Anders sparkades, jag vill säga att det nu är skarpt läge för de ansvariga, en gång för alla måste hockey-Sverige få veta vad som händer i förbundets korridorer, säger Curre Lundmark.

Förbundet har öppnat för en opartisk granskning av ärendet, men inte hur och när. Mats Larsson, tidigare ordförande i Djurgården, nu ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande i dess juridiska kommitté, säger till Idrottens Affärer, att en avstämning med Unionen kan komma att ske i närtid.

Hänvisar till Unionen

Unionen är Feltenmarks fackliga företrädare och Mats Larsson anser att frågan om begärd granskning först måste ställas till Unionen, för att häva den avtalssekretess som råder.

-Jag imponeras av det stöd som Lundmark kan föra fram, den är starkt känslostyrd men har svårt att träffa målet.  Jag har svårt att se vad man inte är nöjd med. Från förbundets sida är vi beredda att stödja en oberoende granskning, meddelar Mats Larsson.

Att förbundet väljer att kommunicera ärendet på sin egen hemsida är för Anders Feltenmark obegripligt.

-Jag frågar mig dessutom vem som ska utföra en granskning. Räknar Mats med att Riksidrottsförbundet ska erbjuda en tjänst? Nej, jag förstår ingenting. Det har varit tyst från förbundshåll sedan den 27 mars,  nu sker en kontakt via hemsidan, säger Anders Feltenmark.

Svaret från Mats Larsson är givet:

-En förhandling har ägt rum som har accepterats av två parter, Unionen, Feltenmarks fackliga företrädare och Arbetsgivaralliansen, förbundets part. Det är det juridiska läget och enligt min uppfattning finns inga tveksamheter, konstaterar Mats Larsson.

Oron på Svenska Hockeyförbundet har tvingat bort generalsekreteraren Tommy Boustedt från vd-stolen. Ordföranden Anders Larsson har ifrågasatts även han och det kanske är en fördel för Larsson att nästa förbundsmöte äger rum först i juni 2021.  Inte framtvingat av corona-smittan, ishockeyn har numera årsmöte i två års intervaller.

Garpenlöv ger sitt stöd

Flera styrelseledamöter betonar i samtal med Idrottens Affärer att förtroendet för Anders Larsson är orubbat, men betonar också att den uppkomna situationen är djupt olycklig. 

Tommy Boustedt fick under söndagen starkt stöd av nuvarande förbundskaptenen Johan Garpenlöv som på sitt tvitterkonto hyllade med de stora orden:

”Jag tror inte vi svensk hockey har förstått vad vi har förlorat. Enligt mig är T Boustedt den som betytt mest för svensk ishockey genom alla tider. De avtryck han har gjort sen han tillträdde är unika. Från att vara en medioker hockeynation till att vara en förebild som alla andra nationer tittar på och vill lära sig av. Det är vad T Boustedt lämnar efter sig.”.

I granskningen av Hockeyförbundet har Idrottens Affärer noga poängterat det hockeymässiga  ”arv” som Tommy lämnar efter sig. Som drivande i juniortemautredningen i början av 2000-talet lade han grund för invasionen av svenska spelare i NHL. Under den nu pausade säsongen har 103 spelare sin hemvist i svensk ungdomsishockey.

Under säsongen 2019-2020 gick allt överstyr på hans kansli. Det känns chockerande. Lika chockerande är Sportbladets avslöjande om en middag för över 30 000 kronor på restaurang Gondolen i samband med Beijer Hockey Games i februari 2019.  12 inbjudna gäster drack vin, sprit och öl, på menyn fanns hummer, entrecote och tårta.

Hösten 2019 gick Damkronorna ut i strejk sedan stödet för förlorad arbetsinkomst dragits in.  Där började fallet för Tommy Boustedt.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.