Jan Boklöv, en svensk världssensation
Jan Boklöv revolutionerade backhoppningen med sin V-stil. Det hände av misstag en höstdag 1985 i plastbacken i Falun. ”Det blåste så mycket, vinden gick rakt upp, att jag inte orkade hålla ihop skidorna utan de for ut som ett V. Jag brukade hoppa 70 meter. Hoppet mätte 90, säger Boklöv i telefon från hemmet i Gröndal söder om Storstockholm.
Nu är han högaktuell igen som en av tio deltagare i Mästarnas mästare.
Mer om hans karriär längre ned i texten. Rödhårige Boklöv, 54 år idag, stammade och hade epilepsi. Det hindrade inte honom från att hoppa längst i världen.
Janne är gift med Jorun, som var journalist på den kristna tidningen Dagen. De flyttade ihop i Tensta 1986. 2000 fick hon jobb på EU i Luxemburg. Familjen med sönerna Joel, 25 nu och Jonas, 22, flyttade med. Boklöv, som lade upp 1993 och hade jobbat på förskola sen 1988 fick inget jobb i landet.
Bäst på pannkakor
Jag hade ingen pedagogutbildning och kunde inte engelska och franska, det var ett krav. Jag blev hemmaman och såg till att det fanns mat på bordet, säger han.
Vilken var din specialrätt?
- Pannkakor. Jag lärde mig att sköta ett hem efterhand.
2007 flyttade Janne och pojkarna till Skellefteå.
- Jag ville att de skulle gå i svensk skola. Det var jobbigt med franskan för dem.
Efter vistelsen i Luxemburg fick Jorun EU-jobb i Bryssel under sex år från 2010. Sedan 2016 jobbar hon för EU i Stockholm.
- Det blev bättre för pojkarna i Bryssel. Där fanns det en engelskspråkig skola.
Pappa Boklöv och pojkarna flyttade till Bryssel efter tiden i Skellefteå. Janne fortsatte att vara hemmaman i Bryssel tills flytten hem. Sönerna flyttade till Holland för att gå på universitet. Joel har tagit sin examen och jobbar inom IT. Jonas har inte pluggat färdigt.
Norska pampen styrde domarna
V-stilen förlöjligades av experterna. Torbjörn Yggeseth, ledare i Backhoppningskommittén i Fis, ansåg den vara ”oetisk” och förbjöd domarna att ge Boklöv mer än 13 i stilpoäng. Normalt var att ge 17 – 17,5 och 19 poäng till de bästa.
Blev det inte psykiskt jobbigt för dig med låga poäng hela tiden?
- Nej. Jag kunde ju inte påverka domarna men jag trodde på det jag gjorde.
Stilen i backhoppning hade sett likadan ut sedan 1808 då norrmannen Ola Rye hoppade 9,5 meter. 1866 arrangerades världens första tävling med priser, i Norge förstås. Backhoppning blev OS-gren i Chamonix 1924. Först 2014 i Sotji fick damerna vara med.
Boklöv föddes och växte upp i gruvsamhället Koskullskulle i Lappland, närmaste tätort är Gällivare sju kilometer bort. Där började han hoppa i backe som 4-åring.
•- Det var min lekplats. Vi bodde så nära att jag kunde gå dit.
Sensationen i Lake Placid
10 december1988 gjorde han sensation i världscupen i Lake Placid, USA, OS-plats 1980, där han blev första svensk att vinna i världscupen. Han hoppade längre än alla andra som höll sig till den traditionella stilen.
Säsongen 1988-1989 blev ett enda triumftåg för svensken. Han vann i Sapporo, Innsbruck, Harrachov, Tjeckien och Chamonix – och hela världscupen. Yggeseth och domarna fick ge sig. Han fick så småningom de poäng han förtjänade.
1989 fick han Jerringpriset.
- Det var stort men då var det inte lika stort pådrag om priset som idag, säger han.
Boklöv blev en kändis, inte minst i Sverige. Snart nog började alla hoppare med V-stilen och vid OS i Albertville 1992 använde sig samtliga medaljörer av V-stilen.
- V-stilen är 30 procent säkrare än den traditionella stilen, hävdar Boklöv.
Bara ett sponsorkontrakt
Boklöv blev inte rik på sina framgångar. Han fick ett enda sponsorkontrakt, med OK, 1991-1993. Backhoppningsförbundet kunde inte följa upp hans framgångar på hemmaplan. Tränarna var oense om V-stilen.
- Men jag är världens dyraste backhoppare. Med V-stilen hoppade alla så mycket längre och de var tvungna att bygga om backarna. Tyvärr hade inte en del kommuner i Sverige råd att bygga om och anläggningar lades ner. Men till VM 2015 i Falun var i alla fall den stora backen ombyggd, minns Janne.
1988 var jag hemma hos Boklövs i det nyinköpta radhuset i Hässelby för att göra ett reportage om sensationsmannen. Alla möbler hade inte anlänt. Janne stod i köket och rökte när Jorun kom hem.
Men Jan, jag har sagt till dig att du inte får röka inomhus, förmanade hon.
Jag står ju under fläkten, försvarade han sig (numera har han slutat att röka).
Hur träffades Jorun och du?
- Jag gick på skidgymnasiet i Örnsköldsvik, hon gick en ettårig utbildning i stan. Vi träffades på elevhemmet.
Hoppade 180 meter
Boklöv vann inga medaljer på VM och OS. Konkurrenterna hade lärt sig V-stilen och flög förbi honom. Men Janne kunde hoppa långt, som längst 177 meter.
- När jag skulle försöka hoppa längre landade jag på 180 meter men ramlade och bröt nyckelbenet. Sen fick det vara för min del att försöka hoppa så långt som möjligt.
Säsongen 1990-1991 bröt du foten vid tävlingar i Gällivare.
- Ja, jag fick aldrig ordning på foten, det var lika bra att sluta 1993.
Hur får du dagarna att gå?
- Vi har en hund av holländskt ras som är åtta år och heter Chaplin. Honom går jag med i naturen, jag har alltid gillat natur. Så spelar jag curling, paddlar kajak och fotar mycket. I somras köpte vi en sommarstuga i Roslagen, nära Kapellskär. Där är vi ofta. Det tar 75 minuter med bil att komma dit men det gör det också om man ska åta tunnelbana från Hässelby till Farsta. Det är inga problem.
Framtiden?
- Jorun har två år kvar på kontraktet i Stockholm. Sen vet jag inte riktigt vad som händer. Kanske blir det Bryssel igen.
Hur har du det med din epilepsi numera?
- Det är sällan jag får anfall numera. Jag har lugn och ro och så har medicinerna blivit bättre.
Följer du backhoppningen?
- Nej, men jag får lite information ibland från kompisar om vad som händer. Det verkar som vi får hoppas på flickorna. Förresten, det var bättre förr i tiden när det inte fanns hissar upp till tornet. Då fick man gå och kunde tänka igenom vad man gjort för fel.
Göran Söderlund
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.