"Genant beteende av ishockeyförbundet"

34 hockeyprofiler, bland dem flera tidigare förbundskaptener, skriver i ett öppet brev till Svenska Ishockeyförbundet att avskedandet av tjänstemannen Anders Feltenmark var en inhuman och otillbörlig handling. 

Uppropet avslutas med ”gör om och gör rätt”.  Brevet är undertecknat av bland annan Börje Salming, Mats Näslund, ”Challe” Berglund samt flera tidigare förbundskaptener som Curre Lundmark, Hardy Nilsson, ”Ankan” Parmström och Kent Forsberg.

Tommy Boustedt och hockeyförbundet kritiseras kraftigt.

Operativt ansvarig på förbundet är Tommy Boustedt, 61 år generalsekreterare sedan 2014 .  Idrottens Affärer har i en tidigare artikel granskat Boustedt för hans roll i tidigare uppmärksammade ärenden på förbundet.

Jag konstaterade att hans dagar är räknade och att förbundsbasen Anders Larsson, snarast borde skilja honom från hans uppdrag. När Anders Feltenmark, 59 år,  och med en 24-årig anställning,  kickades ut i i kylan, underskattade Tommy Boustedt grovt Feltenmarks renommé och uppskattning i hockey-Sverige.

"Förbundets skyldighet"

Som jag skrev då, ”förbundskaptener kommer och går, men ”Feltis” består”. 

Tidigare förbundskaptenen Curre Lundmark är en av intiativtagarna till uppropet. Till Sportbladet säger Lundmark:

-Det finns för många frågetecken, förbundet har en skyldighet att berätta vad som har hänt.  Boustedt fick vårt brev i onsdags men hans svar var så torftigt, det var f-a inte ens ett svar.

- Vi gillar Anders för han sitter på jobbet för morgon till kväll, han sliter som ett djur, och det kan inte vara arbetsbrist, framhållet Lundmark.

Enligt förbundet fick Anders Feltenmark gå på grund av arbetsbrist och efter en uppgörelse mellan Arbetsgivaralliansen och Unionen, Feltenmarks fackliga hemvist. Han var fackordförande i den lokala klubben, och hade lämnat in anmälan om sexuella ofredanden på sin arbetsplats.

När Idrottens Affärer når Feltenmark på fredagen är han nedstämd, men också oerhört tacksam för det stöd som hockey-Sverige visar, det är inte bara kända hockeyprofiler som reagerar.

-Jag får massor av mail och telefonen ringer, det känns förstås mycket bra. Men jag tror inte min situation kommer att förändras. Jag har inte hört ett dyft från förbundet sedan jag fick gå.

Anders har belagts med munkavle, och kan inte kommentera uppgörelsen med förbundet. Det cirkulerar uppgifter om att hans bostad ägs av förbundet och att han nu är uppsagd.

-Jag respekterar tystnadsplikten, meddelar Anders.

Förbundets ordförande, Anders Larsson, har lämnat en kort kommentar till Sportbladet.

-Den här typen av personalfrågor hanteras av vår ledning, och de har lämnat information till mig och styrelsen på sådan sätt så att jag känner mig trygg med det. Som ordförande har jag inga ytterligare kommentarer.

Välkände landslagsläkaren Lennart Hovelius säger till Sportbladet att en opartisk jurist borde granska ärendet.

-Nu är alldeles för många delar sekretessbelagda,  jag uppfattar behandlingen som både märklig och orättvis, säger Hovelius.

Svidande kritik mot förbundet

Det är överraskande att Tommy Boustedt hamnat i den här hockeysoppan. I fyra decennier har han i olika roller arbetat för svensk ishockey, både på klubblagsnivå och landslaget. 

Nu har polisanmälningar, strejkhot, avhopp och hastiga avskedanden svärtat svensk ishockeys anseende. För att rädda varumärket måste styrelsen agera – och meddela att Tommy Boustedts tid på vd-stolen är ute. Här krävs ett rejält omtag – och det omedelbart.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.