Åtta idrottsstjärnor - om det annorlunda

Att tävla i den blågula landslagströjan är bland det största man kan uppnå som svensk idrottare. Men hur påverkas den känslan om man har utsatts av rasism och fördomar i sitt eget land, inom och utanför idrotten? 

Den frågan har Alhaji Jeng, själv tidigare landslagsman i friidrott, diskuterat med åtta landslagsstjärnor i olika sporter i serien Blågula hjältar.

Madelen Janogy i damlandslaget i fotboll medverkar också i serien Blågula hjältar.

I fyra avsnitt möter vi totalt åtta nuvarande eller före detta landslagsidrottare från olika delar av landet med bakgrund i olika sporter. 

Alla med olika erfarenheter av att utsättas för rasism och fördomar. Samtalen kretsar kring alltifrån strukturell rasism inom idrotten och fördomar om genetiska förutsättningar till hur man påverkas av att ständigt hamna i säkerhetskontroller när man är ute och reser.

Idén till programserien föddes hos Alhaji Jeng, som idag är SVT:s expertkommentator i friidrott, när Black Lives Matter-rörelsen började sätta tydliga spår i den amerikanska idrotten förra året.

- Händelserna i fjol fick mig att lyfta på blicken även om situationen i USA är helt annorlunda jämfört med Sverige säger Alhaji Jeng.. 

- För första gången började jag känna och reflektera över vad jag har upplevt, för första gången hade jag djupa samtal med gamla kompisar från idrotten. 

- Att prata om rasism har för oss varit synonymt med att gnälla, men jag insåg att det finns en mängd saker och erfarenheter även i Sverige som vi inte pratat om särskilt mycket, 

I första avsnittet möter vi också handbollsspelaren Jamina Roberts, som spelat 175 A-landskamper för Sverige och vunnit både silver och brons i EM. Vi träffar också den flerfaldiga EM-medaljören i simning, Simon Sjödin.

I det andra avsnittet heter huvudpersonerna Kalis Loyd, nyckelspelare i basketlandslaget, och speedwayföraren Antonio Lindbäck från Avesta med bland annat ett VM-guld i lag på meritlistan. 

Det tredje avsnittet fokuserar på den före detta ishockeyspelaren Johnny Oduya, som bland annat vunnit OS-silver för Sverige, och diskustalangen Vanessa Kamga, som redan har representerat Sverige i både EM och VM.

Till sist kommer fotbollsspelarna Tobias Sana, med meriter från A-landslaget, och Madelen Janogy, som spelade och gjorde mål för Sverige i VM 2019 och nyligen gjorde comeback i landslaget.

- Jag är så oerhört tacksam som har fått möjligheten att träffa och prata med alla de här idrottarna som delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit emotionellt dränerande, för det är svåra och tunga ämnen. Men också väldigt lärorikt och inspirerande. De har verkligen öppnat sig och berättat om händelser och känslor som de kanske inte har pratat så mycket om tidigare, särskilt inte offentligt, säger Alhaji Jeng.

 

 

 

 

Fakta

Sändningar av Blågula hjältar i SVT1:

Torsdag 6 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Jamina Roberts och Simon Sjödin (1:4)

Söndag 9 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Kalis Loyd och Antonio Lindbäck (2:4)

Torsdag 13 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Vanessa Kamga och Johnny Oduya (3:4)

Söndag 16 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Madelen Janogy och Tobias Sana (4:4)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.