Åtta idrottsstjärnor - om det annorlunda

Att tävla i den blågula landslagströjan är bland det största man kan uppnå som svensk idrottare. Men hur påverkas den känslan om man har utsatts av rasism och fördomar i sitt eget land, inom och utanför idrotten? 

Den frågan har Alhaji Jeng, själv tidigare landslagsman i friidrott, diskuterat med åtta landslagsstjärnor i olika sporter i serien Blågula hjältar.

Madelen Janogy i damlandslaget i fotboll medverkar också i serien Blågula hjältar.

I fyra avsnitt möter vi totalt åtta nuvarande eller före detta landslagsidrottare från olika delar av landet med bakgrund i olika sporter. 

Alla med olika erfarenheter av att utsättas för rasism och fördomar. Samtalen kretsar kring alltifrån strukturell rasism inom idrotten och fördomar om genetiska förutsättningar till hur man påverkas av att ständigt hamna i säkerhetskontroller när man är ute och reser.

Idén till programserien föddes hos Alhaji Jeng, som idag är SVT:s expertkommentator i friidrott, när Black Lives Matter-rörelsen började sätta tydliga spår i den amerikanska idrotten förra året.

- Händelserna i fjol fick mig att lyfta på blicken även om situationen i USA är helt annorlunda jämfört med Sverige säger Alhaji Jeng.. 

- För första gången började jag känna och reflektera över vad jag har upplevt, för första gången hade jag djupa samtal med gamla kompisar från idrotten. 

- Att prata om rasism har för oss varit synonymt med att gnälla, men jag insåg att det finns en mängd saker och erfarenheter även i Sverige som vi inte pratat om särskilt mycket, 

I första avsnittet möter vi också handbollsspelaren Jamina Roberts, som spelat 175 A-landskamper för Sverige och vunnit både silver och brons i EM. Vi träffar också den flerfaldiga EM-medaljören i simning, Simon Sjödin.

I det andra avsnittet heter huvudpersonerna Kalis Loyd, nyckelspelare i basketlandslaget, och speedwayföraren Antonio Lindbäck från Avesta med bland annat ett VM-guld i lag på meritlistan. 

Det tredje avsnittet fokuserar på den före detta ishockeyspelaren Johnny Oduya, som bland annat vunnit OS-silver för Sverige, och diskustalangen Vanessa Kamga, som redan har representerat Sverige i både EM och VM.

Till sist kommer fotbollsspelarna Tobias Sana, med meriter från A-landslaget, och Madelen Janogy, som spelade och gjorde mål för Sverige i VM 2019 och nyligen gjorde comeback i landslaget.

- Jag är så oerhört tacksam som har fått möjligheten att träffa och prata med alla de här idrottarna som delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit emotionellt dränerande, för det är svåra och tunga ämnen. Men också väldigt lärorikt och inspirerande. De har verkligen öppnat sig och berättat om händelser och känslor som de kanske inte har pratat så mycket om tidigare, särskilt inte offentligt, säger Alhaji Jeng.

 

 

 

 

Fakta

Sändningar av Blågula hjältar i SVT1:

Torsdag 6 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Jamina Roberts och Simon Sjödin (1:4)

Söndag 9 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Kalis Loyd och Antonio Lindbäck (2:4)

Torsdag 13 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Vanessa Kamga och Johnny Oduya (3:4)

Söndag 16 maj kl 21:00: Blågula hjältar - Madelen Janogy och Tobias Sana (4:4)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.