Åtta idrottsstjärnor - om det annorlunda

Att tävla i den blågula landslagströjan är bland det största man kan uppnå som svensk idrottare. Men hur påverkas den känslan om man har utsatts av rasism och fördomar i sitt eget land, inom och utanför idrotten? 

Den frågan har Alhaji Jeng, själv tidigare landslagsman i friidrott, diskuterat med åtta landslagsstjärnor i olika sporter i serien Blågula hjältar.

Madelen Janogy i damlandslaget i fotboll medverkar också i serien Blågula hjältar.

I fyra avsnitt möter vi totalt åtta nuvarande eller före detta landslagsidrottare från olika delar av landet med bakgrund i olika sporter. 

Alla med olika erfarenheter av att utsättas för rasism och fördomar. Samtalen kretsar kring alltifrån strukturell rasism inom idrotten och fördomar om genetiska förutsättningar till hur man påverkas av att ständigt hamna i säkerhetskontroller när man är ute och reser.

Idén till programserien föddes hos Alhaji Jeng, som idag är SVT:s expertkommentator i friidrott, när Black Lives Matter-rörelsen började sätta tydliga spår i den amerikanska idrotten förra året.

- Händelserna i fjol fick mig att lyfta på blicken även om situationen i USA är helt annorlunda jämfört med Sverige säger Alhaji Jeng.. 

- För första gången började jag känna och reflektera över vad jag har upplevt, för första gången hade jag djupa samtal med gamla kompisar från idrotten. 

- Att prata om rasism har för oss varit synonymt med att gnälla, men jag insåg att det finns en mängd saker och erfarenheter även i Sverige som vi inte pratat om särskilt mycket, 

I första avsnittet möter vi också handbollsspelaren Jamina Roberts, som spelat 175 A-landskamper för Sverige och vunnit både silver och brons i EM. Vi träffar också den flerfaldiga EM-medaljören i simning, Simon Sjödin.

I det andra avsnittet heter huvudpersonerna Kalis Loyd, nyckelspelare i basketlandslaget, och speedwayföraren Antonio Lindbäck från Avesta med bland annat ett VM-guld i lag på meritlistan. 

Det tredje avsnittet fokuserar på den före detta ishockeyspelaren Johnny Oduya, som bland annat vunnit OS-silver för Sverige, och diskustalangen Vanessa Kamga, som redan har representerat Sverige i både EM och VM.

Till sist kommer fotbollsspelarna Tobias Sana, med meriter från A-landslaget, och Madelen Janogy, som spelade och gjorde mål för Sverige i VM 2019 och nyligen gjorde comeback i landslaget.

- Jag är så oerhört tacksam som har fått möjligheten att träffa och prata med alla de här idrottarna som delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit emotionellt dränerande, för det är svåra och tunga ämnen. Men också väldigt lärorikt och inspirerande. De har verkligen öppnat sig och berättat om händelser och känslor som de kanske inte har pratat så mycket om tidigare, särskilt inte offentligt, säger Alhaji Jeng.

 

 

 

 

Fakta

Sändningar av Blågula hjältar i SVT1:

Torsdag 6 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Jamina Roberts och Simon Sjödin (1:4)

Söndag 9 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Kalis Loyd och Antonio Lindbäck (2:4)

Torsdag 13 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Vanessa Kamga och Johnny Oduya (3:4)

Söndag 16 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Madelen Janogy och Tobias Sana (4:4)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.