Åtta idrottsstjärnor - om det annorlunda

Att tävla i den blågula landslagströjan är bland det största man kan uppnå som svensk idrottare. Men hur påverkas den känslan om man har utsatts av rasism och fördomar i sitt eget land, inom och utanför idrotten? 

Den frågan har Alhaji Jeng, själv tidigare landslagsman i friidrott, diskuterat med åtta landslagsstjärnor i olika sporter i serien Blågula hjältar.

Madelen Janogy i damlandslaget i fotboll medverkar också i serien Blågula hjältar.
Annons

I fyra avsnitt möter vi totalt åtta nuvarande eller före detta landslagsidrottare från olika delar av landet med bakgrund i olika sporter. 

Alla med olika erfarenheter av att utsättas för rasism och fördomar. Samtalen kretsar kring alltifrån strukturell rasism inom idrotten och fördomar om genetiska förutsättningar till hur man påverkas av att ständigt hamna i säkerhetskontroller när man är ute och reser.

Idén till programserien föddes hos Alhaji Jeng, som idag är SVT:s expertkommentator i friidrott, när Black Lives Matter-rörelsen började sätta tydliga spår i den amerikanska idrotten förra året.

- Händelserna i fjol fick mig att lyfta på blicken även om situationen i USA är helt annorlunda jämfört med Sverige säger Alhaji Jeng.. 

- För första gången började jag känna och reflektera över vad jag har upplevt, för första gången hade jag djupa samtal med gamla kompisar från idrotten. 

- Att prata om rasism har för oss varit synonymt med att gnälla, men jag insåg att det finns en mängd saker och erfarenheter även i Sverige som vi inte pratat om särskilt mycket, 

I första avsnittet möter vi också handbollsspelaren Jamina Roberts, som spelat 175 A-landskamper för Sverige och vunnit både silver och brons i EM. Vi träffar också den flerfaldiga EM-medaljören i simning, Simon Sjödin.

I det andra avsnittet heter huvudpersonerna Kalis Loyd, nyckelspelare i basketlandslaget, och speedwayföraren Antonio Lindbäck från Avesta med bland annat ett VM-guld i lag på meritlistan. 

Det tredje avsnittet fokuserar på den före detta ishockeyspelaren Johnny Oduya, som bland annat vunnit OS-silver för Sverige, och diskustalangen Vanessa Kamga, som redan har representerat Sverige i både EM och VM.

Till sist kommer fotbollsspelarna Tobias Sana, med meriter från A-landslaget, och Madelen Janogy, som spelade och gjorde mål för Sverige i VM 2019 och nyligen gjorde comeback i landslaget.

- Jag är så oerhört tacksam som har fått möjligheten att träffa och prata med alla de här idrottarna som delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit emotionellt dränerande, för det är svåra och tunga ämnen. Men också väldigt lärorikt och inspirerande. De har verkligen öppnat sig och berättat om händelser och känslor som de kanske inte har pratat så mycket om tidigare, särskilt inte offentligt, säger Alhaji Jeng.

 

 

 

 

Fakta

Sändningar av Blågula hjältar i SVT1:

Torsdag 6 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Jamina Roberts och Simon Sjödin (1:4)

Söndag 9 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Kalis Loyd och Antonio Lindbäck (2:4)

Torsdag 13 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Vanessa Kamga och Johnny Oduya (3:4)

Söndag 16 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Madelen Janogy och Tobias Sana (4:4)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.